Especials Nits d'estiu 10/06/2022

Garraf, terra de festivals

La costa del Garraf es postula com a rival de la Costa Brava pel que fa a la concentració de festivals d’estiu

4 min
Una imatge d'arxiu del festival Vida de Vilanova i la Geltrú

Música, arts escèniques, cinema, gastronomia, vida saludable, novel·la negra... El Garraf es vol guanyar el títol de terra de festivals i hi aboca tots els esforços possibles. Si durant la primavera Sitges ha acollit el Festival JAS Jazz Antic de Sitges i avui tanca portes el Temps de Vi a Vilanova i la Geltrú, ara que s’acosta l’estiu la comarca es posa el vestit de festa per acompanyar alguns festivals que són un gran reclam per a la zona. És el cas del FIMPT, el Festival Internacional de Música Popular i Tradicional de Vilanova i la Geltrú, que se celebra del 7 al 10 de juliol. La cantant i activista africana Oumou Sangaré serà la cap de cartell del festival, un certamen que també comptarà amb les actuacions del Grupo Compay Segundo, Maruja Limón, Las Karamba, Miquel Gil o l'OMAC, entre d'altres. 

De més petit format són propostes com el Feel Chill d’Olivella (18 i 19 de juny), un festival d’enfocament holístic que segueix la filosofia slow life i que es programa en un entorn natural per gaudir i compartir en família, o el Rua Summer de Sant Pere de Ribes (8 al 10 de juliol), un cap de setmana de festa per celebrar l'estiu i la vida que té com a acte principal una desfilada que s’acompanya d’activitats recreatives, musicals i festives. Se sumen a aquestes iniciatives altres festivals com el Nowaa Reggae a Vilanova i la Geltrú, els dies 16 i 16 de juliol; El Tingladu, també a Vilanova del 21 al 23 de juliol; el Barraques de Sitges, del 12 al 15 d’agost; el Cubelles Noir, festival de novel·la negra de Cubelles, del 18 al 21 d’agost, o el Monocicle de Sant Pere de Ribes, del 2 al 4 de setembre.

Unes propostes que configuren un calendari d’estiu que encapçalen tres festivals que ja són referents al país: el Jardins de Terramar a Sitges, el Vida a Vilanova i la Geltrú i el Sons Solers a Sant Pere de Ribes.

A Vilanova i la Geltrú, el Vida

El Vida 2022 tindrà lloc enguany el cap de setmana del 30 de juny al 2 de juliol i comptarà amb un centenar de concerts i sessions de DJ d’artistes procedents dels Estats Units, Austràlia, Mèxic, Bèlgica, França, Anglaterra, Escòcia, Espanya i Catalunya. La voluntat dels organitzadors és que sigui un festival per a tothom, com a reflex d’una cultura rica i heterogènia. Així, el Vida compta amb espais adequats i pensats per als infants, com El Niu, un espai de jocs, manualitats i concerts on els més petits també podran gaudir de l’oferta d’activitats del festival acompanyats per monitors i monitores i en un entorn de bosc. L’ampli cartell d’aquest any l’encapçalen artistes com Balthazar, Lewis Ofman, Alizzz, Mishima, Miqui Puig o el concert homenatge a Pau Riba.

Una imatge d'arxiu d'un concert al Sons Solers.

A Sant Pere de Ribes, Sons Solers

Una proposta amb un punt diferent és el festival Sons Solers de Sant Pere de Ribes, que aposta per una programació de qualitat basada en la música feta al país i per una essència pròpia que el converteixen en el que s’anomena slow festival. Se celebra en una única jornada, el 15 de juliol, a la Finca Mas Solers, l'Antic Gran Casino de Barcelona, un entorn natural molt especial. Després de dos anys d’absència per la pandèmia, el festival torna a l’activitat amb un cartell format per Ramon Mirabet, Maria Jaume, Miqui Puig DJ i Paunezz. Com a novetat, l’edició d’enguany concentrarà totes les actuacions a l’amfiteatre Estrella Damm, mentre que l’oferta gastronòmica anirà càrrec de diferents food trucks amb l’objectiu d’oferir una proposta àmplia, variada i adaptada a tots els gustos.

Una altra de les novetats d’enguany és la col·laboració que s’inicia entre el Sons Solers i el Monocicle, el Festival de Música d'Autor/a de Sant Pere de Ribes. En aquest sentit, i amb l’objectiu de sumar sinergies per promocionar el territori i el talent emergent, el Sons Solers programarà Paunezz com a vigent guanyador del concurs de música d’autor del Monocicle 2021. 

Guille Milkyway durant un concert al Festival Jardins de Terramar a Sitges.

A Sitges, el Festival Jardins de Terramar

El Festival Jardins de Terramar de Sitges torna a presentar aquest any un cartell de luxe que permetrà veure, entre d’altres, Joan Manuel Serrat, Joan Dausà, el Dúo Dinámico, Álvaro Soler, Stay Homas o Carles Sans, del Tricicle, amb l’espectacle Per fi sol! La cita és del 28 de juliol al 13 d’agost i aquest any el festival torna amb tot el seu aforament, després que l’any passat l’hagués de reduir un 50% per les restriccions sanitàries. Esperen rebre fins a 36.000 espectadors en un festival que se celebra en un lloc emblemàtic, els Jardins de Terramar, uns jardins noucentistes dissenyats els anys 20 del segle passat i ubicats entre el mar i el camp de golf. Els dies de concert l’espai obrirà portes a les 19.30 h per facilitar l’accés i permetre als assistents gaudir de l’espai, del Cicle Imprescindibles i de la gastronomia del festival abans dels concerts.

stats