MOBILE WORLD CONGRESS
MWC 201624/02/2016

Empreses i governs es disputen les dades

El Mobile pren partit en la disputa que Apple manté amb l’FBI, que té el suport de Bill Gates

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

L’hospitalet De LlobregatLa guerra entre Microsoft i Apple ja no es lliura només en els dispositius. La generalització de l’ús de smartphones i tota mena de dispositius connectats ha posat a l’abast de les grans companyies tecnològiques una fortuna que pot arribar a ser molt més valuosa que els seus productes: les dades dels usuaris. El director general de la companyia dels iPhones, Tim Cook, va encetar la polèmica sobre la privacitat i la seguretat de la informació dels seus usuaris quan es va negar a cedir a l’FBI la informació del telèfon mòbil d’un terrorista dels recents atacs de San Bernardino. Fins ahir, la majoria dels consagrats de Silicon Valley s’havien alineat amb Cook, però el fundador de Microsoft, Bill Gates, en discrepa: “És un cas particular”, va dir ahir.

La polèmica va arribar al Mobile World Congress. En una jornada centrada en les innovacions i projectes entorn de la seguretat i la identitat digital, ahir molts dels representants del sector tecnològic presents al saló van haver de posicionar-se al costat d’un d’aquests dos eterns competidors. “Estem totalment alineats amb Tim Cook”, va dir sense dubtar el jove fundador de Telegram, Pavel Durov. “Segur que hi ha molts usuaris d’iPhone a l’audiència i és molt perillós que es puguin començar a buscar sistemes per desencriptar les nostres dades privades”, va etzibar.

Cargando
No hay anuncios

Un registre digital català

El poder que atorga als gegants tecnològics el fet de tenir als seus núvols i servidors la informació i, fins i tot, la identitat de milions de ciutadans desafia les administracions públiques, que no poden permetre’s que les empreses privades tinguin més domini sobre les dades dels seus ciutadans que ells mateixos. En aquesta línia s’emmarca la iniciativa que ahir va anunciar la Generalitat de Catalunya de posar en marxa un registre d’identitat digital català propi abans de l’estiu.

Cargando
No hay anuncios

“L’objectiu és facilitar que bancs, comerços i administracions diverses puguin tenir una garantia oficial de la identitat de les persones que efectuen qualsevol tràmit o transacció en línia”, va explicar ahir a l’ARA Jordi Puigneró, secretari de Governança de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la Generalitat. “Si Catalunya es vol desenvolupar totalment necessita poder assegurar l’eficiència i fiabilitat de totes les transaccions digitals”, va afirmar Puigneró.

Abans de posar en marxa aquest registre, el Govern va presentar els resultats d’una prova pilot en col·laboració amb la GSMA, la Fundació Mobile World Capital de Barcelona i Orange, Telefónica i Vodafone sobre l’aplicació Mobile Connect. A través d’aquest projecte, el Govern ha validat la identitat de dos ciutadans, un de Finlàndia i un de català, quan eren fora dels seus països respectius fins a poder-los donar accés als serveis digitals de cada administració.

Cargando
No hay anuncios

De moment, aquest projecte pilot es posarà en marxa a Castellar del Vallès, però el Govern té previst començar-lo a desplegar a la resta de municipis en les pròximes setmanes.

L’evolució de la firma

Cargando
No hay anuncios

Aquest projecte valida l’accés als serveis de l’administració a través d’una contrasenya. Però “les contrasenyes ja no són la manera més eficient ni segura de validar la nostra identitat digital”, va dir ahir Anne Bouverot, exconsellera delegada de la mateixa GSMA i ara a Morpho, dedicada a la seguretat digital.

Falsificar la firma ja és una trampa de la vella escola, però a l’hora de firmar un contracte o el rebut d’una compra la rúbrica encara és el mètode més utilitzat per demostrar que som qui diem que som. En el món hiperconnectat que augura aquesta edició del MWC no és plausible identificar-se amb un bolígraf i un paper. Per això, tant les administracions públiques com les grans operadores sumen esforços per aconseguir donar forma, legitimitat i seguretat a la identitat digital.

Cargando
No hay anuncios

Segons Bouverot -que és del parer de Bill Gates- el pròxim pas per garantir la seguretat digital és el reconeixement facial. “Ara el 80% dels usuaris d’iPhone ja tenen la possibilitat d’utilitzar l’empremta digital per bloquejar el seu telèfon mòbil, però el pròxim pas seran les selfies ”, va dir. Per demostrar-ho, va fer una prova dalt de l’escenari principal de Fira de Gran Via per desbloquejar el seu smartphone a través del reconeixement del seu rostre en 3D. Però el telèfon no es va desbloquejar quan l’entrevistador es va fer la selfie. En una direcció semblant van les aplicacions que desenvolupa la tecnològica ARM. Simon Segars, el seu conseller delegat, va avisar ahir que encara no han “topat amb els grans problemes d’un món hiperconnectat”, per això aquest MWC es presenten múltiples propostes de firma digital, encriptació de dades i reconeixement facial.