Monestirs plens de cultura
Gaudir de la música en espais que són veritables obres d’art
Als estius diversos monestirs obren les seves portes a la cultura i cada cop són més els que s’hi sumen. Per què captiva tant la música en espais tan allunyats d’auditoris i teatres? Marc Sureda, conservador del Museu Episcopal de Vic, considera interessant sumar l’experiència de la música al patrimoni arquitectònic, històric i artístic, “més enllà del concert, els monestirs també tenen interès com espais de cultura, i aquestes propostes musicals poden ser una oportunitat per redescobrir-los”. Dani Font, coordinador de Catalonia Sacra (www.cataloniasacra.cat), també valora positivament els usos no estrictament litúrgics que es fan dels claustres dels monestirs i les esglésies: “L’important és que les diferents activitats que s'hi duguin a terme vagin a favor dels valors que es desprenen del patrimoni”. Són unes propostes que ajuden a dinamitzar la zona i fins i tot porten la cultura a llocs que sovint han quedat massa allunyats dels centres amb més activitat cultural.
FESTIVAL D’ESTIU DE SANT PERE DE CASSERRES
QUAN: 1, 8, 15, 22 i 29 de juliol
ON: Monestir de Sant Pere de Casserres a les Masies de Roda (Osona)
En un enclavament excepcional, damunt d’una cinglera i envoltat de les aigües del pantà de Sau, trobem Sant Pere de Casserres, l’únic monestir de l’orde benedictí que hi ha a Osona i un dels conjunts monumentals més importants de l’arquitectura romànica catalana, declarat monument històric artístic, amb categoria de nacional.
Sempre hi ha excuses per descobrir-lo: visites guiades, portes obertes, l’exposició permanent que interpreta la vida dels monjos a Casserres, la celebració de jornades o dies internacionals… però el que no es pot deixar passar és el Festival d’Estiu, quan la música i les veus femenines omplen de màgia el monestir. Comptarà amb Mar Pujol, cantautora del Lluçanès, que hi presentarà el seu treball Trepa; la fusió de pop, rumba, folk i altres estils d’Al·lèrgiques al Pol·len; Elena Gadel amb alguns dels temes del seu nou disc, La dona que em vesteix, i algunes de les seves cançons més conegudes; la joveníssima cantautora Carla Collado, i descobrirem l’univers de Núria Feliu al tribut ple de música, humor i gags que faran The Feliuettes.
QUAN: 6, 13, 20 i 27 de juliol
ON: Món Sant Benet a Sant Fruitós de Bages
Tot va començar el 1994 amb un concert a l’Església Parroquial de Sant Fruitós. La gran acollida que va tenir va impulsar el naixement del Festival l’any següent, al principi amb un format de dos concerts i després tres fins a arribar als quatre d’ara. El Festival, abans d'arribar a Món Sant Benet, ha passat per diferents escenaris, sempre els dijous de juliol i organitzats per l’Associació Música Clàssica Memorial Eduard Casajuana, en honor a Eduard Casajuana, que va ser professor de música i alcalde de Sant Fruitós de Bages.
Aquest any Món Sant Benet torna a vestir-se de gala per acollir el quartet de saxofons Kebyart i el trompeta Cesc Abadia; quartets vocals amb piano amb la soprano Marta Mathéu, la mezzosoprano Mireia Pinto, el tenor Roger Padullés i el pianista Jordi Domènech; el Quart concert per a piano de Beethoven, i la pianista Irene Alfajeme i la soprano Raquel Lojendio homenatjant el centenari de Maria Callas, Victòria dels Àngels i Margarida Elias.
FeMAP. FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGA DELS PIRINEUS
QUAN: 7 de juliol al 20 d’agost
ON: 40 municipis dels Pirineus
El FeMAP ofereix l’oportunitat de veure durant els mesos de juliol i agost alguns dels solistes i grups més prestigiosos en l'àmbit de la música antiga. Va començar fa 12 anys amb 10 ajuntaments i ara ja són 40, sovint de municipis molt petits que per si sols no tenen capacitat per muntar festivals. És una aposta cultural que combina música amb patrimoni natural i cultural del Pirineu. Cadascun dels concerts va acompanyat d’una altra activitat cultural, com la degustació de productes de Km 0, descobrir al passat medieval o els retaules o el nucli antic del municipi, la pujada al campanar o una visita guiada al castell o el museu que pertoqui, entre altres activitats. El Festival ha estat pioner i ofereix la possibilitat d’adquirir packs amb l’entrada a un o més concerts i l’estada en un hotel un o més dies.
QUAN: 15 de juliol al 26 d’agost
ON: Monestir Sant Pere de Rodes al Port de la Selva
Torna el Festival d’Estiu al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes. La 23a edició s’enfila al cim de la serra de Verdera, on el piano i la música de cambra són els grans protagonistes. En un monestir excepcional del romànic català i en un entorn incomparable, el festival s’ha mantingut fidel als seus orígens. Es dedica al piano i a la música de cambra, que són idonis per a la sonoritat de l'església, amb una programació clàssica d'alt nivell i amb artistes nacionals i internacionals de reconeguda trajectòria. Des del 2015 ha introduït un concert de música de pel·lícules per a piano a quatre mans i orquestra de corda, sempre amb formació clàssica, que convida un públic de gustos més variats. Les "altres músiques", no clàssiques, estan representades en dos concerts a l'Off Festival, que té lloc al Port de la Selva.
QUAN: 28 al 30 de juliol i de l’11 al 15 d’agost
ON: Montblanc, Santes Creus i Poblet
Tres escenaris excepcionals, Montblanc, Santes Creus i Poblet, acullen el festival de música antiga que dirigeix Jordi Savall, el reconegut director i intèrpret. El festival que porta el seu nom es va inaugurar el 2021, coincidint amb el seu vuitantè aniversari. Amb la voluntat de reivindicar el patrimoni cultural de Catalunya, el festival advoca per recuperar el patrimoni cultural i musical històric. Per aconseguir-ho programa concerts dels diversos conjunts musicals dirigits per Jordi Savall: Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya, Le Concert des Nations i Orpheus 21, a més de concerts de joves propostes emergents.
Per a qui no sigui de la zona o no vulgui anar amunt i avall fent-se càrrec dels desplaçaments, el festival ha habilitat un servei d’autocars per anar als concerts de nit al Reial Monestir de Santes Creus. L’import és de 5 € i es contracta a la pàgina web del festival.
Conferències
El festival també programa un seguit de conferències que compten amb el suport de l’Institut Europeu de la Mediterrània, on la música i les dones són les grans protagonistes. La periodista i filòsofa Carolin Emcke és la responsable del manifest inaugural del festival, dedicat a homenatjar les dones i heroïnes i a promoure la memòria, el diàleg intercultural i la consciència ecològica. La resta de conferències seran a càrrec de Nazinin Armanian, escriptora i politòloga iraniana exiliada a Espanya que tractarà la revolució de les dones a l’Iran i el feminisme global; la historiadora de l’art i de la música Mar Medinyà dedicarà la seva xerrada a les creadores musicals de la Mediterrània, i les dones medievals seran les protagonistes de l'última conferència de la historiadora i medievalista especialitzada en estudis de la dona i de gènere, la Dra. Maria del Coral Cuadrada.
QUAN: 16 al 27 d’agost
CON: La Canònica de Santa Maria de Vilabertran
Aquest és el projecte de l'Associació Franz Schubert, en coproducció amb el Palau de la Música Catalana i el Centro Nacional de Difusión Musical. Per tercer any tira endavant el cicle que dona a conèixer joves talents de la música clàssica, posant el focus en Robert Schumann.
Aquest festival de lieder i música de cambra, a més de celebrar-se a Àlaba, Cantàbria i Barcelona, s’instal·la en tres espais de l’Alt Empordà (la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, Espai Misteri · Deu d'Aigua Vilajuïga i Santa Maria de Castelló d’Empúries). Seran 19 concerts, 48 artistes, 21 d’ells actuant per primer cop a Vilabertran. Des de grans figures ja consolidades, com Matthias Goerne, Julia Kleiter, Christoph Prégardien, Katharina Konradi, Dorothea Röschmann i Andrè Schuen, fins als esperats debuts d’Erika Baikoff, Anna El-Khashem i Johannes Kammler. I abans de la Schubertíada, una prèvia de quatre concerts centrats en el talent català entre l’11 i el 14 d’agost a Vilajuïga i Castelló d’Empúries.
La novetat d’aquest any és l’ampliació de l’acadèmia Lied the future, el programa que beca vuit joves artistes europeus. Un dels pilars del projecte és una borsa de concerts per als alumnes seleccionats, amb recitals a Vilabertran en el marc de la Schubertíada.