Especials Nits d'estiu 10/06/2022

Caminades sota les estrelles

Passejades per muntanya que desperten tots els sentits

3 min
La serra de Freixaés  un mirador privilegiat de tota la Vall de Siarb i de les muntanyes imponents del Pallars

Caminar de nit és tota una experiència que té poc a veure amb la pràctica habitual del senderisme. Es crea un clima màgic, aprofitant aquell moment en què es va fonent el dia regalant-nos paisatges espectaculars just abans de comprovar com canvia l’escenari i es va creant una nova decoració on les estrelles i la lluna (si estem de sort) prenen tot el protagonisme. Unes passejades que vivim més que mai amb els sentits, on a més de caminar, respirem i escoltem. Això ho saben bé des de Rutes Pirineus (www.rutespirineus.cat), una companyia de guies de muntanya especialitzada en senderisme i alta muntanya. Per això, de cara a l’estiu, organitzen les caminades Viu la nit!, una volta circular que és una de les excursions més clàssiques de la vall de Siarb i un dels primers senders històrics que es va recuperar al Pallars Sobirà quan es va començar a apostar pel senderisme. 

Com explica Lluís Puiggarí Carenys, de Rutes Pirineus, l’objectiu és "descobrir un indret preciós i relativament desconegut del Parc Natural de l'Alt Pirineu (la vall de Siarb i la serra de Freixa) en un moment del dia especialment màgic, al capvespre". Així, l'excursió transcorre dins de l'àmbit del Parc Natural de l'Alt Pirineu, una de les zones amb millor cel nocturn d’Europa. L'itinerari de senderisme nocturn que proposen té com a punt d’inici i final el refugi Vall de Siarb, que està situat a l’encantador poblet de Llagunes. Des d’allà s’agafa el camí antic de Freixa per enfilar fins al capdamunt de la serra de Freixa. A partir d’aquí s’aborda el tram carener, caminant per un ample i còmode llom que ofereix vistes màgiques en totes direccions i sota les primeres estrelles. La tornada es fa per l’interior d’un màgic bosc de pi roig fins a arribar de nou al refugi, on us esperaran amb el sopar a taula!

Iniciar una caminada al capvespre permet gaudir de les millors postes de sol

Una ruta que, segons Lluís Puiggarí, "és una proposta ideal per a aquells amants de la natura i del senderisme que volen gaudir de l'experiència de caminar per la muntanya durant la posta de sol i les primeres hores de la nit. L'exigència física és moderada i la ruta és adequada per a totes aquelles persones que estan habituades a fer caminades de mitja jornada amb una mica de desnivell. És una proposta que agrada molt a les famílies amb nens i nenes a partir de 8-9 anys". Els grans atractius de la ruta són poder gaudir de la posta de sol des del capdamunt de la serra de Freixa; sentir els sons propis del bosc a la nit; meravellar-se amb l’espectacularitat del cel nocturn del Parc Natural de l'Alt Pirineu, i les vistes que hi ha del Baix Pallars, la vall de Siarb i el massís de l'Orri. Però, més enllà de la caminada, fer la ruta implica, com explica Puiggarí, emportar-se molts coneixements sobre el territori que es trepitja: "La ruta transcorre per la zona meridional del Parc Natural de l'Alt Pirineu i durant la caminada parlarem i descobrirem moltes coses sobre la geologia, la flora i la fauna de la zona i també sobre les històries i llegendes de la vall de Siarb i la serra de Freixa".

stats