Tots a taula!
Quins plats regnaran en les vetllades familiars aquest Nadal? Quines propostes han preparat els restaurants catalans per a l’ocasió? Continuarem fidels a la tradició o ens atrevirem a innovar?
Els dies previs a les festes nadalenques esdevenen una cursa de fons per comprar tots els productes amb els quals delectarem els nostres éssers estimats. Fa dies, fins i tot setmanes, que rumiem amb què els sorprendrem enguany, si ens mantindrem fidels a l’escudella, carn d’olla, pollastre farcit i canelons, o ens atrevirem a innovar. Els més previsors ja hauran avançat feina, tot i que, tal com afirma el gerent de l’Associació de Comerciants del Mercat de La Boqueria, Òscar Ubide, aquesta no sigui la tònica: “Ja fa uns anys que les vendes es concentren els dies immediatament anteriors a les festes”.
Els catalans solem ser fidels a les tradicions, especialment per al sopar de la nit de Nadal i els dinars de Nadal i Sant Esteve, en els quals, en paraules d’Ubide, “no solen admetre massa variació”. Es tracta, a parer seu, de dates “en les quals la tradició és més arrelada i els menús, gairebé innegociables”. En aquest sentit, continua, “els pollastres i capons són l’estrella del dia 25 i el marisc, de la nit de Nadal. El cabrit té molta força per Sant Esteve i Any Nou”.
El fet de respectar tant les tradicions fa que les opcions més saludables, les veganes i vegetarianes, no tinguin gaire penetració en les llars catalanes. Per a Ubide, tal com passa amb les importades d’altres països, “són gairebé anecdòtiques”. El que, en canvi, sí que han notat d’un temps ençà és que “cada cop més clients demanen els plats ja cuinats, és a dir, el capó ja cuit, el pollastre farcit ja cuinat, els canelons fets..., tal com succeeix la resta de l’any”.
Plats de tota la vida
Els que vulguin gaudir d’una vetllada en un dels restaurants catalans de més renom, poden optar pel restaurant Moments, a l’Hotel Mandarin Oriental, capitanejat pel xef Raül Balam. En els seus menús nadalencs, el restaurant barceloní oferirà plats com l’escudella vestida de Nadal, l’ou daurat amb caviar Petrossian o la lasanya de llamàntol. Balam en destaca “altres de tradicionals, com el pollastre farcit a la catalana i la galantina, i de nova creació però que ja fa anys que són a la família, com les gambes amb carxofes, el foie semicuit amb all negre i dàtils i la mandarina a la mandarina”.
Balam reconeix que la inspiració per crear aquestes elaboracions prové de tots els plats nadalencs que l'han acompanyat sempre. “De fet, encara avui els meus pares en segueixen gaudint a casa seva per festes i això, juntament amb la barreja de tradició i família que representa, és el que m’inspira”, destaca el xef.
“De la mateixa manera que el dia de Nadal, tot i treballar, em sento més a casa que mai, és clau que els nostres clients sentin el mateix”, subratlla Balam. Una màxima que també s’estén als infants, que compten amb un menú especialment creat per a ells. I és que, tal com assenyala Balam, “l’època nadalenca esdevé una gran oportunitat per introduir els petits en la nostra gastronomia, a través de plats sense modificacions que són perfectes perquè puguin començar a respectar i gaudir d’un llegat gastronòmic que fa temps que ens acompanya”. Els més llaminers –grans i petits– gaudiran, tanmateix, d’unes de les postres estrella del restaurant aquestes dates, la seva pròpia versió d’unes postres tradicionals franceses com el bûche de Noël, un tronc de Nadal de xocolata que serveixen cada 25 de desembre.
Tradició reversionada
A Xerta Restaurant també han elaborat tres menús especials per gaudir del Nadal d'una manera especial, amb estrella. Per al seu cap de cuina, Sebastian Blanco, “la nit de Nadal i els dinars de Nadal i Sant Esteve mereixen un menú com cal, i és aquí on la tradició culinària nadalenca es combina amb la modernitat de la cuina del Xerta”. Així, continua el xef, “el tradicional caneló nadalenc s'acompanya d'una beixamel trufada per llepar-se’n els dits i l'escudella catalana no hi falta, però versionada al nostre estil”. Les panses i fruits secs tanquen els plats salats i, per culminar el menú, hom podrà degustar un trio de xocolates que representen els Reis Mags d’Orient.
Per acomiadar el 2021 en gran, Blanco ha ideat un menú per a Cap d’Any, destaca, “que no deixarà ningú indiferent i que combina plats d’abans i plats d’ara, entre els quals el caneló de cranc, maionesa de pebrot groc i moniato; llobarro salvatge amb carxofes confitades i pil-pil de pernil; o garrí a la catalana”. Una proposta que remata una mousse de xocolata blanca i fruits vermells en forma d’avet i el cotilló, raïm de la sort i festa amb DJ al Lobby Bar de l'Hotel Ohla Eixample.
Propostes vegetarianes i veganes
Aquells que cuidin especialment la seva alimentació, aquests dies poden arribar-se fins a Sopa Barcelona, un restaurant vegetarià i vegà del Poblenou que ha fet de les sopes el seu màxim exponent. Coincidint amb l’època nadalenca, la xef del restaurant, Liliana Pinto, explica que han adaptat una sèrie de plats "basats principalment en la cuina tradicional nadalenca catalana": "Hi trobarem canelons, rostits, mandonguilles i sopa de galets, però versionats amb el nostre segell de cuina vegetariana i vegana". El comensal també hi trobarà altres plats del seu "receptari habitual", amb la carbassa com el seu "producte estrella", assenyala. Un altre plat fort de Nadal són els dolços. Uns dolços dels quals al Sopa s’encarrega la Sandra, la seva pastissera i responsable dels pastissos, bescuits, púdings i galetes que hi ha diàriament, “els quals inclouen fruites i verdures de temporada, fruits secs i llavors, com la xia, la rosella o el lli”. De cara a les dates nadalenques, Pinto avança que continuaran amb la seva proposta habitual de rebosteria, “però amb detalls més festius i tradicionals”.
Juntament amb el raïm de la sort present en totes les llars la nit de Cap d’Any, hi ha altres postres típiques que serveixen com a colofó final de les vetllades familiars nadalenques. Unes són els torrons, fabricats a casa nostra des de fa més de dos segles per Torrons Vicens. L’empresa elabora “un producte artesà basat en la qualitat i proximitat de les matèries primeres, el qual és fidel, tanmateix, a les receptes originals del dolç”, apunta el seu CEO, Àngel Velasco. El vaixell insígnia de la casa és el seu torró d’Agramunt, elaborat amb avellana o ametlla, mel, sucre, clares d’ou i embolcallat amb pa d’àngel, que compta amb la Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Altres clàssics són el torró dur i el tou, el de xocolata, el de massapà i coco i el de crocant, així com els sense sucre, els ecològics, els Vicens Sport, els Excellence o els gurmet, alguns elaborats per Albert Adrià.
“Volem arribar a tots els públics amb la nostra àmplia varietat de gustos i formats i que tothom pugui assaborir l'essència d'un producte artesà i de qualitat”, subratlla Velasco, una fita a la qual contribueixen amb innovadores propostes com el torró d’or, el torró a la sal o el torró suflé dur, guardonat amb el Premi al Sabor Superior 2016. Les novetats d’enguany són el torró Cherry Times Albert Adrià & José Andrés, el de polvoró amb canyella, el de macadàmia amb vainilla bourbon de Madagascar i el de textures de llimona.
L’altre dolç que mai no falta a casa el vespre del dia 5 de gener o el dia de Reis és el famós tortell de Reis, un dolç que, com mana la tradició, amaga una fava i una figureta. Qui trobi la primera haurà de fer-se càrrec del tortell, mentre que qui trobi la segona serà coronat rei o reina per un dia. Les pastisseries Escribà van incorporar els tortells de Reis al seu catàleg d'ençà de la seva obertura, l’any 1906. Entre les seves botigues físiques i la botiga online, cada any venen uns 3.000 tortells. Elaborar-los requereix, en paraules del pastisser Christian Escribà, “un treball dur, alhora que satisfactori i il·lusionant”. També requereix una gran organització, ja que l’equip no es reforça durant l’època nadalenca. Tot i això, aconsegueixen tirar endavant una gran producció, entre la qual destaquen dos clàssics, el tortell de massapà i el de nata, tots dos coronats amb fruita confitada, i la versió sense sucre. Enguany, avança Escribà, “després de l’èxit dels panellets i la coca de Sant Joan, també farem el tortell de lemon pie”.