Nits d'estiu, nits de festivals

Molt més que música

Perquè no tot és música, hi ha altres disciplines artístiques que són les veritables protagonistes d’algunes de les cites festivaleres imprescindibles de l’estiu. Aquí en tens un petit tastet.

3 min
Concert de Ginestà al Festival Vallviva.

Musicant Campllong

musicantcampllong.cat

QUAN: del 26 al 30 de juny

ON: Campllong

QUÈ: disseny, art i gastronomia

L’origen d’aquest festival és la iniciativa d’un grup de veïns i veïnes a qui, l’agost del 2003, se’ls acut organitzar un cicle de quatre concerts quan s’acaba la festa major. A partir d’aquí i durant 20 anys, la música de creació catalana amb intèrprets de primer nivell, ha sigut l’eix del Musicant. Aquest 2024 el festival repensa la seva essència i, sense abandonar la música –hi haurà cinc concerts–, el disseny, l’art i la gastronomia passen a ser-ne els protagonistes. Al Village&MusicanTast, es disfrutarà de la gastronomia local en format de tasts les hores prèvies dels concerts.

Festival POESIA i +

www.poesiaimes.cat

QUAN: del 3 al 14 de juliol

ON: Maresme

QUÈ: poesia

La 19a edició del POESIA i + torna a omplir de poesia, música i art sis municipis del Maresme: Caldes d’Estrac, Teià, Arenys de Mar, Mataró, Dosrius i Alella. Amb una programació més ambiciosa, en què la cultura popular i les tradicions del Maresme seran molt presents, aposten per veus emergents i presenten diverses produccions pròpies. Un festival que segueix amb la voluntat d’innovar, evitant la massificació i afavorint les descobertes estant a prop dels artistes en entorns privilegiats.

Christina Rosenvinge

Un exemple d’aquesta combinació entre noves propostes i unes altres de més consolidades és la programació de la inauguració, el 3 de juliol a Caldes d’Estrac, que comptarà, d'una banda, amb joves creadors del Maresme que vinculen poesia, agricultura i canvi climàtic. De l'altra, també hi haurà la lectura de Martí Sales, Maria Sevilla i Marina Garcés, acompanyats per Mishima, que després faran un concert especial.

Eufònic

eufonic.net

QUAN: del 4 a 14 de juliol

ON: Terres de l’Ebre

QUÈ: arts sonores, visuals i digital-performatives

Guardonat amb el Premi Nacional de Cultura 2023, l’Eufònic segueix apostant per actuacions audiovisuals, instal·lacions artístiques, accions sonores en el paisatge, tallers i activitats participatives, propostes per al públic familiar, jornades professionals i concerts en espais singulars, sempre al voltant de les arts sonores, visuals i digital-performatives. Durant 10 dies, 77 artistes ompliran d’art 12 poblacions i més de 35 espais naturals i patrimonials. Hi haurà des d’actuacions politicomusicals fins a art lumínic sota les estrelles, passant per l’experimentació sonora i les nits canalles al castell d’Amposta.

Aquest any s’estrenen les primeres colònies digitals d’Eufònic, el BotCamp. És perfecte per a qui li interessi la programació de bots i la suma de les pràctiques digitals amb la ruralitat. Del 5 al 7 de juliol, a Bot (Terra Alta), per explorar la creativitat impulsada per la tecnologia, compartint els processos creatius amb mentores de renom en l’art digital.

Vallviva

vallviva.cat

QUAN: del 10 al 14 de juliol

ON: la Vall d’en Bas

QUÈ: solidaritat

El festival solidari que omple la Vall d’en Bas de música, gastronomia de km 0, la proposta de restauració de quatre restaurants d’estrella Michelin, la cuina de restaurants emergents del territori i l’oportunitat de relacionar-te amb la resta d’assistents. L’objectiu fundacional de Vallviva és crear un espai de celebració i un punt de trobada, i que el 100% dels beneficis de cada edició es donin íntegrament a causes relacionades amb el càncer. Tot amenitzat amb la millor música: la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC) i la Polifònica de Puig-reig, Els Amics de les Arts, Ginestà, La Oreja de Van Gogh, Álvaro de Luna, Alfred García, El Pot Petit i la Black Music Big Band.

Festí Fest

festifest.cat

QUAN: 14 i 15 de setembre

ON: Barcelona

QUÈ: gastronomia

Estem de sort, aprofitant al màxim els últims dies d’estiu s’estrena el Festí Fest, festival gastronòmic de proximitat que el 14 i 15 de setembre s’instal·la a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, organitzat pel diari ARA i Fira Àpat. Una cita imprescindible per als foodies que saben que no només de menjar s’alimenta l’ànima, també hi haurà xerrades, activitats, tallers i molta música.

Amb l’entrada del dia (9 €), a més d’un plat, podràs accedir a tastos de cervesa, showcookings per preparar plats en menys de 20 minuts, tallers de reaprofitament d'aliments, veure les creacions gastronòmiques de deu restaurants, i tot amenitzat amb música: DJ Coco, DJ Delafé, Sonido Tupinamba, Inexxstable, Galix DJ, Polpax DJ i MissBehaving. Si vols ser testimoni de l’inici d’aquest nou festival, apunta-te'l a l’agenda!

stats