Nits de falles al Pallars
Del 17 de juny al 2 de juliol, cinc pobles pallaresos celebren les seves baixades de falles
Les nits de finals de juny són nits de foc i tradició. Fogueres per Sant Joan i baixades de falles en diversos indrets del Pirineu. Tot i que les baixades més conegudes probablement són les que se celebren a la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça, el cert és que de baixades també se’n fan al Pallars. Les més matineres són les de la Pobla de Segur, el 17 de juny, coincidint amb la vigília de la festivitat de la Mare de Déu de la Ribera, patrona de la vila. A la tarda els fallaires pugen a la muntanya de Santa Magdalena amb les falles d’avellaner i pi sec que s’han construït els dies abans de la festa. "Les nostres falles comencen a mitjans de maig, que anem a Boumort a buscar la fusta seca de pi negre, que crema molt bé, i pals d’avellaner a la Vall Fosca per fer la falla. Els primers dies de juny cadascú es va preparant la seva falla i el 17 de juny a la tarda ja comença pròpiament la festa", explica Lluís Macaya, membre de l’Associació Cultural de Fallaires i Pubilles de La Pobla.
Es té constància que es baixen falles a la Pobla des dels anys 50, tot i que algun article trobat recentment ho remuntaria fins als anys 40. En tot cas, la falla que es baixa a la Pobla de Segur és l’anomenada falla ribagorçana, el tipus de falla més utilitzat a la majoria de pobles de la Ribagorça catalana i aragonesa. Macaya explica que, a grans trets, "per les falles de Pobla, quan es van adoptar, es va partir de la idea de les falles de la Ribagorça, i l’estil de la torxa era molt similar, tot i que es feia amb fustes pròpies de la nostra zona. Amb els anys ha anat evolucionant i totes les falles tenen coses diferents però també punts en comú".
Després de 2 anys de pandèmia, "aquest any hi ha moltes ganes de festa", reconeix Lluís Macaya, que explica que han limitat la participació en la baixada a 150 parelles, tot i que la implicació de la gent del poble a la festa és molt més àmplia. La tarda del 17 de juny quedaran els primers fallaires per fer una desfilada pel poble i començar a pujar la muntanya de Santa Magdalena, mentre les pubilles queden per fer un berenar on més tard se sumen la canalla i més gent del poble. Cap al tard van cap al peu de la muntanya, on rebran els fallaires que en baixen per iniciar una nova desfilada conjunta cap al centre del poble, amb aturada obligada a l’església per fer una ofrena a la marededeu de Ribera. Per acabar es fa una ballada de sardanes a la plaça de la Pedrera i un sopar popular per als fallaires i les pubilles. Com explica Macaya: "Les falles de la Pobla són una mica diferents de la resta pel fet que baixem una muntanya més baixa que en altres pobles. Això fa que la baixada de torxes potser no llueixi tant, però, en canvi, la desfilada per dins del poble, amb les parelles de fallaires i pubilles amb el vestit tradicional, és molt vistosa i és el gran atractiu de la festa".
- 17 de juny La Pobla de Segur
- 23 de juny Alins
- 23 de juny Isil
- 25 de juny València d’Àneu
- 2 de juliol Alós