Nits d'estiu, nits de festivals

L'espai importa

Construccions mil·lenàries, joies modernistes, cases que expliquen el territori, pantans, vinyes… espais que es converteixen en l’escenari perfecte.

4 min
L’Embosca’t Festival se celebra a Clariana (L’Anoia).

El lloc on se celebra un festival és un factor determinant per perfilar l’esperit de l’esdeveniment. Les dimensions de l’espai fan que acabi convertint-se en una cita multitudinària o menys massiva, i amb la tria de les seves característiques l’organització decideix quin és el seu tret diferencial. L’estiu afavoreix les trobades a l’aire lliure i això suposa obrir un ventall de possibilitats que va bastant més enllà dels auditoris convencionals.

Música als masos

En masos i cases de la Garrotxa

L’Associació Música als Masos neix el 2016 amb l’objectiu d’ampliar l’oferta de música clàssica a la comarca de la Garrotxa. Del 5 al 21 de juliol programen deu concerts de música de cambra en espais tan poc habituals com sales de masos d’Olot, Riudaura, Sant Feliu de Pallerols, Batet i Sant Esteve d’en Bas. En aquesta 8a edició també s’incorporen dues localitzacions exteriors, el Mas el Solà de Batet i l’església de Santa Maria de Besalú.

Sons del món

A Cellers i a la Ciutadella de Roses

La 17a edició és una de les més ambicioses amb grans noms com David Bisbal, Luz Casal, Anastacia, Joan Dausà, The Tyets, Antònia Font i Oques Grasses a la Ciutadella, que es transforma en l’escenari ideal. A més, aquest any es recuperen els concerts en quatre cellers de la D= Empordà amb actuacions de Maria del Mar Bonet, Albert Pla, Clara Peya i La Ludwig Band. Coincidint amb el festival, del 6 de juliol a l’11 d’agost es manté el Village amb una oferta gastronòmica de primer nivell amb productes gurmets de l’Alt Empordà i activitats al voltant del vi.

Festival de música de Sant Pere de Rodes

Al monestir de Sant Pere de Rodes

Des de fa vint-i-quatre anys el piano i la música de cambra omplen el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, en ple Parc Natural del Cap de Creus. Del 13 de juliol al 24 d’agost, la sonoritat de l'església potencia al màxim el virtuosisme d’artistes nacionals i internacionals de primer nivell. Un festival que també aposta pels nous compositors, fent-los l’encàrrec d’obres originals, que estrenen per a l’ocasió. Després dels concerts pots allargar l’experiència sopant al restaurant del monestir. Per obrir la proposta a un públic potser menys avesat a la clàssica hi ha l’OFF Festival, que se celebra al Port de la Selva, enguany amb una nit de gospel.

Parcs en concert

En espais naturals i patrimonials

Ja no tens excusa per gaudir de bona música al bell mig de la natura sense haver de fer grans escapades. El que abans s’anomenava Música als parcs ha mutat i ha crescut per oferir tota mena d’estils musicals –d’autor, folk, pop, cançó mediterrània i d’arrel– als parcs i espais naturals protegits de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Una oportunitat fantàstica per conèixer el territori i aprofitar aquests entorns únics que acompanyen els concerts. Les cites programades per al juliol (14 i 20) ofereixen la possibilitat de fer-hi una visita guiada gratuïta abans del concert.

Talarn Music Experience

A Lo Quiosc al costat del pantà de Sant Antoni de Talarn

El cartell té els grups del moment –Antònia Font, Els Catarres, The Tyets, Figa Flawas, Meritxell Neddermann i Guillem Gisbert–, però el més espectacular és l’espai. Lo Quiosc és el restaurant situat vora el pantà de Sant Antoni, al Pallars Jussà, que acollirà fins a onze artistes. Una 8a edició que s’amplia a quatre dies, del 18 al 21 de juliol, fidel a la combinació de bona música, gastronomia i un entorn inigualable. A l’escenari de postal hi arribes caminant per la Ruta Cicloturística dels Llacs, després de deixar el cotxe a la zona d’aparcament.

Festival Música a les Vinyes

A les vinyes de Subirats

Són tres concerts i un l’acaben de fer. Aprofita els del 20 i el 27 de juliol per ser a Subirats, davant la façana del Palau Gralla, al poble medieval de Torre-ramona. Els espectacles són Breaking Bach del pianista i improvisador Carles Marigó i Quarentena Songs de Xavi Torres, guardonat amb el premi Enderrock 2024 al millor disc de jazz de l’any. Després dels concerts és el moment del maridatge música a les vinyes davant la Confraria del Cava de Sant Sadurní, amb degustacions de vi i escumós dels cellers col·laboradors.

A Cel Obert

Al patrimoni arquitectònic i cultural de Tortosa

Els festivals de música són un valor segur, però a Tortosa s’han arriscat i van una mica més enllà. La proposta és un festival d’intervencions efímeres, convertint espais històrics de la ciutat en escenaris de creacions artístiques, per fomentar l’interès de la ciutadania i els visitants pel patrimoni arquitectònic i cultural. Sota el lema de la Intensitat, del 4 al 6 d’octubre –tot just al principi de la tardor– podreu descobrir diversos patis –convent de les Serves de Jesús, Sant Jaume i Sant Maties, Sant Jordi i Sant Domènec i el del Palau Montagut– i el passatge Franquet, gràcies al festival.

Embosca’t

La proposta de l’Embosca’t Festival és un somni fet realitat, on la música i la natura s'embranquen. El 30 i 31 d’agost al poble de la Clariana, a l’Anoia, la 8ena edició del festival torna als seus orígens recuperant l'espai principal al mig del bosc. Una experiència singular on el bosc es transforma en l’escenari per on passaran Xarim Aresté, Ferran Palau i Mar Pujol, entre d'altres. Una combinació que ens convida a la pausa i la reflexió.

stats