Un nou Circuit es posa en marxa
Coincidint amb la celebració dels seus 30 anys, el Circuit de Barcelona-Catalunya es transforma per esdevenir un equipament al servei de la societat. El Departament d’Empresa i Treball desenvolupa un Pla Estratègic per implantar un nou model de gestió, orientat a nous objectius. Això implica reconvertir una infraestructura focalitzada en l’àmbit competitiu del motor, en un espai que acollirà nous usos, lligats a la sostenibilitat, la dinamització socioeconòmica, la innovació industrial i la mobilitat verda.
En aquest sentit, el proper dissabte 27 de novembre, el Circuit de Barcelona-Catalunya obrirà les seves portes amb una festa per compartir amb la ciutadania la commemoració d’aquest 30è aniversari i l’inici de la nova etapa. L’acte vol acostar l’equipament a tots els públics, motiu pel qual s’han programat diferents activitats adreçades a totes les edats, amb concerts, atraccions, tallers infantils o circuits de karts i patinets elèctrics, entre d’altres.
Pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, el Circuit “continuarà sent un referent mundial en l’àmbit de la competició, però alhora volem que sigui també una infraestructura tractora per a projectes vinculats a la mobilitat verda, la innovació i l’entreteniment”. Aquest canvi, ha de venir “de la mà d’un compromís inequívoc amb la sostenibilitat i del treball conjunt amb el territori”.
Un circuit sostenible
El compromís del Circuit amb la sostenibilitat ve de lluny. S’abasteix amb energia de fonts renovables, ha adoptat l’economia circular en la gestió de residus i té cura del seu entorn forestal. Va ser el primer circuit del món en obtenir la certificació ISO 14001 de gestió ambiental (2008) i compta amb la certificació ISO 20121:2013 d’esdeveniments sostenibles, així com amb el distintiu Biosphere. Actualment treballa per renovar aquesta certificació, que passarà a dir-se Biosphere Sustainable Lifestyle.
Aquesta implicació amb la preservació mediambiental ha estat premiada amb diferents guardons internacionals com el Premi FIM Environmental Award 2012, 2016 i 2019, o la Certificació Excel·lència de la FIA des de 2015. A més, la tasca del traçat en matèria de sostenibilitat ha estat objecte d’estudi i reconeixement per part del Comitè Olímpic Internacional (COI).
L’objectiu és fer un pas més i convertir el Circuit de Barcelona-Catalunya en model i referència mundial de sostenibilitat aplicada a aquest tipus d’instal·lacions.
La indústria verda i el territori
La indústria de la mobilitat elèctrica és clau per al futur econòmic i productiu del país. I el Circuit té un gran potencial per vertebrar un ecosistema d’empreses tractores i start-ups tecnològiques i digitals, connectat als centres de recerca del país. Això fa del Circuit un equipament estratègic per impulsar el sector i atraure noves inversions vinculades a la innovació en mobilitat verda.
Aquest rol convertirà el Circuit en un dinamitzador de l’activitat productiva i un motor econòmic de la comarca. I a partir del diàleg i la col·laboració amb les institucions locals, així com amb la societat civil, té també la capacitat d’esdevenir un espai generador d’oci i entreteniment per a la ciutadania, més enllà de l’àmbit de les grans competicions. El nou Circuit és una oportunitat per a la prosperitat social i econòmica del país que cal aprofitar.