Nits d'estiu, nits de festivals

Prenent la fresca

Què més es pot demanar a l’estiu? L’opció de cultura a l’aire lliure és insuperable

4 min
Festival internacional de globus aerostàtics d'Igualada.

Quan arrenca el Sala Montjuïc ja és estiu. Fa més de 20 anys d’aquest gran invent que combina cinema a la fresca, música en viu i pícnic en un espai amb tant d’encant que costa imaginar-se’l en un altre lloc. La fórmula funciona tan bé que no ha calgut canviar-la. El Fossat de Santa Eulàlia que envolta el Castell de Montjuïc es transforma en el pati de butaques, on t’instal·les amb les gandules que pots llogar o dur de casa. El pícnic també te’l pots dur o comprar-lo. Tot comença a les 20.15 h i tens mitja hora per anar situant-te fins que comença el concert i la projecció a les 22 h. Si encara no tens entrada, espavila’t perquè volen! Ningú es vol perdre les pel·lícules més premiades de l’any –Casa en flames, Barbie, Anatomía de una caída, Pobres criaturas, Vidas pasadas, La zona de interés i Oppenheimer– ni uns clàssics –Regreso al futuro, Charada, El resplandor o Billy Elliot– que mai et canses de veure. Del 28 de juny al 2 d’agost, el dilluns, dimecres i divendres tens un pla rodó.

Propostes gratuïtes i de qualitat

Torna Clàssica a la platja, els concerts gratuïts a la platja de Sant Sebastià de Barcelona amb la millor música clàssica mentre sents la brisa del mar. Dins la proposta d’activitats culturals que acompanya la Copa Amèrica, el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori, sota el paraigua de Barcelona Obertura i en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, programen música simfònica per a tots els públics. L’11 de juliol serà el torn de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i l’Orfeó Català, acompanyats de grans veus catalanes i internacionals amb un concert que serà una oda als himnes de grans esdeveniments esportius. I el 12, Gustavo Dudamel dirigirà el Cor i l’Orquestra Simfònica del Liceu, amb dos solistes de renom internacional i la col·laboració del Cor Infantil de l’Orfeó Català, interpretant algunes de les composicions més emblemàtiques del compositor John Williams.

Si ets més de jazz serà impossible resistir-te a les Nits de Jazz a Platja d’Aro. Ofereix bona música a l’aire lliure, a l’espai de Cavall Bernat, al nord de la platja Gran. En total són set concerts gratuïts el divendres, del 12 de juliol al 23 d’agost, a les 11 de la nit, amb servei de 1.500 cadires per als assistents.

Tens ganes de teatre? Estàs de sort, perquè des de fa 15 anys la companyia Parking Shakespeare ofereix representacions gratuïtes d’una obra de William Shakespeare en parcs públics. Oblida't de grans muntatges, aquí els protagonistes són els actors i el text. L’espectacle d’aquest estiu és una de les seves comèdies més cèlebres, Molt soroll per no res, dirigida i versionada per Jaume Viñas. Des del 4 fins al 28 de juliol, cada dia excepte dimarts i dimecres, a les 7 del vespre, tens una cita a l'espiral del Parc de l'Estació del Nord. Per assegurar-te un bon lloc, ves-hi una estona abans, que a més aquest any tenen preparades unes activitats prèvies ben interessants.

Veient la ciutat

El 2013 va arrencar l’aventura de Terrats en Cultura duent música, poesia, dansa, teatre i performances als terrats de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. Són 15 espectacles repartits entre els mesos d’abril, juny i juliol. Compres a la web l’entrada de la funció que t’interessa amb la particularitat que hauràs d’esperar-te 48 hores abans de l’esdeveniment per saber l’adreça i l’horari exactes. És una oportunitat per deixar-te sorprendre i descobrir la ciutat des d’un altre punt de vista, pujant a les altures i gaudint de la cultura. També tens la possibilitat de convertir-te en amfitrió, oferint el teu terrat perquè es converteixi en escenari de Terrats en Cultura.

Des de l’1 d’agost fins al 13 de setembre, gairebé cada divendres s’instal·la al Castell de Montjuïc el Sala BCN. És el cicle de concerts impulsat per l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya, en col·laboració amb l’Institut de Cultura de Barcelona. La proposta sorgeix per donar suport a les sales de concerts de petit i mitjà aforament –menys de 250 persones–, que a l’estiu solen tancar perquè els costa atraure públic davant l’allau d’opcions festives i culturals que hi ha a la ciutat. El resultat són sis concerts a l’aire lliure –Clara Peya, Joe Crepúsculo, Mishima i Soul Party, entre altres–, acompanyats de sessions de DJ al pati d’armes del Castell de Montjuïc. L’aforament és reduït i té un format híbrid, hi haurà taules i cadires i la possibilitat d’estar dret i ballar. Durant els concerts, el castell també disposa d'oferta gastronòmica.

Des de les altures

Quan penses en globus aerostàtics és impossible no associar-los a Igualada, on des del 1997 se celebra el European Balloon Festival. És la competició i el festival de referència a escala europea de globus aerostàtics i durant quatre dies, del 10 al 14 de juliol, reuneix més de 25.000 espectadors i més de 50 globus procedents de tot el món. Si vols volar, és el teu festival! Pots tenir l’experiència de volar amb els participants, reservant plaça amb les empreses que ofereixen promocions especials. Hi ha vols de matí i de tarda, que són els moments en què les condicions meteorològiques són més favorables.

Està previst que al principi del 2027 finalitzi la terrassa-mirador de gairebé 350 m² a la plaça dels Àngels de Barcelona. El que s’espera que es converteixi en un nou atractiu de la ciutat forma part del projecte d’ampliació del MACBA i la construcció d'un edifici a la plaça. Però mentre l’esperem, podem aprofitar per fer una mica de turisme astronòmic i fer una ruta per alguns dels observatoris que hi ha al país. Per començar, te'n proposem un parell: el Parc Astronòmic del Montsec, on asseguren que tenen el millor cel de Catalunya, amb diverses experiències diürnes i nocturnes per ajudar-nos a entendre millor l’Univers; i, si vols sopar sota les estrelles, pots fer-ho a l’observatori més antic del país, l’Observatori Fabra de Barcelona, combinant l’experiència gastronòmica amb la divulgació científica i l’observació astronòmica.

stats