El passat 24 de març va morir de càncer amb 61 anys el cap de comunicació de Fundesplai, Pep Valls, un dels impulsors del Campus de Periodisme i una persona molt estimada dins i fora de Fundesplai. Com a homenatge, els participants de l’edició d’aquest any van decidir gravar-li un vídeo en què li explicaven que el seu llegat continua i en què li mostraven tot el que havien fet durant els sis dies al Campus i tots els aprenentatges i amics que se n’enduien. “Gràcies a la teva dedicació constant, aquest campus ha pogut continuar tal com el vas deixar. Perquè tu no vas parar de lluitar i gràcies que vas transmetre la teva passió pel periodisme molts nois i noies podran gaudir-ne tant com ho vas fer tu”, diu el vídeo d’aquests nois i noies que, potser aquest estiu, han descobert la seva vocació.
Una oportunitat per descobrir quina és la vocació dels teus fills
Una trentena d'adolescents aprenen a fer de periodistes al campus d'estiu de l'ARA i Fundesplai
El Prat de LlobregatPlou a bots i barrals al Prat de Llobregat, però la pluja i el fred, poc habituals el mes de juliol, no esborren la il·lusió de les cares dels vint-i-vuit nois i noies que durant una setmana tindran l’ocasió de descobrir si un interès primerenc en les lletres i la comunicació pot convertir-se en una vocació.
A l’alberg Centre Esplai se celebra un any més el campus d’introducció al periodisme de l’ARAi Fundesplai, una oferta educativa que combina els tallers periodístics amb les activitats lúdiques i esportives. Durant sis dies, els assistents al Campus conviuran dia i nit a les instal·lacions de Fundesplai mentre juguen i aprenen a fer de periodistes.
Una circumstància que comparteixen els participants, i que comenten amb una certa preocupació des del primer dia, és la dificultat d'haver de decidir tan joves a què volen dedicar-se la resta de la seva vida. Tenen entre 12 i 15 anys i alguns estan a punt d’entrar a batxillerat i comencen a pensar quina carrera universitària voldran estudiar. Creuen que és massa d'hora per saber-ho i tenen molts dubtes. “M’agrada molt la música i m’agrada molt el periodisme. Si estudio magisteri després podré ser periodista? Qui guanya més diners, un mestre de música o un periodista?”.
Aquestes són algunes de les preguntes que es fa l’Oriol, un noi que, igual que els seus companys, té molt d’interès en la comunicació i que ha decidit apuntar-se al Campus de l’ARA i Fundesplai “per veure si això del periodisme podria ser la seva vocació”. En el seu cas, repeteix per segon any consecutiu. D’altres, com el Toni o la Martina, asseguren que ho tenen molt clar: volen ser periodistes des de fa molt de temps: “Seré presentador a la tele”, afirma el Toni.
Tallers impartits per professionals de la casa
Perquè puguin saber si la comunicació és la seva vocació, i potser la seva professió, la setmana ha estat farcida de tallers impartits per professionals reconeguts de l’ARA: Antoni Bassas, Martí Molina, Carla Turró, Selena Soro, Pere Virgili i Miquel Muñoz han ensenyat als nois i les noies a retransmetre un partit de futbol, a fer un butlletí informatiu per a la ràdio, a fer un fotoreportatge o a entrevistar testimonis i treure’n històries interessants. Els participants del Campus també han fet visites guiades als estudis de TV3 i a la redacció de l’ARA, on van ser rebuts per la directora Esther Vera, que els va ensenyar com funciona el diari per dins.
Els Campus de Periodisme van néixer el 2018 i són una iniciativa sorgida de l’equip d’innovació del diari. S’han fet edicions al voltant de l’humor, la música, el compromís social, l’alimentació, etc. i sempre combinats amb el periodisme. “La idea de contribuir a formar periodistes del demà o, si més no, de donar eines als nois i noies per entendre el món de la comunicació, forma part de l'ADN del nostre diari. I poder-ho fer en el marc de l'educació en el lleure, durant l'estiu, i de bracet amb Fundesplai, és fantàstic”, assegura el director adjunt de l’ARA, Ignasi Aragay.