Contingut patrocinat

Nova campanya del Banc dels Aliments contra el malbaratament alimentari

Els objectius de sostenibilitat i solidaritat guien la campanya Recuperem i Transformem Aliments en Àpats, que s’adreça a buscar la complicitat i la col·laboració de les empreses d'aquests àmbits

Redacció
i Redacció

La Fundació Banc dels Aliments de Barcelona ha posat en marxa una nova campanya adreçada a les empreses per lluitar contra el malbaratament alimentari. Es tracta de la campanya Recuperem i Transformem Aliments en Àpats, que posa en valor la tasca que fa el Banc dels Aliments com a agent actiu en la lluita contra el malbaratament alimentari des de fa més de 35 anys. En aquest sentit, de les 18.300 tones d’aliments que va distribuir el 2023, el 60% van ser aliments recuperats. Cal destacar que aquests aliments es van distribuir, a través de la xarxa d’entitats socials amb les quals col·labora, a 130.000 persones en situació de vulnerabilitat del nostre entorn.

Un factor molt important en aquest sentit és que els aliments recuperats suposen una petjada ambiental de 21.175 tones de CO₂. Així, si s'evita el malbaratament, estem evitant el cost econòmic i també el cost ambiental de tornar a produir aquests aliments per al consum.

Cargando
No hay anuncios

El problema del malbaratament alimentari a Catalunya

El problema del malbaratament afecta de manera global totes les llars, també les catalanes. En aquest sentit, convé destacar una xifra important: cada persona malbarata 61 quilos d’aliments a l’any. Aquesta xifra no només té un impacte econòmic, sinó també un impacte ambiental, atès que aquests 61 quilos d’aliments corresponen a 118 quilos de CO₂ que contaminen el nostre entorn. A més, cal recordar que són aliments que no han tingut profit.

Cargando
No hay anuncios

Segons l'informe Estimating the environmental impacts of 57.000 food products, elaborat l'any 2022 per Michael Clark (PNAS), per cada bistec de vedella de 200 grams que ens arriba al plat, s’han generat 26 quilos de CO₂ i 391 litres d’aigua, fet que equival a les emissions d’11 litres de gasolina i a l’aigua que gastem en 5 dutxes.

Cargando
No hay anuncios

La pobresa a Catalunya

Aquestes dades es fan especialment greus quan, a Catalunya, una de cada cinc persones adultes viu en risc de pobresa o exclusió social, i un de cada tres infants sobreviu amb una alimentació deficient, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), amb dades de l’any 2023.

Cargando
No hay anuncios

El paper del Banc dels Aliments: Recuperar - Transformar - Donar

La recuperació d’aliments que, des de fa més de 35 anys, impulsa el Banc dels Aliments (BdA) el posiciona com un agent actiu en la lluita contra el malbaratament. I això és així principalment a través dels diversos programes de recuperació i transformació que duu a terme. 

Cargando
No hay anuncios
Recuperar - Transformar - Donar
  • ÀPATS<p>El BdA contribueix a fer possible 100.000 àpats al mes<strong style="text-align: justify;"> </strong>per a menjadors socials i entitats.</p>
  • TRANSFORMACIÓ <p class="ql-align-justify">Els excedents agrícoles es transformen en liquats, purés infantils i conserves.</p>
  • EXCEDENTS DE PRODUCTORS<p>El BdA reaprofita els productes retirats del mercat (per sobreproducció).</p>
  • 'FOODBACK'<p class="ql-align-justify">Al centre d'aprofitament alimentari de Mercabarna es recuperen més de 800.000 quilos a l’any de fruita i verdura que són<strong> </strong>reaprofitables per al consum humà.</p>
  • SOBRES ALS SUPERMERCATS<p class="ql-align-justify">El BdA col·labora habitualment amb<strong> </strong>les cadenes de distribució d’aliments per recuperar i distribuir els aliments que no es comercialitzen però que encara són aptes per al consum. L’any passat van ser 4 milions de quilos d’aliments.</p>
  • INDÚSTRIA ALIMENTÀRIA <p class="ql-align-justify">El BdA gestiona cada any més de 10 milions de quilos d’aliments envasats, frescos o congelats que no es poden vendre però que són perfectament comestibles.</p>
  • RESTAURACIÓ, FIRES I ESDEVENIMENTS <p class="ql-align-justify">Es recullen aliments en fires, com Alimentaria (27.000 quilos d’aliments recuperats) o Seafood Expo Global (10.700 mil quilos d’aliments recuperats), i no servits als restaurants.&nbsp;</p>

La col·laboració de les empreses, una iniciativa de responsabilitat social i de sostenibilitat

Amb la campanya  Recuperem i Transformem Aliments en Àpats, el Banc dels Aliments de Barcelona cerca la col·laboració de les empreses, col·laboració que ajudarà a mantenir i reforçar la tasca del Banc dels Aliments i els seus programes de reaprofitament alimentari. Així mateix, les empreses col·laboradores estaran treballant en línia amb l’objectiu d’atendre més persones vulnerables i aconseguir el total aprofitament dels aliments.

Cargando
No hay anuncios

Per exemple, amb una donació de  5.000 € es podran recuperar 70 tones d’aliments per donar aliments a 9.722 persones en un mes, i es contribuirà a reduir les emissions de 135 tones de CO₂ (xifra que equival a les emissions de 30 cotxes en un any).

A més, les empreses que col·laborin amb la campanya faran tangible la seva responsabilitat social empresarial (RSE) i la seva sostenibilitat; donaran resposta als objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides; ajudaran a l’alimentació saludable de les 130.000 persones beneficiàries del Banc dels Aliments; contribuiran a reduir les emissions de CO₂ i d'aigua, i també accediran als avantatges fiscals de les donacions del 40% de l’aportació.

Cargando
No hay anuncios
Malbaratament alimentari
  • Què és un aliment recuperat del malbaratament?<p class="ql-align-justify">És aquell que, en lloc de convertir-se en residu, és <strong>rescatat i reutilitzat de manera segura per al consum humà</strong>. Poden ser excedents de producció, productes amb defectes estètics, aliments amb dates de consum preferent properes o superades, o sobrants de supermercats i restaurants.</p>
  • Què és un aliment transformat?<p class="ql-align-justify">Aquell que ha estat processat per augmentar la seva durabilitat i aprofitar-lo millor. Pot incloure operacions com cuinar, enllaunar o congelar, mètodes que permeten conservar els aliments durant més temps i, així, evitar el malbaratament.</p>
  • Què són els àpats saludables?<p>Els àpats solidaris i saludables són un conjunt d'aliments o menjars preparats amb l'objectiu de proporcionar la nutrició adequada a persones en situació de risc d'exclusió social. Estan dissenyats per garantir que les persones que els consumeixen rebin aliments d'alt valor nutritiu, i contribuir a una dieta saludable.</p>

Les empreses que vulguin col·laborar amb el Banc dels Aliments de Barcelona poden participar, bé sigui fent una aportació econòmica al web, https://dona.bancdelsaliments.org/ca/alimentsenapats, o a través de l’organització d’iniciatives solidàries amb els seus clients o amb els seus empleats per aconseguir fons. 

Cargando
No hay anuncios

Des del Banc dels Aliments de Barcelona posen a disposició el seu equip per atendre i resoldre els dubtes que puguin sorgir a través del correu empreses@bancdelsaliments.org i del telèfon 933 46 44 04.