Nadal, festa d'alegria. Què et falta per celebrar-ho?

Un ventall d’activitats per a tots els públics

Municipis grans i petits organitzen tot un seguit d’iniciatives al voltant del Nadal que captiven per igual grans i petits. La màgia, els llums i les nadales esdevenen els autèntics protagonistes, amb permís dels somriures i els ulls oberts de bat a bat de les criatures.

Un taller de Nadal en una imatge d'arxiu
4 min

238a Fira de Santa Llúcia

Del 29 de novembre al 23 de desembre, l’avinguda de la Catedral de Barcelona tornarà a acollir un cop més la Fira de Santa Llúcia, la qual, amb 237 edicions a les seves espatlles, esdevé la fira més antiga que gira al voltant del món pessebrista i les tradicions nadalenques. Aquest any s’espera que hi participin 215 paradistes, 160 dels quals vendran productes estrictament nadalencs com pessebres, figuretes, molsa, arbres de Nadal i complements per a la llar. La fira, que any rere any s’alça com una de les cites clau dels barcelonins i la resta de catalans quan les festes són a tocar, també organitzarà activitats ja clàssiques com el seu tió gegant, que al llarg dels seus 31 anys d’història ja han fet cagar 445.000 infants, els titelles de Nadal o l’actuació de l’Esbart Català de Dansaires, entre altres.

Pessebres vivents

Aquest divendres, 6 de desembre, es donarà el tret de sortida d’una nova temporada dels pessebres vivents a casa nostra. Entre aquell dia i el 14 de gener es faran més de 300 representacions en 46 municipis d’arreu del país, els més matiners de les quals seran les que es duguin a terme a Cànoves, Castelló, Navata, Prullans de Cerdanya i Santa Pau. Tancaran el calendari, el 12 de gener, els de Sant Fost de Campsentelles, Sant Guim de la Plana i Tona.

Pessebre vivent de Món Sant Benet

Els pròxims 26, 28 i 29 de desembre i 1 de gener, Món Sant Benet acull novament l’únic pessebre vivent de Catalunya que passa íntegrament dins d’un monestir medieval. Un espectacle en el qual participen més d’un centenar d’actors i que combina les escenes típiques d’un pessebre tradicional amb escenes de l’època monacal. Durant l’època nadalenca, aquest mateix equipament també celebrarà l’activitat familiar Operació Reis d’Orient, la qual permet alternar un petit joc de pistes pel monestir de Sant Benet i l’elaboració d’una recepta típica d’aquestes dates, les neules.

La Tronca i baixada de torxes a MónNatura Pirineus

Al Pallars, la nit de Nadal no es fa cagar el tió, sinó la Tronca, un personatge que grans i sobretot petits poden anar a trobar als boscos de MónNatura Pirineus. Durant la seva recerca, es fa un breu recorregut per l’entorn del centre fins a arribar a la tronca, feta artesanalment de pi roig de la zona procedent d’arbres caiguts, la qual cosa confereix a cada tronca una aparença única. La tarda del 31 de desembre, MónNatura Pirineus també esdevé el punt final de la baixada de torxes que es fa des d’un punt alçat de les Planes de Son, un recorregut de dos quilòmetres en el qual es posa en valor el món fallaire que encara perdura en molts pobles del Pirineu a l’hora de celebrar els solsticis d’estiu o d’hivern.

Merry Days, a Casa Seat

Els Merry Days arriben per tercer any a Casa Seat. Entre el 28 de novembre al 5 de gener transformaran l’espai en un indret ple d’il·lusió i màgia regat pel talent i la creativitat del xef pastisser Jordi Roca. Així, enguany l’experiència es dividirà en dos mons diferents: el del Rocambolesc, la gelateria de Roca i Ale Rivas, i el del món del cacau de Jordi Roca amb Casa Cacao i la seva fàbrica de xocolata Bean to Bar. Al llarg del recorregut els elements icònics dels dos projectes de Roca es fusionaran amb la tradició i l’essència nadalenques, una proposta singular que compta amb un element cabdal, el calendari d’advent que, com cada any, ocupa la façana de l’edifici i que enguany ha dissenyat l’artista urbà TV Boy per segon any consecutiu.

Un Nadal de postal, a La Pedrera

Aquest Nadal, La Pedrera s’omple novament de creativitat i tradició per a tota la família. Els més menuts tindran l’oportunitat de crear una postal nadalenca única, inspirada en les formes sinuoses i els colors vibrants característics de l’obra de Gaudí. Alhora, petits i grans descobriran la història d’aquesta casa tan peculiar, recorrent espais com els seus patis plens de llum o el terrat amb les icòniques xemeneies i les formes orgàniques que fan de la Casa Milà una obra única al món.

I a més...

'Flipar', l’avantsala perfecta de Nadal, amb Jorge Blass

Del 28 de novembre al 22 de desembre, Jorge Blass arriba al Teatre Poliorama de Barcelona amb el seu espectacle Flipar, en el qual el mag porta més de dos anys treballant. Desaparicions, teletransports i il·lusions que desafien la lògica. Un espectacle en la qual la màgia s’avança a la tecnologia per demostrar que l’impossible no existeix i que no deixarà ningú indiferent.

Lleida s’engalana per Nadal

La ciutat de Lleida ha preparat un munt d’activitats per a tots els públics. Del 20 al 29 de desembre, diversos espais acolliran Els Pastorets de Lluís Millà, el clàssic nadalenc del teatre en què gaudirem de les aventures de Borrego i Carquinyoli. En clau cultural, l’Auditori Municipal Enric Granados acollirà el 28 de desembre el Conte de Nadal, a càrrec de la Coral Veus.kat i el director Víctor Román Alòs. Entre el 26 de desembre i el 4 de gener, els més petits podran gaudir del Cucalòcum, un parc de Nadal amb nombroses propostes lúdiques. Aquests també són el públic potencial de la recollida de cartes de Reis del Gran Camarlenc, que tindrà lloc del 29 de desembre al 4 de gener, i de la Factoria dels Reixos, a La Llotja, un espectacle fet a Lleida i que, del 2 al 4 de gener, explicarà com es prepara la nit més màgica de l’any, sota la direcció de Ramón Molins.

Algunes fires i mercats imperdibles

Fira de Santa Llúcia de Canyelles – 30 de novembre i 1 de desembre

Fira del Tió de Mura – Del 30 de novembre al 6 de gener

Fira de l’Avet d’Espinelves – Del 30 de novembre al 8 de desembre

Mercat de Nadal de Caldes de Montbui – Del 5 al 8 de desembre

Mercat Medieval de Vic – Del 6 al 8 de desembre

Fira del Pessebre d’Olot – Del 6 al 8 de desembre

Fira de Nadal i del Torró artesà de Cardedeu – Del 13 al 15 de desembre

Fira del Gall de Vilafranca del Penedès – 21 i 22 de desembre

La influència del Nadal en la cultura

Segons Entertainment Weekly, aquest any s’han estrenat més de 100 pel·lícules de Nadal. L’1 de novembre, el primer dia després de Halloween, Netflix va publicar la seva recopilació de contingut nadalenc. La plataforma ha augmentat la seva producció conscient que aquest és un filó important, fins al punt que una de les estrenes és protagonitzada per Lacey Chabert, estrella d’aquest gènere gràcies als films que havia fet fins ara amb Hallmark, el canal que monopolitza aquest gènere, que el 2024 ha estrenat més de 50 pel·lis de Nadal.

En Pep Prieto, crític de cinema i escriptor, explica el boom d’aquest tipus de pel·lícules arran de l’existència de les plataformes. Amb el Nadal passa com amb Halloween, que es produeixen materials temàtics per formar part d’una col·lecció: “Amb elles neix el contenidor Nadal on trobem tots aquests productes amb un valor creatiu nul, que no passaran a formar part de l’imaginari col·lectiu ni tindran un efecte generacional”, assegura. Res a veure amb les creacions que ja es consideren clàssics i s’han convertit en una cita nadalenca per veure-les cada any per aquestes dates. Explica que no es consideraven un gènere en si mateix, són pel·lícules sovint dels vuitanta i noranta, que circumstancialment s’ambienten per Nadal, però no es van pensar per ser nadalenques i fins i tot algunes, si s’analitzen fredament, tenen poc esperit nadalenc. Qué bello es vivir –en un context històric de crisi transmet els valors nadalencs per generar il·lusió–; Love Actually –9 històries d’amor, però algunes són tristes i depriments–; Els Goonies –tracta l’amistat, el desnonament i altres problemes familiars–; Els Gremlins –planteja el rebuig a qui és diferent–; Sol a casa –la família aprofita uns dies de vacances per marxar plegats i s’oblida un dels fills a casa–, o inclús Jungla de Cristal –pel·lícula d’acció en la qual Bruce Willis mata terroristes–, s’han convertit en una cita nadalenca. Ha estat el pas del temps que les ha convertit en una cita nadalenca i la gent les ha abraçat per convertir-les en tradició.

Una tradició que ha vingut per quedar-se

Prieto està convençut que aquest fenomen no s’acabarà perquè en temps de plataformes, es tendeix a pensar que es té el cinema a casa, i els contenidors de productes audiovisuals nadalencs funcionen per asseure tota la família davant la televisió: “Són productes sense gens d'interès en crear un relat crític o ambivalent, només són celebracions de Nadal, que generen zero conflictivitat, exempts de sexe i violència”. Afegeix que permeten un consum immediat, però no tenen cap valor generacional i llevat d’alguna excepció, cap d’elles passarà a la posteritat, la gran sacrificada és la creativitat, per això ni tan sols traspassen aquest moment de l’any.

El responsable del portal Peli de Tarde, basada en siestas reales, que compta amb més de 114.000 seguidors a X, té clara quina és la fórmula bàsica que tenen en comú totes les pel·lícules nadalenques perquè resultin fàcils de veure i funcionin sense sorprendre ni alterar gaire: noia coneix noi fruit d’una trobada casual, al principi no tenen gaire bona relació i junts descobreixen l’amor i el sentit de Nadal. Aquest és l’esquema principal, molt heteronormatiu i majoritàriament amb protagonistes blancs, i a partir d’aquí hi ha variants, sempre sense exigir gaire l’espectador. “S’assemblen bastant a les típiques pel·lícules romàntiques de sobretaula, ni tan sols les localitzacions varien gaire. Les novetats que incorporen són la neu, l’arbre de Nadal, traslladar-se a un poble i la gamma de colors que es relaciona amb el gènere –elles de vermell i ells de verd–, que ja s’imposa als cartells”, comenta.

A ritme de nadales

Fa anys que l’1 de novembre marca l’inici de la temporada nadalenca musical. Mariah Carey, considerada per molts la reina de Nadal, ho té claríssim, fa anys que arrenca novembre llançant a xarxes un vídeo donant per finalitzada la festivitat de Halloween, abraçant les festes nadalenques i amb ganes d’aconseguir un any més que el seu superèxit All I want for Christmas is you torni a ser número 1. “Malgrat que aquest tema sigui un hit mundial, aquí no estem tan acostumats a les cançons de Nadal fetes per artistes pop”, argumenta Joan S. Luna, cap de redacció de MondoSonoro. A casa nostra aquestes festes són més familiars, les famílies es troben i moltes d’elles canten, però són pocs els artistes catalans que s’animen a fer nadales. Hi ha grups que han fet un tema nadalenc com Menys mal que ja és Nadal dels Siderland, Regala petons d’Obeses, Un camell d’Orient dels Manel, o Barcelona és un regal dels Ginestà, i uns altres que han instaurat la tradició de fer concerts de Nadal com Mishima o Joan Dausà, però res a veure amb la fal·lera per publicar discos de nadales. Una excepció són la Judit i la Meritxell Neddermann que el 2019 van publicar Present, un disc exclusivament de nadales. En canvi, als Estats Units és habitual que artistes pop, country, jazz o indie publiquin treballs específics per aquestes festes. “Allà és molt habitual que qualsevol artista acabi gravant una nadala, participant en un disc de nadales o dedicant-li un disc. Fins i tot els Bad Religion que fan punk rock en tenen un i Sufjan Stevens es va atrevir amb una caixa de cinc discos de temàtica nadalenca”, apunta Luna. Allà les trobades familiars es concentren en una trobada familiar, encara que la resta de dies continua la il·luminació i la mercantilització de Nadal.


stats