El vi (amb mesura) fa festa!

Per Nadal, els vins catalans fan la volta al món: quins països en beuran més?

El sector es prepara per a una campanya de Nadal que arriba en un bon moment per les exportacions de vi català, que guanya adeptes a països com el Regne Unit, Canadà, Països Baixos o Suïssa. En canvi, en perd a Alemanya, tot i que el país germànic continua sent el destí principal.

Taps de suro per una produccio catalana de vins
17/11/2024
4 min

A les botigues que la cadena Everything Wine té a la Colúmbia Britànica, al Canadà, s'hi pot comprar una ampolla de vi blanc Alta Alella. De fet, els tocs afruitats de poma i pera amb notes d’ametlles verdes d'aquest vi de la família Pujol-Busquets fa temps que es poden tastar a l'altra banda de l'atlàntic. Fins i tot el cèlebre The New York Times va dedicar-li unes línies en un article signat per Eric Asimov. "Aquest vi blanc ens demostra la qualitat que poden tenir els vins tranquils de xarel·lo, amb bones aromes i sabors botànics, herbacis i de fruita fresca", va destacar-hi el periodista.

Com aquest Alta Alella, aquest Nadal milers d'ampolles de vins catalans travessaran la frontera per anar a parar a les lleixes de països de tot el món. És una de les èpoques fortes de l'any per al sector i coincideix amb una bona ratxa en el camp de les exportacions. Cada cop es beu més vi català fora de Catalunya. El 2023, Catalunya va exportar més de 213.000 tones de vi, segons dades provisionals del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. La xifra és molt similar a la dels darrers anys, un fet que demostra com el vi del territori ha sabut conquerir paladars estrangers.

"L'exportació de vi català és clarament positiva en la qualitat dels vins, nous productes i penetració en la mentalitat del consumidor", assegura a l'ARA Joan Gené, director general de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi). Per demostrar-ho, dona una dada: el vi català ja s'exporta a més de 140 països. "El conjunt del vi català té un paper important en l'àmbit europeu i mundial –apunta–. Des del govern de Catalunya es fan esforços importants per internacionalitzar i valorar les varietats pròpies, que són les que generen més valor i discurs de territori", aclareix. Però, quins són els països que reben més vi català?

Alemanya, destí principal

Si mirem el rànquing de les exportacions de vi català a l'exterior dels darrers sis anys, Alemanya és el territori on n'hi aterra més. Concretament, el 2023 va suposar una facturació de 75 milions d'euros. Ara bé, la xifra és molt més baixa que la de 2018, quan les exportacions van generar més de 108 milions d'euros. "En el camp de l'exportació, Alemanya era, clarament, el país més important per al vi català, però la seva importància ha anat baixant de forma continuada", analitza Josep Maria Espinet, professor de l'àrea de comercialització de la Universitat de Girona (UdG). També han perdut pes el mercat nord-americà i el francès. Aquest darrer ja només suposa un 4,3% de les vendes catalanes a l'exterior.

En canvi, hi ha altres mercats que pugen amb escreix i que compensen aquestes davallades. "El Regne Unit és el país que més ha augmentat com a destí d’exportacions, amb un augment de més de 18 milions d'euros, i ha passat de representar un 7,9% de les vendes a l'exterior a l'11,2%", calcula Espinet. En el rànquing d'increments també destaca Suècia, que en sis anys ha crescut un 52,9% i ha passat de significar un 3,6% de les exportacions al 5,7%. Al Canadà, el vi català també hi està fent fortuna: ha facturat 7 milions d'euros més i ha passat de representar un 3,3% a un 4,5% del total de les vendes al mercat global.

Destinació de les exportacions catalanes de vi

"L’exportació de vins catalans és una història d’èxit basada en una molt bona relació qualitat-preu que, al començament, va ajudar a obrir mercats", analitza Joan Miquel Canals, expert en el sector i expresident del Col·legi d'Enòlegs de Catalunya i de l'Associació Catalana d'Enologia. Per a ell, aquest èxit es deu, en gran manera, als avenços tecnològics que han aplicat els enòlegs del nostre país i a l'evolució de l’estratègia de màrqueting de les empreses. Ara bé, alerta d'un repte: el canvi climàtic. "Els rendiments a la vinya han disminuït dràsticament i l’increment de preus del vi no ho ha compensat", alerta.

Un vi amb prestigi

Més enllà de les xifres de facturació, el vi català registra també una collita de bones opinions als països on aterra. "La bona evolució es deu a la professionalització dels cellers, a les campanyes de promoció de les denominacions d'origen i de l'Incavi, així com a la sensibilització més gran dels consumidors en els productes de proximitat", assegura Gené. Segons els experts, en l'àmbit internacional, el vi català amb més anomenada és el de la DO Priorat. "Són vins amb molta personalitat i, per tant, amb unes característiques organolèptiques que són úniques", assegura Canals.

L’altre gran grup de vins són els escumosos, la DO Cava, que especialment amb la segmentació de producte està aconseguint guanyar prestigi en els mercats internacionals. "Catalunya destaca per saber donar resposta a la demanda de vins blancs i escumosos i, alhora, continuar afegint valor als negres", apunta el director de l'Incavi. A aquest fenomen se n'hi afegeix un altre: l'auge de l'enoturisme. "L'èxit d'aquesta pràctica està ajudant a fer que la marca Catalunya sigui una referència internacional al món del vi", diu Canals. Per a ell, es tracta d'una activitat cada vegada més important per als cellers, que veuen en els seus visitants una font de creació de marca. "Sens dubte, el sector ho ha d'aprofitar", conclou.

Els taps de suro catalans fan rècord: s'exporten més que mai

Encetar una ampolla de vi a qualsevol país del món i que el tap sigui made in Catalonia és cada cop més habitual. Durant el 2023, l'exportació dels taps de suro catalans per a vins escumosos va créixer fins als 79,4 milions d’euros, un 56,7% més que els 50,7 milions d’euros exportats el 2016. Són les dades que acaba de fer públiques l'Associació d'Empresaris Surers de Catalunya (AECORK), que demostren que Catalunya està consolidada en el mercat en una posició dominant. De fet, les exportacions catalanes representen el 95,65% del total de les espanyoles en aquesta categoria. Itàlia i França es mantenen com els principals mercats importadors d’aquests taps.

"Som conscients que en els darrers deu anys s’ha produït una disminució i una concentració d’empreses al sector –adverteix Joan J. Puig, president de l'associació–. Malgrat tot, aquestes xifres corroboren que el volum i el valor del sector quant a taps o exportacions es manté, i fins i tot creix en alguns àmbits", analitza. En conjunt, les exportacions catalanes del sector surer van experimentar un increment del 3,49% en valor el 2023, assolint un total de 138,9 milions d’euros, pels 134,2 milions d’euros del 2022. Aquest creixement evidencia el marcat caràcter exportador del sector surer català.

stats