Nits d'estiu i de festes

Els clàssics

Barcelona s’omple de festivals per a tots els públics

Imatge d'arxiu del festival Cruïlla
18/06/2023
4 min

Encara que pugui semblar que això dels festivals d’estiu és molt del segle XXI, a principis del XIX van arribar els primers, sobretot a la zona del que ara coneixem com a Alemanya. Amb el bon temps les associacions poètico-musicals organitzaven festivals per als moments de lleure. Fins i tot llançaven una mena de guia per al públic, perquè es pogués desplaçar d’un festival a l'altre, i per als músics era una oportunitat, feien una bona temporada de bolos de música clàssica.

Ara una part important del públic ha substituït el consum de música en disc, que acaba sent marginal, pel concert. “Els festivals permeten uns muntatges musicals amb unes infraestructures que es poden racionalitzar, aprofitar millor els recursos i ser més accessibles per al públic”, comenta Francesc Cortès, catedràtic de musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

A tot Catalunya hi ha infinitat de propostes festivaleres i Barcelona se n'endú la palma. Quan ja han passat dos dels grans, el Primavera Sound i el Sónar, encara queden un munt de festivals per celebrar-s'hi.

ALMA. FESTIVAL JARDINS DE PEDRALBES

QUAN: 11 al 27 de juliol

ON: Poble Espanyol

El que durant anys havia estat el Festival Jardins de Pedralbes canvia d’ubicació i segueix mantenint el seu esperit: programar música en un lloc obert, a l’aire lliure, en contacte amb la història. El Poble Espanyol acull aquest nou festival de l’11 al 27 de juliol amb artistes nacionals i internacionals de primera línia com Fito Páez, Guitarricadelafuente, Zahara, Anastacia, Chris Isaak o LP, entre d’altres. L’entrada a l’Alma també es pot aprofitar per gaudir de les activitats culturals i de lleure que s’ofereixen al Poble Espanyol.

LES NITS DE BARCELONA

QUAN: 27 de juny a 26 de juliol

ON: Palau de Pedralbes

És la nova incorporació als festivals d’estiu de la capital catalana. Al Palau de Pedralbes, on habitualment hi havia un altre festival, arriben Les Nits de Barcelona, amb la voluntat d’arribar a tot tipus de públic i de totes les edats. Gairebé un mes de concerts que es divideixen en dos blocs, del 27 de juny al 6 de juliol amb un aforament per a 800 assistents que gaudiran de la música de Delafé y Las Flores Azules, Lildami, Elefantes, Las Migas o Meritxell Neddermann, i a partir del 7 i fins al 26 de juliol creix l’aforament fins a 2.400 persones amb un auditori davant del Palau on actuaran Natalia Lafourcade, Antonio Orozco, Alizzz, David Bisbal, Sebastián Yatra… i fins a una vintena d'intèrprets.

FESTIVAL CRUÏLLA

QUAN: 5 al 8 de juliol

ON: Parc del Fòrum

Aquesta 14a edició segueix fidel a un model de festival que sobretot es dirigeix al públic local, el 95% és català. Diuen que no pretenen ser els més grans sinó els millors, pensant sobretot en l’experiència dels usuaris, “disposem d’un espai de més de 100.000 m² i limitem l’aforament a 25.000 persones per dia, per tenir espai vital, que puguin apropar-se a veure els concerts dels artistes que els interessen, els desplaçaments siguin curts, hi hagi llocs per seure… Imaginem el festival de música com una petita ciutat efímera que es crea en 15 dies i es desmunta en 5, on podem innovar en sostenibilitat, mobilitat o gestió d’audiències”, assegura el director del Cruïlla, Jordi Herreruela. Visualitzen el Cruïlla com un reflex de la millor Barcelona, la ciutat que no sempre veiem però que és inspiracional, creativa, compromesa i solidària. El festival és un conjunt d’estímuls creatius. S'hi pot passar de gaudir d’actuacions musicals a veure humoristes, il·lustradors o menjar productes de proximitat i amb cuina d’autor de la ciutat.

La música sempre ha estat diversa i plural. Herreruela reconeix que és un tipus de programació que els va costar molt que s’entengués perquè en aquell moment els festivals es definien per un estil musical concret i, en canvi, ells en fugien. Aquest estiu, que són al Parc del Fòrum del 5 al 8 de juliol, arrenquen el primer dia amb una aposta clara pel públic jove, no només pel cartell –Triquell, Sen Senra o Nicki Nicole–, també pel preu, que és més econòmic: “Si volem generar una porta d’entrada al Cruilla per al públic jove hem d’oferir-los preus de públic jove”, reflexiona el director. Dijous els concerts estan pensats perquè la gent balli amb Rubén Blades, Bomba Estéreo, Omara Portuondo o Rodrigo Cuevas, i divendres i dissabte hi haurà tot tipus de música. Es canviarà d’estil sense prejudicis, molt d'acord amb l'esperit Cruïlla: “El fil conductor és el ritme, comencem de forma més tranquil·la, sempre amb artistes que tenen un bon directe i amb ganes de fer descobertes. Sovint la gent va al festival per veure'n uns i acaba enamorada d’uns altres”, explica Herreruela.

REGGAETON BEACH FESTIVAL

QUAN: 22 i 23 de juliol

ON: Parc del Fòrum

Des que va començar el 2017 no ha parat de créixer i aquest any ha esgotat les entrades dos mesos abans dels concerts. Els amants del reggaeton tenen una cita amb artistes top mundials com Ozuna, Arcángel, Jhayco, Eladio Carrion, Bryant Myers o Sech. Si t’agrada el reggaeton estàs de sort perquè, a més de Barcelona, han ampliat seus del festival incorporant-hi Madrid, Marbella, Marina d’Or, Torrevella, Astúries, Benidorm, Galícia, Tenerife, Mallorca i Santander. 

stats