Contingut patrocinat
Especials06/10/2023

Un oasi de pau i tranquil·litat al bell mig de Barcelona

Sabies que a la sala capitular del monestir de Pedralbes s’hi van produir miracles durant la Guerra del Francès i la Setmana Tràgica? La tradició ha perpetuat la creença que el terra del claustre té dues fileres de toves malmeses perquè van passar-hi els carros de Napoleó? Tot això i més pot descobrir-se a través d’una visita a un reducte de calma per on l'any 2022 van passar 80.000 persones.

Redacció
i Redacció

El monestir de Pedralbes va ser fundat per la reina Elisenda de Montcada l’any 1327, amb el suport del seu espòs, el rei Jaume II, i va allotjar durant més de sis segles les monges clarisses. Així arrenca la història d’un edifici emblemàtic de la Ciutat Comtal que ha sobreviscut en un estat de conservació envejable gràcies al fet que va estar habitat de forma gairebé ininterrompuda fins al 1983. El monestir ocupa prop de 7.000 m2, 4.700 dels quals són superfície útil.

Tots els espais, visitables

El conjunt és situat a la muntanya de Sant Pere Màrtir i, en paraules d’Enric M. Puga, historiador i tècnic del departament de comunicació del monestir, compta amb tres elements clau: “El claustre, la capella de Sant Miquel i l’hort medieval”. El primer és el claustre gòtic de tres pisos més gran del món. “N’hi ha un a Nàpols, el monestir de Santa Chiara, que va patir grans remodelacions al segle XVIII i sobretot durant la Segona Guerra Mundial –matisa Puga– i que potser és una mica més gran, però no ha estat habitat, a diferència d’aquest, que ho ha estat de manera pràcticament ininterrompuda fins al 1983 per una comunitat de monges clarisses, exceptuant períodes com la Guerra Civil entre Joan II i la Generalitat (1472-1475), la Setmana Tràgica, la Guerra de Successió i la Guerra Civil Espanyola. Per això l’espai s’ha conservat tan bé”. Al seu torn, la capella de Sant Miquel alberga pintures murals gòtiques del segle XIV. Es tracta, afirma Puga, “del primer exponent de pintura gòtica italianitzant de la Península”.

Cargando
No hay anuncios

Cal ressaltar que, durant les visites, el públic pot descobrir-hi espais com l’antic dormidor, la infermeria, la sala capitular, l’abadia, la cuina, el menjador, etc. “Tot i això, alguns dels espais no conserven la decoració original i són espais de museu. Per exemple, a l’antic dormidor es poden veure pintures, retaules, escultures, orfebreria... En canvi, la cuina es va utilitzar pràcticament fins al 1983 i s'hi pot veure una pica del segle XVI al costat d’una nevera del XX”, diu Puga.

Cargando
No hay anuncios

Patrimoni, univers femení i espiritualitat

De totes les restauracions que s’han dut a terme durant gairebé set segles al monestir, en destaca una que es va realitzar al segle XIX gràcies al dot que va aportar sor Eulàlia Anzizu. La tasca divulgativa al voltant de sor Eulàlia Anzizu i de moltes altres figures femenines de la història és un altre dels puntals al voltant del qual giren moltes de les activitats que s’organitzen al monestir. “Volem defensar el llegat de les dones silenciades. Hem fet moltes exposicions sobre la feminitat i l’espiritualitat del monestir. Al novembre n'inaugurarem una sobre Juliana Morell, una monja de la primera meitat del segle XVII que va arribar a parlar 14 idiomes i va ser la primera dona que va obtenir un doctorat... als 12 anys i des de casa perquè no volien que fos públic”, subratlla Puga. Entre la resta d’objectius del monestir també hi ha recuperar el públic local, una fita que s’ha anat assolint d’ençà de la pandèmia, i reivindicar el patrimoni de la ciutat a través de les activitats que acull al llarg de l’any i que van des de tallers fins a exposicions, passant per visites guiades, concerts d’estiu, el concert de Nadal, conferències, etc.

Cargando
No hay anuncios
L’antic hort, clau per recuperar els antics usos del monestir

Després de gairebé tres dècades en desús, l’any passat el monestir de Pedralbes va inaugurar l’antic hort, que és el que les monges utilitzaven per proveir-se de fruita, verdura i herbes medicinals per fer remeis naturals. Dos dies a la setmana, persones de la Fundació CEE GURU i de l’Associació Centre Ocupacional Pedralbes hi treballen i els excedents es donen a la Fundació Assís, centrada en persones sense llar. “A l’hort emprem tècniques de cultiu ecològiques i les aigües freàtiques de la muntanya són les que sempre han abastit el monestir i ara també l’hort. Hi cultivem tot allò que és precolombí i que menjava la comunitat fins al segle XV”, apunta Puga.

Visites guiades per persones amb síndrome d’Asperger

Entre les diverses iniciatives de RSE que el monestir de Pedralbes porta a terme cal destacar el projecte Guia’m, en col·laboració amb el monestir de Sant Cugat i la Fundació Friends, a través del qual el dissabte al matí la visita guiada la fa una persona amb síndrome d’Asperger. De vegades és l’Anna i de vegades el Jan.

Cargando
No hay anuncios