Noves oportunitats per a la bioeconomia catalana
Vic acull la 2a edició del Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (BIT)
El BIT és el congrés de referència de la bioeconomia, la innovació i la tecnologia a Catalunya, que se celebra el 30 i 31 de març a l’Edifici El Sucre de Vic. Les entrades ja estan disponibles a la web (www.congresbit.cat) i es poden adquirir. L’objectiu del BIT 2023 és impulsar la transformació del sector primari promovent la incorporació d’estratègies empresarials i innovacions tecnològiques que permetin una producció d’aliments i bioproductes més eficient, saludable i respectuosa amb el medi ambient. En aquesta segona edició del Congrés el biogàs és el gran protagonista, un recurs més dins les energies renovables i una opció per a la transició energètica. La Carme Sàez, directora del BIT, confia que el Congrés servirà per visibilitzar què és el biogàs i permetrà aclarir un seguit de malentesos que hi ha al voltant d’aquesta energia: “Encara hi ha un gran desconeixement del que és i el que pot representar. També espero que contribueixi a la sensibilització de la ciutadania, que s’entengui la necessitat de la bioeconomia i el que està passant”.
D’on ve i cap a on va el BIT
El canvi climàtic i la guerra d’Ucraïna han evidenciat que cal trobar alternatives que potenciïn la transició energètica. Una peça important en aquesta transició pot ser el biogàs, l’energia renovable obtinguda de residus orgànics que es transforma en energia en forma de gas i permet evitar el consum de combustibles fòssils. “Al BIT es debatrà sobre l’oportunitat que representa el biogàs. També cal tenir en compte les dejeccions ramaderes i els residus agroalimentaris, que necessiten tecnologia, intel·ligència i col·laboració per aprofitar-les i generar recursos propis”, apunta Jaume Sió, cap del Gabinet Tècnic d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
L’origen del BIT està en la voluntat de donar-li un tomb a la visió més tradicional del sector agroramader amb un congrés més centrat en l’entorn dels avenços, les tendències i la tecnologia, i que inspirés noves maneres de fer. En la primera edició es va dedicar a la bioeconomia des d’un àmbit transversal. Enguany hi havia una intenció clara d’especialització i d’apostar per una temàtica específica. Però quin és el futur del biogàs a Catalunya? Aquest és un dels temes que es tractarà a les ponències. Per en Ricard Carreras, responsable de transferència del BETA Tech Center que participa en l’organització del congrés, hi haurà un increment important del sector a tots els territoris nacionals i en especial a Catalunya, “perquè hi ha molta indústria agroalimentària i un sector ramader i càrnic potent. Tant les dejeccions ramaderes com els residus i els subproductes orgànics del sector càrnic són un potencial important per al biogàs”.
BITFòrum
Al programa del Congrés, desenvolupat conjuntament amb el BETA Tech Center, el Clúster de Bioenergia de Catalunya, Creacció i la Diputació de Barcelona, hi trobem taules rodones, una quarantena de conferències, i es presenta l’informe de progrés del Pla d’Acció 2023-2024. El BIT és un punt de trobada per a empreses, start-ups i centres de recerca que lideren la bioeconomia catalana, i l’oportunitat per conèixer les tendències, les innovacions i els projectes empresarials entorn de la bioeconomia sobre tres espais: el comercial, el coneixement i la sensibilització.
Alguns dels temes que es tractaran són els models de Plantes de Biogàs per a la valorització de dejeccions ramaderes i de residus orgànics del sector agroalimentari; què fa viable una planta de biogàs des d’una visió empresarial; estratègies de gestió i valorització del digestat: aspectes estratègics, tècnics, legals i logístics, o el futur del biogàs a Catalunya amb una visió més estratègica. També es donaran a conèixer projectes destacats com Accelwater i SQUEEZER, i es farà una sessió sobre bioeconomia i el món local a càrrec de la Diputació de Barcelona.
Activitats paral·leles
A més de les ponències i taules rodones, el BIT compta amb l’espai expositiu BITExpo, que agrupa expositors i entitats relacionades amb el biogàs i empreses significatives del sector. També hi haurà un espai museístic amb una trentena de plafons sobre projectes relacionats amb la bioeconomia i el biogàs, i un taller de cocreació al MésBIT a càrrec de Science for Change, on estudiants de diferents disciplines de Formació Professional i Universitat treballaran col·laborativament per difondre i promoure la bioeconomia a través de missatges comunicatius, després de rebre formació en bioeconomia i comunicació ambiental.