L’estiu és un magnífic moment per observar el cel, amb esdeveniments que molts tenen marcat al calendari com les Llàgrimes de Sant Llorenç, a mitjans d’agost. Durant l’estiu tindrem l’oportunitat de contemplar dues superllunes, o moments en què la Lluna es veu més gran i més brillant. La primera serà el 14 de juny i la següent el 13 de juliol. Els Perseids (Llàgrimes de Sant Llorenç) arribaran al màxim el dia 12 d'agost, tot i que, com alerta Salvador Ribas, malauradament aquest any coincideixen just amb la lluna plena i la seva llum amagarà les estrelles fugaces més febles. El director del Parc Astronòmic del Montsec també destaca que la segona meitat de l’estiu serà un bon moment per a l’observació de planetes (Júpiter i Saturn seran visibles des d’abans de mitjanit a partir del juliol) i, sobretot, per poder veure la Via Làctia, que només es veu als llocs més foscos.
El millor moment per mirar cap al cel
A Catalunya tenim una quinzena d’observatoris repartits pel país, amb el Parc Astronòmic del Montsec com a gran referent
A Catalunya ens agrada mirar cap al cel, i no només per saber si plourà sinó també per observar-lo a nivell astronòmic. Això és el que explica que en tot el territori hi hagi una quinzena d’observatoris i alguns dels més importants hagin estat creats per a la recerca, la divulgació i la formació, com en el cas del Parc Astronòmic del Montsec. D'altres són el resultat de la passió i els recursos que algunes persones hi han abocat, com l’Observatori Mn. Manel Serinanell de Vic.
A banda de l’interès, l’altre factor que explica la proliferació d’observatoris pel país és el fet que Catalunya compta amb indrets que han estat reconeguts per les seves condicions d’observació astronòmica excepcionals, tant a nivell meteorològic com per la baixa contaminació lumínica i per la foscor d’algunes zones, molt preuades pels observadors. El Pirineu, la serra del Montsec, les Gavarres i l’Alt Empordà s’enduen les medalles amb l’acreditació internacional de Starlight.
L’equipament d’astronomia més important de Catalunya és el Parc Astronòmic el Montsec, situat a Àger, en una localització extraordinària considerada el millor indret per a l’observació del cel a Catalunya. La baixa pluviometria de la zona, la poca contaminació lumínica al seu voltant i l’alçada converteixen la serra del Montsec, a la comarca de la Noguera, en el lloc idoni per a la instal·lació d’un centre de referència mundial en matèria d’astronomia.
L’Astronòmic ofereix nombroses activitats en plena natura per a tots els públics, siguin diürnes o nocturnes, activitats que estan dirigides a escoles, famílies, universitats, aficionats, etcètera. Salvador Ribas, director del Parc, explica que afronten aquest estiu amb expectatives altes pel que fa a la recuperació de visitants després de la pandèmia: "Tenim una primavera que ja ha donat indicis d’una situació de normalitat, amb xifres de visitants similars a les de prepandèmia i la previsió és que a l’estiu segueixi aquesta tendència, de manera que puguem superar en aquest 2022 els 35.000 visitants. Podem recuperar els aforaments i horaris habituals, i això es notarà especialment en una de les activitats estrella del parc, el cicle Música sota les estrelles, o en el fet que els visitants podran tornar a utilitzar els telescopis petits que els últims anys no podíem fer servir. Recuperar l’opció de posar-hi l’ull per veure planetes és una gran notícia".
Novetats de la temporada 2022
Entre les novetats per a aquest nou curs destaca la projecció al planetari de la pel·lícula Beyond the sun - Cercant una nova Terra, en la qual, de la mà de Celeste, una nena de 8 anys, i Moon, una petita mota de llum, els espectadors aprendran què són els exoplanetes i les últimes troballes científiques i avenços en aquesta matèria de recerca. Una projecció destinada a infants i famílies i que neix amb l’objectiu de fomentar la vocació científica entre els més petits.
Una altra novetat és la projecció al planetari de la pel·lícula Desvelant l’univers invisible, que acosta els espectadors a l’estudi de l’astronomia mostrant les tècniques més avançades que actualment s'utilitzen per observar els racons més amagats de l'univers.
Finalment, s’amplia el nombre de concerts del 12è cicle Música sota les Estrelles, amb cinc propostes, una de les quals es farà els mesos d’estiu per gaudir d’una nit amb música a la fresca i sota les estrelles combinada amb una sessió astronòmica.
Salvador Ribas assegura que el parc es pot gaudir de dia i de nit, tot i reconèixer que les sessions nocturnes són les més sol·licitades. Ara bé, valora l’opció de visitar l’espai amb llum de dia, "ja que aleshores tenim l’oportunitat de veure el sol i les flamarades solars, que són tot un espectacle": "És cert que veiem el sol cada dia, però no el mirem ni l’observem amb detall com podem fer en aquestes visites. Evidentment, però, la visita nocturna amb el cel estrellat que tenim al Montsec és la més desitjada. Tenim un cel que ens permet veure milers d’estrelles a simple vista, amb unes condicions fantàstiques, ja que més d’un 80% de nits són útils per a l’observació. Això ens equipara als grans observatoris del món i ens fa ser uns privilegiats".
○ Observatori del Montsec - https://www.parcastronomic.cat
○ Observatori d’Albanyà - https://www.observatorialbanya.com
○ Observatori Fabra a Barcelona - http://www.fabra.cat
○ Observatori de l’Ebre - https://www.obsebre.es/ca/
○ Observatori Món Natura Pirineus - https://monnaturapirineus.com/ca/que-es-monnatura/observatori
○ Parc Astronòmic Muntanyes de Prades - https://www.parcastronomicprades.cat