Mireia Torres: “Només amb un esforç col·lectiu podrem fer front a l’emergència climàtica”

Directora d’innovació i coneixement de Família Torres

Mireia Torres Maczassek, directora d'Innovació de Família Torres.
Redacció
01/02/2025
3 min
Regala aquest article

La història de la Família Torres es remunta al 1870. Des de llavors, la marca s'ha consolidat amb el treball de cinc generacions que s'han dedicat al vi i a la vinya. El 2024 es va convertir en un dels deu guanyadors dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles.

El compromís amb la sostenibilitat de Família Torres s’estén amb el programa Torres & Earth...

— Torres & Earth és el programa ambiental que va posar en marxa el meu pare el 2008 davant l’augment progressiu de les temperatures. Recull totes les actuacions per a la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. La inversió acumulada supera els 21 milions d’euros. Volem adaptar-nos al canvi climàtic per fer més resilients les nostres vinyes i garantir la qualitat dels nostres vins, mitigar l’impacte ambiental i conscienciar sobre la necessitat d’actuar davant l’emergència climàtica.

L’autogeneració d’energies renovables és un dels punts clau d’aquest compromís.

— És clau per reduir la petjada dels nostres vins i augmentar la nostra independència dels combustibles fòssils. Tots els nostres cellers s'abasteixen d'energies renovables generades en el mateix celler. La nostra primera instal·lació fotovoltaica va ser el 2008 al celler principal del Penedès. Amb les últimes instal·lacions, en marxa des del 2023, hem cobert més de la meitat de les necessitats energètiques del celler i hem implementat altres fonts d’energia renovable, com la biomassa.

Com heu optimitzat els recursos hídrics?

— Al celler recollim pràcticament tota l’aigua de pluja de les teulades, reutilitzem un 50% de l’aigua per a operacions de neteja, refrigeració i reg, gràcies a una planta regeneradora d’aigua depurada que vam instal·lar el 2016, i hem millorat l’eficiència d’operacions i processos. Hem reduït el consum d’aigua un 18% des del 2016 i volem reduir-lo encara més. A la vinya intentem treballar en les noves plantacions amb varietats més adaptades al canvi climàtic o amb clons qualitatius que maduren més tard i amb portaempelts més resilients a la sequera. També treballem en un projecte amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaris (IRTA) per aplicar algoritmes de reg que ens ajudin en la presa de decisió de quantitat i millor moment de reg.

Les pràctiques sostenibles afecten els vostres vins?

— I tant! Per exemple, la viticultura regenerativa ens permet recuperar la salut dels sòls, augmentar la biodiversitat i potenciar l’equilibri natural de les vinyes, fet que es tradueix en vins amb més autenticitat i caràcter. La recuperació de varietats ancestrals, com la moneu, ens permet elaborar vins únics, amb ceps millor adaptats a les noves condicions climàtiques.

Què ha suposat per a vosaltres el reconeixement de BBVA?

— Ens sentim orgullosos d'haver rebut aquest reconeixement que ratifica i dona visibilitat al nostre compromís amb el medi ambient. Ho hem aconseguit gràcies a l’esforç i dedicació de tots els nostres col·laboradors i membres de la família. Ens motiva a continuar treballant com sempre hem fet, amb el màxim respecte pel nostre passat, la nostra gent i el nostre entorn.

¿I que ho hagi fet valorant el vostre vi negre ecològic Clos Ancestral?

— És especialment emocionant, ja que Clos Ancestral és fruit d’un llarg procés de recerca i recuperació de varietats ancestrals que va iniciar el meu pare als anys vuitanta i que la cinquena generació hem impulsat amb força.

Com encareu el futur?

— Volem ser un celler de zero emissions netes el 2040 i per accelerar la reducció d’emissions de CO₂ hem traçat un full de ruta. El nostre Pla de Transició inclou catorze iniciatives, amb base científica i mesurables, i marca la ruta més directa cap al nostre objectiu. També persistirem en l’acció col·laborativa perquè volem continuar inspirant altres empreses del sector a sumar-se a aquesta transformació amb iniciatives com International Wineries for Climate Action (IWCA). Només amb un esforç col·lectiu podrem fer front a l’emergència climàtica.

stats