232 ajuntaments adherits
76 entitats i empreses adherides
40 països participants
A Sant Cugat del Vallès, un taller de construcció d'alforges per a bicicletes. A Vilafranca del Penedès, una activitat de robòtica en un aparcament intel·ligent. A Viladecavalls, dos dies d'autobús gratuït. A Olesa de Montserrat, una bicicletada popular. Són només algunes de les activitats que s'han programat arreu de la geografia catalana amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat, que enguany se celebrarà del 16 al 22 de setembre i que culminarà amb el Dia Sense Cotxes. Amb el lema Combina i mou-te!, l'edició d'aquest 2023 se centrarà en els beneficis de l'eficiència energètica i buscarà conscienciar la ciutadania i els responsables polítics sobre les conseqüències negatives que té l’ús irracional del cotxe a les ciutats. La iniciativa ja compta amb l'adhesió de més de 230 ajuntaments catalans i de prop de 80 entitats, administracions, empreses i operadores de mobilitat.
"La Setmana Europea de la Mobilitat s'emmarca dins la feina pedagògica que fem durant tot l'any per explicar a la ciutadania la repercussió que té la manera com ens movem en el canvi climàtic i el medi ambient", argumenta Oriol Martori, director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya. Per a Martori, la cita pren especial rellevància si es té en compte que el 30% dels gasos d'efecte hivernacle provenen de la mobilitat. "Cal prendre consciència dels efectes nocius que causa i donar un cop de timó per caminar cap a una mobilitat més verda i sostenible", demana. Especialment, en la mobilitat obligada, com anar a l'escola i a la feina. "És un tipus de mobilitat molt associada als hàbits, i campanyes com aquesta ens ajuden a demanar, de forma pedagògica, la necessitat d'un canvi de costums", afegeix.
"Hi participem perquè volem continuar reivindicant la necessària conscienciació ciutadana per fer front al canvi climàtic i els seus efectes, els quals encara s’accentuen més al nostre territori i municipi", explica Lluís Soler, alcalde de Deltebre, una de les poblacions que enguany s'estrenen a la iniciativa. Amb la col·laboració de diverses entitats del poble, l'ajuntament hi organitza des d'una ruta guiada pels filtres verds del delta de l'Ebre fins a una caminada saludable. El municipi també s'ha afegit al Dia Sense Cotxes –que fa de colofó de la campanya– i tallarà la circulació d'un dels carrers del poble per fer-hi activitats infantils i una fira de comerç local. "Per a nosaltres és tan sols el punt d'inici d’una sèrie d’accions que impulsarem durant els anys vinents i que ens han de permetre caminar cap a ser un municipi més sostenible", avança Lola Casanova, regidora d’Enfocament Turístic, Sostenibilitat i Platges de l'Ajuntament de Deltebre.
En canvi a Olesa de Montserrat ja fa anys que hi participen. Enguany, el pal de paller de la programació serà una bicicletada popular. Amb la col·laboració de la Unió Ciclista Olesana i la participació de diverses associacions de pares i mares de les escoles del municipi, l'Ajuntament d'Olesa proposarà a la ciutadania fer un passeig cicloturístic per descobrir quins són els carrers més idonis per arribar als centres educatius en bicicleta. Coincidint amb el Dia Sense Cotxes, l'alumnat també rebrà formació per circular en bicicleta de forma segura. "Accions com aquestes ens ajuden a fer un pas més en el canvi de mentalitat que ha de fer la ciutadania per avançar cap als Objectius del 2030 –explica Jordi Martínez, regidor de Mobilitat de l'Ajuntament d'Olesa–. Per acostar-nos-hi ja hem implantat carrils bici i hem incrementat l'aposta pel bus urbà, però cal fer un canvi de xip".
Per fomentar la programació d'activitats arreu del país, el departament de Territori de la Generalitat de Catalunya posa a disposició dels municipis i de les entitats diversos recursos: des d'un catàleg de propostes fins a guies temàtiques i suports gràfics de la campanya. A nivell europeu, la Setmana se celebrarà enguany en més de 40 països, amb activitats repartides al voltant de 3.000 pobles i ciutats.
232 ajuntaments adherits
76 entitats i empreses adherides
40 països participants