Campus d'Introducció al Periodisme de l'ARA

Una oportunitat per descobrir quina és la vocació dels teus fills

Una trentena d'adolescents aprenen a fer de periodistes al campus d'estiu de l'ARA i Fundesplai

ARA
3 min
El participants del Campus, en plena activitat de fotoperiodisme al carrer

El Prat de LlobregatPlou a bots i barrals al Prat de Llobregat, però la pluja i el fred, poc habituals el mes de juliol, no esborren la il·lusió de les cares dels vint-i-vuit nois i noies que durant una setmana tindran l’ocasió de descobrir si un interès primerenc en les lletres i la comunicació pot convertir-se en una vocació. 

A l’alberg Centre Esplai se celebra un any més el campus d’introducció al periodisme de l’ARA i Fundesplai, una oferta educativa que combina els tallers periodístics amb les activitats lúdiques i esportives. Durant sis dies, els assistents al Campus conviuran dia i nit a les instal·lacions de Fundesplai mentre juguen i aprenen a fer de periodistes. 

Una circumstància que comparteixen els participants, i que comenten amb una certa preocupació des del primer dia, és la dificultat d'haver de decidir tan joves a què volen dedicar-se la resta de la seva vida. Tenen entre 12 i 15 anys i alguns estan a punt d’entrar a batxillerat i comencen a pensar quina carrera universitària voldran estudiar. Creuen que és massa d'hora per saber-ho i tenen molts dubtes. “M’agrada molt la música i m’agrada molt el periodisme. Si estudio magisteri després podré ser periodista? Qui guanya més diners, un mestre de música o un periodista?”.

Els nois i noies del campus amb Xavier Bertral, cap de Fotografia de l'ARA
Amb Antoni Bassas, impartint un taller de ràdio
Acompanyats de Thaïs Gutiérrez, descobrint els secrets de la redacció

Aquestes són algunes de les preguntes que es fa l’Oriol, un noi que, igual que els seus companys, té molt d’interès en la comunicació i que ha decidit apuntar-se al Campus de l’ARA i Fundesplai “per veure si això del periodisme podria ser la seva vocació”. En el seu cas, repeteix per segon any consecutiu. D’altres, com el Toni o la Martina, asseguren que ho tenen molt clar: volen ser periodistes des de fa molt de temps: “Seré presentador a la tele”, afirma el Toni. 

Tallers impartits per professionals de la casa

Perquè puguin saber si la comunicació és la seva vocació, i potser la seva professió, la setmana ha estat farcida de tallers impartits per professionals reconeguts de l’ARA: Antoni Bassas, Martí Molina, Carla Turró, Selena Soro, Pere Virgili i Miquel Muñoz han ensenyat als nois i les noies a retransmetre un partit de futbol, a fer un butlletí informatiu per a la ràdio, a fer un fotoreportatge o a entrevistar testimonis i treure’n històries interessants. Els participants del Campus també han fet visites guiades als estudis de TV3 i a la redacció de l’ARA, on van ser rebuts per la directora Esther Vera, que els va ensenyar com funciona el diari per dins.   

Els Campus de Periodisme van néixer el 2018 i són una iniciativa sorgida de l’equip d’innovació del diari. S’han fet edicions al voltant de l’humor, la música, el compromís social, l’alimentació, etc. i sempre combinats amb el periodisme. “La idea de contribuir a formar periodistes del demà o, si més no, de donar eines als nois i noies per entendre el món de la comunicació, forma part de l'ADN del nostre diari. I poder-ho fer en el marc de l'educació en el lleure, durant l'estiu, i de bracet amb Fundesplai, és fantàstic”, assegura el director adjunt de l’ARA, Ignasi Aragay. 

Homenatge a Pep Valls, ànima del Campus

El passat 24 de març va morir de càncer amb 61 anys el cap de comunicació de Fundesplai, Pep Valls, un dels impulsors del Campus de Periodisme i una persona molt estimada dins i fora de Fundesplai. Com a homenatge, els participants de l’edició d’aquest any van decidir gravar-li un vídeo en què li explicaven que el seu llegat continua i en què li mostraven tot el que havien fet durant els sis dies al Campus i tots els aprenentatges i amics que se n’enduien. “Gràcies a la teva dedicació constant, aquest campus ha pogut continuar tal com el vas deixar. Perquè tu no vas parar de lluitar i gràcies que vas transmetre la teva passió pel periodisme molts nois i noies podran gaudir-ne tant com ho vas fer tu”, diu el vídeo d’aquests nois i noies que, potser aquest estiu, han descobert la seva vocació.

stats