Moviment per la Pau llança la campanya Sahel Viu
El projecte mostra els esforços que es duen a terme per fer front a les crisis que pateix aquesta zona del planeta
BarcelonaL’ONG Moviment per la Pau (MPDL), en col·laboració amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, ha donat suport a 296 dones cooperativistes de la comuna rural de Bazaga, al sud de la regió de Tahoua, al Níger, a través del projecte Enfortiment de les capacitats de les organitzacions de dones, les institucions locals i la població de sis pobles de la regió de Tahoua per al reconeixement, la promoció i la garantia dels drets humans de les dones en les seves comunitats. És en el marc d’aquesta proposta que MPDL llança la iniciativa Sahel Viu, amb l’objectiu de donar a conèixer les iniciatives impulsades sobretot per dones i joves davant la greu situació de crisi econòmica, social i alimentària que travessa la zona del Sahel.
Resiliència al Sahel
La regió del Sahel, una de les més empobrides del planeta, està formada per 11 països, entre els quals Mali i el Níger, on MPDL treballa des de fa més de 10 anys. Malgrat les situacions tan extremes que pateix el Níger, en especial des d’un punt de vista climàtic, Sahel Viu destaca el gran nombre de persones, comunitats, pobles i ciutats que a través de diverses iniciatives lluiten pels seus drets. Es tracta d’històries de solidaritat, compromís i treball conjunt amb la voluntat de superar les dificultats del dia a dia. A través de l’eslògan de la campanya ("Sahel Viu") es vol mostrar alguna d’aquestes realitats, sovint silenciades i invisibilitzades, que posen de relleu la capacitat de resistència, desenvolupament i progrés que hi ha en molts sectors de la societat malgrat les grans dificultats a què s’enfronten. Són històries que trenquen estereotips demostrant que una part d’aquesta població que hem convertit en vulnerable en realitat és resilient i original quan genera projectes i idees, acostant-se a la terra d’una manera natural i solidària.
Algunes de les iniciatives que ha posat en marxa l’ONG evidencien la resiliència tan característica d’aquesta part de l’Àfrica, com per exemple El Sahel Mira Endavant, amb la implicació de comunitats locals en la lluita quotidiana per construir una cultura de pau; El Sahel es Cuida, per diagnosticar problemes ambientals i generar alternatives que regenerin el sòl i els cultius, i contribueixin a frenar l’avenç del canvi climàtic; El Sahel Emprèn, amb dones que posen en marxa petits negocis en diversos sectors, joves que comencen itineraris de formació professional per buscar una ocupació o la vintena de centres d’alfabetització que ha posat en marxa MPDL, i El Sahel Coopera, amb un treball de col·laboració i desenvolupament local que contribueix en comú a la cerca de solucions creatives que incloguin les necessitats de totes les parts implicades.
El poder del cooperativisme
El cooperativisme existent al Sahel és un mitjà per cobrir necessitats, i alhora una forma de generar realitats més solidàries, que suposen la creació d’alternatives a la lògica capitalista, amb condicions més favorables per a la cura de l’ecosistema i de les persones. De fet, el cooperativisme parteix de la cerca del bé comú a través de l’associació de grups heterogenis de persones que voluntàriament decideixen crear una empresa de propietat col·lectiva i gestió democràtica per satisfer les seves necessitats i aspiracions econòmiques, socials i culturals. Una opció que fomenta la cooperació, l’emprenedoria local, la cura del medi ambient i els recursos, i que també és una peça important en l’empoderament de les dones. Justament, aquesta organització en cooperatives per part de les dones suposa noves oportunitats per a elles, i trenca estereotips, millora la seva percepció com a agents actius de canvi i valora la seva capacitat per desenvolupar activitats que generin ingressos. Per aconseguir-ho existeixen processos d’acompanyament, capacitació i sensibilització amb les dones, les comunitats i les autoritats locals que engloben des de la creació de la cooperativa fins a la formació en gestió administrativa i financera, el desenvolupament de microempreses dins de les cooperatives i l'organització de fires on exposen els productes que elaboren.
En un moment com l’actual, amb un sistema de producció fonamentat en l’intercanvi competitiu i després dels efectes del covid1-9, que ataquen especialment les condicions de vida de les persones en més situació de vulnerabilitat, urgeix trobar alternatives locals i sostenibles. Per tant, és fonamental l’acompanyament, la capacitació i la sensibilització sobre el potencial de les cooperatives, que posen en el centre la cura del planeta i de les persones. Aquesta informació s'ha elaborat amb el suport de Moviment per la Pau.