Contingut patrocinat
Especials17/05/2023

Oportunitats de feina per a col·lectius vulnerables

Sota el nom Ruta Barcelona Emplea, l'empresa de serveis ha visitat Sitges, Vallirana, Martorell i l'Hospitalet de Llobregat per acostar al territori mig miler de noves oportunitats laborals, especialment dirigides a persones vulnerables o amb risc d'exclusió social

Quan la Caterina va sortir de les oficines del Servei Públic d’Ocupació Estatal, a Martorell, va clavar la mirada en un autobús. Era el nou servei itinerant de Clece, una oficina sobre rodes amb el qual l’empresa de serveis ofereix 500 llocs de feina dirigits, especialment, a persones de col·lectius vulnerables. “Vaig decidir acostar-m’hi i de seguida em van fer una entrevista laboral –explica Caterina Guixé, que es va convertir en una usuària espontània del servei–. Finalment, el que jo buscava i el que em van oferir no encaixava del tot, però em van dir que es quedarien el meu contacte i que m’avisarien si tenien alguna nova oferta”, detalla satisfeta.

Aquest mes de maig, l’autobús de Clece ha fet parada a Sitges, Vallirana, Martorell i l’Hospitalet. La iniciativa es va desplegar amb èxit l’any passat en altres comunitats autònomes i, enguany, ha aterrat a Catalunya. Sota el nom Ruta Barcelona Emplea, ha servit per entrevistar centenars de persones interessades en trobar feina en tan sols cinc dies. “És un servei de contractació pioner, perquè som nosaltres qui ens acostem al territori amb l’objectiu de donar a conèixer les nostres ofertes laborals i cobrir totes les vacants”, contextualitza Cristina Fernández, responsable de la Ruta Barcelona Emplea. Entre la cartera de perfils que cercaven hi havia personal de neteja, treballadors i treballadores familiars i vigilants de seguretat, però també perfils més concrets, com especialistes forestals, professionals de l’educació ambiental o assistents per a persones amb mobilitat reduïda.

Cargando
No hay anuncios

“Amb aquest sistema de procés de selecció itinerant busquem atendre tothom”, detalla Fernández. Algunes de les persones que van acostar-s’hi ja tenien cita prèvia. L’havien aconseguit a través de la mateixa Clece, de les oficines de promoció econòmica dels municipis o d’entitats del tercer sector que treballen amb col·lectius vulnerables. D’altres, com Caterina Guixé, van trobar-se l’autobús per casualitat. “També acceptem les cites espontànies”, recalca la responsable. L’objectiu: escoltar el màxim d’aspirants possibles que vulguin encarrilar una nova etapa professional amb la companyia.

El futur laboral, sobre rodes

Dins l’autobús de Ruta Barcelona Emplea, hi ha un equip del departament de recursos humans que s’encarrega de fer entrevistes personalitzades a les persones que busquen feina. “És una experiència amb un format molt interessant i diferent, que ha tingut una gran acollida a tots els municipis que hem visitat”, assegura Susana Cervelló, tècnica de selecció de Clece. Per Cristina Fernández, responsable de la iniciativa, també és un sistema molt gratificant. “És molt bonic quan veus baixar la gent de l’autobús amb un gran somriure i amb un contracte sota el braç”, resumeix. Perquè això passi, però, els aspirants han de passar el filtre de l’empresa.

Cargando
No hay anuncios

D’entrada, les persones que s’acosten a l’autobús de Clece tenen perfils molt diversos. “Des de persones que cerquen la seva primera experiència professional, persones que busquen un canvi, persones treballadores que estan fent una jornada parcial i en busquen una altra per arribar a la jornada completa, fins a persones que estan cobrant diverses prestacions –com l’atur, el subsidi o la renda garantida de ciutadania, l’ingrés mínim vital– i que busquen completar l’ajut amb un salari”, exemplifica Cervelló. També reben moltes sol·licituds de persones amb certificat de discapacitat i de dones víctimes de violència. “A totes les persones que se’ns acosten, els fem una entrevista centrada en el seu perfil professional i, en funció d’aquest, busquem la posició que més se’ls hi adapta –indica la tècnica–. Si encaixen en algun perfil, li assignem la vacant i, moltes vegades ja surten amb una posició i en algun cas fins i tot signem el contracte “in situ””, continua. En el cas que no tinguin una oferta laboral que s’adeqüi a les necessitats de la persona que busca feina, es guarden el seu contacte per si al cap d’un temps n’apareix alguna.

En el projecte Ruta Barcelona Emplea, la coordinació amb les oficines de promoció econòmica dels municipis on s’atura l’autobús i les entitats del tercer sector és un aspecte clau. “Comencem a preparar-ho tot mesos abans”, recorda Fernández. Treballar braç a braç amb aquests actors fa que les oportunitats laborals que ofereix l’empresa arribin a més orelles. “La gent, sobretot, vol oportunitats”, recalca.

Cargando
No hay anuncios

Un compromís amb la inclusió

Actualment, Clece compta amb una plantilla de més de 10.300 professionals a la província de Barcelona. Durant la seva jornada laboral, presten serveis d’ajuda a domicili, de neteja en hospitals, escoles i residències de persones grans, de seguretat i de manteniment d’edificis públics. Amb una trajectòria de més de 30 anys, Clece ja ofereix els seus serveis a un 40% dels municipis de la província. A l’hora de contractar nous perfils professionals, un dels elements que sempre prioritzen és el de la inclusió. “Un 7% de la nostra plantilla a la província de Barcelona és personal provinent de col·lectius amb situació de vulnerabilitat”, xifra Fernández. En total, es tracta de 722 treballadors i treballadores, una xifra que, aquest mes de maig, continuarà incrementant-se amb les contractacions de la Ruta Barcelona Emplea. La companyia té més de 80.000 persones en plantilla, i més de 10.000 (12,3%) de les quals pertanyen a col·lectius desafavorits.