Nadal és ideal per gaudir del teatre en família. Enguany, del 2 de desembre al 21 de gener, l’Aquitània Teatre té en cartell la versió renovada i teatralitzada d''El trencanous', produïda per Som-hi Dansa, i que combina la dansa clàssica i el jazz. Un espectacle de dansa, narrat en veu en off, en el qual s’explica l’origen de la llegenda que s’ubica al país de Nuremberg fa molts i molts anys. D’altra banda, del 17 de desembre a l’11 de febrer grans i petits podran gaudir al mateix teatre de l’obra 'Opera per tutti', en la qual, de mans d'una noia somiadora, s’aniran desgranant els ingredients que conformen aquest art alhora que es representen algunes òperes famoses com 'La traviata', 'Carmen', 'Tosca', 'Turandot', 'La flauta màgica' o 'Madama Butterfly'.
Plans per a tota la família
Amb l’encesa de llums de Nadal arreu dels municipis catalans, s’inicia l’època més màgica de l’any. Fins que arribin els dies pròpiament festius, i per anar escalfant motors, els equipaments i edificis emblemàtics d’arreu organitzen activitats diverses. A continuació te’n detallem algunes.
237a Fira de Santa Llúcia
Del 24 de novembre al 23 de desembre, l’avinguda de la Catedral de Barcelona tornarà a acollir un any més la Fira de Santa Llúcia, la fira al voltant del món del pessebre i les tradicions nadalenques més antiga. Enguany, compta amb 200 parades, 160 de les quals de productes estrictament nadalencs. Entre les novetats, els més de 15 arbres de Nadal il·luminats que flanquejaran el recinte i l’agenda d’activitats, més poblada que mai, entre les quals destaquen el tió gegant i la Diada de les Tradicions Nadalenques, la Carassa de Barcelona i el concurs de pessebres de l’Associació de Pessebristes de Barcelona.
Els llums de Sant Pau
Del 21 de novembre al 14 de gener, el Recinte Modernista de Sant Pau es convertirà per tercer any consecutiu en un espectacle de llum i color. Aquest cop la cita arriba després d’haver atret més de 400.000 visitants durant les seves primeres edicions a través d’un recorregut en el qual gaudir d’un videomàping; l’espectacle de l’arbre de Nadal de 16 metres, on més de 50.000 punts de llums es mouran al ritme d’un muntatge sonor; un tió gegant; un tren màgic de 20 metres o un túnel de llums de 20 metres. Entre les novetats d'enguany dels llums de Sant Pau, destaca la incorporació d'una pista de gel.
Natura Encesa
Del 20 de novembre al 21 de gener, els Jardins Torre Girona de la Ciutat Comtal acullen Natura Encesa, que amb el seu espectacle Origen permet que el visitant se submergeixi en escenes d’ensomni. L’espectacle, que explica com els éssers vius s’originen a partir de la micologia, es valdrà d’elements com l’arquitectura i la vegetació de la finca on té lloc i ho adobarà amb llum i color. El concepte Natura Encesa, creat per la productora d’espectacles LETSGO, és, tanmateix, sostenible gràcies a la il·luminació amb tecnologia led de baix consum i els combustibles renovables que Repsol posa al seu abast, amb els quals es redueixen les emissions en un 80%.
Magic Days a Casa Seat
A partir de l'1 de desembre, Casa Seat es transforma en un poble nadalenc ple de colors, aromes i personatges dissenyats pel mestre pastisser Christian Escribà. La decoració arribarà a tots els racons de l’edifici: a la planta baixa hi ha la casa del Pare Noel, mentre que la planta 1 es convertirà en el seu garatge amb el seu trineu Cupra ple de regals. A la planta -1 es podrà gaudir d’una aventura nadalenca a través d’una experiència de realitat virtual. Una posada en escena que remata el calendari d'Advent que ha creat l'artista urbà TVBoy per a la façana.
Un Nadal de postal a la Pedrera
Del 2 de desembre al 5 de gener, els més petits de casa podran viure la màgia de Nadal a la Pedrera, on a més d’endinsar-se en la història d’aquesta casa tan singular, plena de racons únics, podran crear una postal nadalenca d’allò més gaudiniana. El passeig previ per Casa Milà, on descobriran tot un seguit de formes orgàniques, de ben segur que els servirà d’inspiració.
Pessebres vivents
El 19 de novembre, el pessebre vivent gegant amb prop de 900 figurants que la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya va dur a terme al monestir de Montserrat va ser el tret de sortida d’una temporada en la qual les representacions s’estendran a 44 poblacions catalanes. Algunes, com Bàscara, Castell d’Aro, els Prats de Rei, Sant Fost de Campsentelles, Sant Martí de Llémena i Tona, ja els acullen des de fa més de 50 anys. Altres, permeten descobrir poblacions amb paratges naturals o històrics com els cascs antics de Pals, Castell d’Aro o Bàscara, el nucli despoblat de les Masies de Castelló a Vandellòs o el monestir de Sant Salvador de Breda.
Operació Reis d’Orient i pessebre vivent a Món Sant Benet
Del 2 de desembre al 5 de gener, el públic familiar té una cita a Món Sant Benet, on torna l’Operació Reis d’Orient, una activitat que combina un petit joc de pistes pel monestir de Sant Benet i l’elaboració d’una recepta típica d’aquestes dates, les neules. Per si no n'hi hagués prou, els dies 23, 26 i 30 de desembre i 1 de gener, acollirà per quart cop l’únic pessebre vivent de tot Catalunya que té lloc dins d’un monestir medieval. Enguany, al final del recorregut els visitants poden quedar-se a ballar danses medievals al Jardí de l’Absis en un taller obert i participatiu o prendre alguna cosa a la taverna del pessebre.
Mercat Medieval de Vic – Del 4 al 8 de desembre
Mercat de Nadal de Caldes de Montbui – Del 5 al 10 de desembre
Fira de l’Avet d’Espinelves – Del 6 al 14 de desembre
Fira del Pessebre d’Olot – Del 8 al 10 de desembre
Fira de Nadal i del Torró Artesà de Cardedeu – Del 15 al 17 de desembre
Fira del Gall de Vilafranca del Penedès – 16 i 17 de desembre