NasApp, l'aplicació catalana perquè plantis cara a la contaminació per olors
L''spin-off', que ha rebut recentment el tercer Premi BBVA a la Innovació Empresarial a Tarragona, dona una eina a la ciutadania, a les empreses i a l'administració per ajudar a millorar la qualitat de l'aire al territori.
Si vas pel carrer i sents mala olor, pots descarregar-te una aplicació al teu dispositiu i ubicar-la al mapa. Aquesta és la funció principal de NasApp, una eina catalana que permet a la ciutadania registrar incidències de contaminació per olors marcant el lloc on les ha sentit. Les dades es creuen amb les notificacions que hi han abocat altres usuaris i acaben conformant un mapa dinàmic, en el qual únicament tenen accés els clients de Nasapp, que mostra l'àrea geogràfica fins on arriba la molèstia. Són dades molt útils a l'hora d'engegar estudis cientificotècnics orientats a determinar la qualitat de l'aire o a validar models de dispersió de partícules contaminants. La informació que recull fins i tot pot fer saltar l'alarma d'una incidència industrial.
El projecte, que és un spin-off del Centre Tecnològic de Catalunya (Eurecat), ha estat distingit recentment al III Premi BBVA a la Innovació Empresarial a Tarragona, on ha quedat en tercera posició. "Des del banc acompanyem els nostres clients en la gestió diària del negoci, facilitant-los liquiditat o finançament perquè puguin fer front als moments clau del seu negoci", explica Carles Ridao, director de zona de BBVA a Tarragona. En el cas de NasApp, haver rebut el premi també els ha ajudat. "Ens ha permès donar difusió al nostre projecte", explica Isabel de Lucas, directora de tecnologia de l'aplicació. Per a ella, rebre guardons així els ajuda a demostrar el potencial que té NasApp a l'hora de millorar la vida de la ciutadania. Però, exactament, com va néixer aquesta iniciativa?
"Si bé l'spin-off va aparèixer el 2023, el projecte té l'origen a finals de la dècada dels 90, quan l'Associació Empresarial Química de Tarragona i l'empresa CATOR buscaven una solució per mitigar l'impacte odorífer de les activitats que feien al territori", contextualitza Jose Luis Gomariz, CEO de NasApp. En els seus inicis, la recollida de dades es feia manualment, i no va ser fins al 2013 que es va crear l'app per a la recollida de dades, que és gratuïta i a l'abast de tothom. "La voluntat de NasApp des del seu inici ha estat proporcionar una eina innovadora i efectiva per monitorar i reduir els episodis de males olors, involucrant la ciutadania en la recollida de dades i utilitzant tecnologia avançada per analitzar i gestionar aquesta informació", resumeix el director executiu.
NasApp va dirigit a ajuntaments i a activitats empresarials potencialment generadores d'episodis de males olors. "Els ofereix una plataforma holística de gestió d'episodis de males olors que els mostra què ha passat, què està passant i què pot passar en un futur", continua De Lucas. L'empresa assegura que, amb el seu sistema, els clients han aconseguit reduir l'impacte de la contaminació d'olors fins a un 80%.