Especials24/12/2011

Els nostres residus, la nostra responsabilitat

Reciclar suposa no solament reduir l'impacte dels residus al medi ambient sinó també un estalvi econòmic en el seu tractament

Daniel Romaní
i Daniel Romaní

BarcelonaGenerem una gran quantitat de residus (diàriament restes de menjar, però també ben sovint els recipients amb què el comprem, les ampolles que han quedat buides, aparells elèctrics i electrònics que han dit prou, roba que ha envellit, bolquers, bombetes, piles, paper, medicaments que han caducat...). I els recursos per produir tot el que fem servir són limitats. A més, els costos de l'extracció de les matèries primeres i l'energia no paren d'augmentar. Per això el reciclatge és avui un element essencial, inqüestionable. La major part de ciutadans ja tenen l'hàbit de reciclar. Però convé no abaixar la guàrdia. I encara hi ha molt per fer en matèria de reciclatge, i no només a l'hora de llençar les restes del que ja s'ha consumit, sinó també pel que fa a prevenir la reducció de residus.

Més residus per Nadal

"Això on va?", "Què faig amb aquest residu?", ens preguntem ben sovint. Aquestes pàgines tenen l'objectiu de donar-hi resposta i ofereixen uns quants consells de com reciclar millor durant tot l'any, consells que cal tenir ben presents en aquestes dates de Nadal, que és quan es generen més residus.

Cargando
No hay anuncios

Per reduir i recollir selectivament el que adquirim i consumim són molts els elements a tenir en compte. Així, per exemple, pel que fa als envasos, es recomana anar a comprar amb el carretó i triar envasos grans o familiars, comprar a granel o bé aliments frescos sense envasar, separar els plàstics i els envasos i dipositar-los al contenidor groc. Pel que fa al paper i al cartró, escriure per les dues cares i imprimir només quan sigui necessari, separar el paper i el cartró i dipositar-los al contenidor blau. Pel que fa al vidre, reutilitzar les ampolles, reomplir-les i reaprofitar els pots, i separar el vidre i dipositar-lo sense tap ni xapa al contenidor verd. Pel que fa a la fracció orgànica, adoptar hàbits de prevenció, evitar el malbaratament d'aliments a casa, separar la matèria orgànica i dipositar-la al contenidor marró. Finalment, pel que fa als residus d'aparells elèctrics i electrònics, esgotar la vida útil dels aparells, reparar-los i no renovar-los per qüestió de modes, i un cop s'hagin de llençar, portar-los a la deixalleria.

"Actualment, cadascú de nosaltres genera una mitjana d'1,5 kg de residus cada dia. Sabem que bona part de la societat ja té interioritzats els hàbits de prevenció i reciclatge, però hem de continuar estimulant aquests comportaments", afirma Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya, empresa pública adscrita al departament de Territori i Sostenibilitat, que té la missió d'impulsar una gestió sostenible dels residus que tingui com a objectius principals la minimització de la quantitat de residus generats i de la seva perillositat, el foment de la recollida selectiva, la valorització, la disposició del rebuig i la recuperació d'espais i sòls degradats o contaminats per descàrregues incontrolades de residus. Josep Maria Tost subratlla que "el context econòmic en el qual estem immersos ens obliga a prendre consciència que hem de reduir la quantitat de residus que generem i que els hem de separar cada cop millor. No podem barrejar els residus, no fer-ho de manera adequada comporta una despesa econòmica molt important".

Cargando
No hay anuncios

Si comprem amb responsabilitat, si evitem embalatges innecessaris, si separem cada fracció de residus i la dipositem al contenidor o sistema de recollida corresponent, si exhaurim la vida útil dels aparells elèctrics i electrònics i un cop s'han de llençar els portem a la deixalleria o a la botiga on comprem el nou, disminuirà l'impacte al medi ambient i, a més, estalviarem diners en el tractament dels nostres residus. El residus són una realitat davant la qual no podem tancar els ulls. El nostres residus són la nostra responsabilitat.