Montserrat, els secrets d’una essència inalterada durant mil anys

Una exposició mostra al Palau Robert un viatge virtual inèdit al cor del monestir

L'eposició 'Montserrat, 1.000 anys' es pot visitar a la sala 3 del Palau Robert
À.G.
31/10/2024
4 min

BarcelonaUna de les propostes més interessants que ofereix Barcelona aquests dies és l’exposició Montserrat, 1.000 anys, una mostra que presenta les claus d’una fita extraordinària a través d’un viatge virtual inèdit al cor del monestir i també dels testimonis de molta gent que hi ha establert vincles de tota mena.

Aquesta nova proposta expositiva, que es pot veure a la sala 3 del Palau Robert, és el resultat d’una col·laboració entre la Direcció General de Difusió de la Generalitat de Catalunya i l’Abadia de Montserrat amb motiu dels mil anys de la fundació del monestir. A més, compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. L’exposició, comissariada per Marc Sureda, conservador del Museu d’Art Medieval, i Sergi Martin, d’Abacus, es pot visitar fins al 6 de gener del 2025.

El recorregut utilitza tècniques immersives i digitals per permetre als visitants accedir a llocs normalment restringits i entendre la vida monàstica benedictina. A més, destaca l'impacte de Montserrat en la cultura catalana i com s'ha convertit en un referent espiritual i cultural al llarg dels segles.

El recorregut utilitza tècniques immersives i digitals per permetre als visitants accedir a llocs normalment restringits

Montserrat, 1.000 anys fa un viatge per la fita assolida. L’exposició proposa una mirada de Montserrat de portes endins, una perspectiva del Montserrat de tothom, donant veu a múltiples persones, reconegudes o anònimes, amb tècniques museístiques clàssiques, però també amb eines immersives interactives, nombroses peces audiovisuals i recursos escenogràfics de tecnologia digital. Tot plegat, amb la intenció de fer possible una futura itinerància de l’exposició.

La mostra planteja una mirada contemporània sobre Montserrat, que permeti comprendre'l des de la gent i per a la gent, i que també permeti, a través seu, explicar al món el país on Montserrat es troba i que el té com a punt de referència. Els objectius de l'exposició, que es reflecteixen en els seus àmbits museogràfics, són explicar l'essència de Montserrat com a monestir i santuari, a grans trets inalterada al llarg de mil anys; transportar el visitant a llocs normalment no accessibles de l'interior de Montserrat, tot proveint eines per a la seva comprensió, mitjançant la realitat virtual; i explicar les diferents maneres de veure i viure Montserrat, a través de l'expressió de testimonis personals dels vincles que la societat hi ha establert i hi manté.

El santuari conserva una imatge de la Moreneta

L’exposició forma part dels centenars d’actes i activitats previstos per celebrar el mil·lenari, que van començar amb la inauguració institucional del dia 7 de setembre a Montserrat i s'acabaran el 8 de desembre del 2025 amb un Te Deum mil·lenari. L’organització ha previst un miler d’activitats religioses, socials i culturals, participatives, que compten amb la col·laboració de nombroses institucions, administracions, empreses, persones, entitats i col·lectius.

“Un ferment positiu"

Quan fa mil anys uns monjos procedents de Ripoll van fundar el monestir de Santa Maria de Montserrat no podien imaginar que deu segles més tard aquell lloc continuaria existint, després d’haver estat a punt de desaparèixer. I encara menys que es convertiria en un punt de referència per a tot un país i per a moltes persones d’arreu del món. Els sentiments de moltes generacions formen el fil de la història d’aquesta muntanya extraordinària que manté viva la seva essència.

El monestir de Montserrat ha mantingut l'essència inalterada durant mil anys, al mateix lloc i sense haver estat mai completament abandonat. Montserrat ha estat un lloc essencial per a moltes generacions de catalans i catalanes, així com per a persones d'arreu del món. La seva història, espiritualitat i comunitat monàstica són un reflex de la cultura catalana, i l'exposició vol destacar la seva influència en la configuració de la identitat del país, amb l'objectiu de projectar el llegat de Montserrat cap al futur.

L'exposició és una barreja de tradició i modernitat

El president de la Generalitat, Salvador Illa, va encapçalar fa algunes setmanes l’acte d’inauguració de l’exposició. “Montserrat ha estat ferment positiu, no es pot separar de l’esdevenir de Catalunya. La persistència, la paciència, la humilitat, la senzillesa i l’acollida”. Va reiterar que “en un món de canvis tan accelerats la paciència és un valor, així com escoltar aquell que pensa diferent, acollir-lo i aprendre d’ell també ho és”, va declarar.

Illa va fer un símil entre l’exposició i Catalunya, “una barreja de tradició, però que té una mirada a la modernitat, una obertura al futur”. A Montserrat, tant avui com fa mil anys, s’hi viu l’essència de la vida monàstica benedictina, una manera d’entendre el cristianisme segons la regla de sant Benet. La comunitat obre les portes del monestir per ensenyar la seva quotidianitat i les claus de la seva fe.

L'essència del monestir de Montserrat s'ha mantingut inalterable

El cor de Montserrat, el seu nucli essencial, és el monestir benedictí, fundat ara fa mil anys, que és alhora el santuari on es conserva la imatge de la Moreneta, patrona de Catalunya. Montserrat és un lloc de fe. Al monestir hi viu una comunitat d’homes que cerquen Déu segons els ensenyaments de sant Benet. Entendre les claus de la vida monàstica i accedir a la clausura o a les estances privades del monestir permeten descobrir una cara de Montserrat tan poc coneguda com fonamental. En aquest espai prevalen alguns dels valors monàstics: l’atenció conscient, el recolliment i el silenci.

stats