Nadal, festa d'alegria. Què et falta per celebrar-ho?

Treballant quan tothom està de festa

Hem parlat amb persones que treballen els dies que sempre estan marcats en vermell al calendari. Gràcies a la feina d’aquests professionals, tothom que fa festa pot gaudir del dia amb la tranquil·litat de saber que hi ha altres persones que s’ocuparan de la seva seguretat, de cuidar-los, alimentar-los o animar-los. Però com ho porta qui està a l’altra banda complint amb les seves obligacions?

Una parella d'agents del cos del mossos d'esquadra en una imatge d'arxiu
01/12/2024
4 min

CARLES BOLDE, bomber del Parc del Terrassa: “L’esperit nadalenc es nota, sovint hi ha més complicitat per part de la gent, valoren que estiguis treballant mentre ells estan gaudint de la festa”

Fa més de 23 anys que en Carles és bomber. Des del principi ha treballat molts festius, aniversaris d’ell i la família, nadals i caps d’any. Admet que fins fa poc, que els fills eren petits, resultava més complicat en l'àmbit personal, però ara és ell qui canvia les guàrdies amb qui té canalla. Aquestes festes treballarà el dia de Nadal i de Reis. Explica que encara que tothom tingui la família i els amics celebrant-ho a casa, tampoc resulta tan dur estar treballant: “Nosaltres estem amb la nostra segona família, aquí es respira solidaritat i l’ambient és especial”. Creu que en general les persones ateses se solidaritzen més amb qui treballa: “En general, es nota l’esperit nadalenc, hi ha una mica més de complicitat encara que cada cop menys. La majoria de la gent és molt maca i valoren que estiguis treballant mentre ells estan gaudint de la festa”, conclou.

Carles Bolde

CARLOS BAYONA, DJ i productor musical: “Tinc el poder absolut: trio la música que sona i a sobre quan acabo em paguen per la feina feta”.

Aquest any punxarà a Razzmatazz la nit de Nadal i la de Cap d’Any. El 24 a partir de l’1 de la matinada i el 31 li enganxarà l’entrada d’any amb les campanades i el raïm. “És la primera vegada que treballo en un moment tan especial i no tinc ni idea de com serà. El raïm no me’l saltaré, segur que ho celebraré amb centenars de desconeguts”, comenta. Considera que amb tants festius tampoc suposarà un sacrifici saltar-se algun dels superàpats. A més el 24 fins i tot podrà sopar i després anar a treballar, una rutina molt similar a la resta de dies que punxa.

Planteja que gairebé mai ningú pensa en com està el dj, que independentment del seu estat anímic i físic, és el responsable d’animar a la gent. Així i tot, reconeix que és una feina que no sembla una feina: “Soc un més amb la gent que s’ho està passant bé amb l’avantatge afegit que soc qui decideix la música que sona. Tinc el poder absolut i quan acabo em conviden a una copa i a sobre em paguen per la feina feta. No té cap desavantatge”, diu satisfet. Ell dissenya les festes a mida del públic: “Un bon DJ sap llegir la pista i veure què agrada i què no, i s'adona de si funciona el que proposa o cal que canviï de rumb”, explica. Admet que aquests dies de festa grossa és un públic molt agraït. Sol ser gent que supera els 30 anys, no surt tan sovint com el públic més jove i quan surt, ho dona tot. Són nits que acaba posant més hits i temes més retro.

Carlos Bayona

ABI MARTÍN, comercial de l’empresa d’esdeveniments Uauu weddings and events: “Sobretot el moment del raïm enyoro la família”.

Fa més de 20 anys que l’Abi treballa a l’hosteleria. Diu que està acostumada a treballar quan tothom està de celebració i no li venen de nou ni els caps de setmana, ni el Nadal ni el Cap d’Any laborables. A l’empresa d’esdeveniments fan sobretot casaments, i per aquestes dates en gestionen quatre –hotels i masies– a la comarca de l’Anoia. La novetat d’aquest any és que tanquen del 24 al 26 de desembre inclosos, “perquè ja treballem molt durant tota la temporada i arriba un moment que vols fer festa com tothom”. El que han mantingut és la nit de Cap d'Any, que organitzen des del sopar, que la gent arribarà a partir de les 9, el raïm i música fins a les 4 de la matinada. Admet que, per una banda, treballar dies com el 31 és molt especial, és divertit, tothom està content i li agrada encara que sobretot quan arriba el moment del raïm enyora estar amb la seva gent, sobretot amb les filles: “Llavors em pregunto: Què faig un altre any aquí? Treballant en lloc d’estar amb la família”.

SERGIO LÓPEZ FERNÁNDEZ, cirurgià pediàtric de l’Hospital Vall d’Hebron: “Ens agrada poder compartir les festes amb els pacients, acompanyar a les criatures i intentar que estiguin especialment bé aquests dies”.

Aquest any en Sergio treballarà per Sant Esteve. Amb la resta de companys es reparteixen els festius en funció de la setmana de vacances que tenen, si enganya més amb Nadal o entre l’1 i el dia de Reis: “Ens posem d’acord i anem rotant”. Opina que no ho porten malament, això de treballar dies tan assenyalats, entre altres coses perquè tampoc els toquen tots els festius. Admet que potser li fa més pena a la família que a ell perquè tenen molt assumit que és part de la seva feina i “també ens agrada poder compartir les festes amb els pacients, acompanyar a les criatures i intentar que estiguin especialment bé aquests dies”. I després, quan fan vacances aprofiten per visitar la família, que tant la d’ell com la de la seva companya viuen a Valladolid. 

Sergio López
stats