Més innovadora i internacional: així serà la 26a edició de la Fira Mediterrània de Manresa

Del 5 al 8 d'octubre, la cita tornarà a omplir la capital del Bages amb desenes de propostes artístiques que mesclen arrel, tradició i cultura popular com a ingredients creatius. Enguany, tindrà l'accent posat en la mediterrània, l'escena gallega i portuguesa i la intel·ligència artificial

L'Esbart Manresà a la Fira del 2022
Redacció
29/09/2023
2 min

Dansa, foc i pirotècnia a la plaça Major; cançons tradicionals i cants redoblats a la sala gran del Teatre Kursaal; teatre i memòria històrica a l'interior del museu comarcal... Del 5 d'octubre al 8 d'octubre, Manresa bullirà de propostes culturals escampades arreu de la ciutat. Música, dansa, memòria, llegat i narració oral es donaran la mà a la 26a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, una cita que, amb el pas dels anys, s'ha consolidat com un dels principals mercats estratègics de l'Estat per a les propostes artístiques que combinen arrel, tradició i cultura popular com a motor creatiu.

Durant quatre dies, la capital del Bages acollirà una vuitantena de propostes artístiques de disciplines ben diferents. Hi haurà música i dansa –dos dels pals de paller de la programació de la fira–, però també circ, teatre, memòria i narració, entre altres. La majoria, creacions catalanes, però també espectacles concebuts a la resta de l'Estat i a l'estranger. De fet, la 26a edició de la fira estarà marcada per la voluntat de recuperar l'ambició mediterrània. Per això, la programació de propostes artístiques internacionals serà més extensa que altres anys: n'hi haurà catorze.

L'espectacle inaugural ja serà tota una declaració d'intencions. Amb el títol Evoé!, el músic i productor Raül Refree i la cantant italiana Maria Mazzotta embarcaran la sala gran del Teatre Kursaal en un recorregut pels rituals de catarsi col·lectiva típics del sud d'Itàlia. El projecte, sorgit de l'Obrador d'arrel internacional de la Fira, es podrà veure el dijous 5 d'octubre a les nou del vespre. En total, el 55% de les propostes de la programació musical de la cita d'aquest 2023 provindran de fora de les fronteres catalanes.

Més enllà de la Mediterrània

A banda de l'increment de la presència de novetats amb segell mediterrani, la Fira Mediterrània de Manresa fa un pas més i –aquesta edició– posarà l'accent en l'escena musical d'arrel gallega i portuguesa. Ho farà programant deu propostes artístiques de Galícia i Portugal, però també acollint una delegació de professionals i programadors d'aquestes zones. Alhora, la fira realitzarà intercanvis artístics i professionals amb l'Encontro Profesional de Música Galiza-Portugal (MUMI), el circuit portuguès de música en viu Ou Tonalidades i l'Expo Iberoamericana de Música a Portugal.

"L’objectiu del focus és conèixer noves escenes i maneres de treballar les músiques d’arrel més enllà del hub principal de la Fira, la Mediterrània, i que aquest generi intercanvis artístics i professionals per als artistes catalans", explica l'organització de la cita manresana.

Un off per a la dansa d'arrel

El 2020, la Fira Mediterrània de Manresa i la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya –juntament amb la col·laboració d'altres entitats– van iniciar el Pla d'Impuls a la Dansa d'Arrel. L'objectiu era clar: crear un espai des d’on donar les eines per tal de posar la dansa d’arrel tradicional dins el mapa cultural tant de base com dins el món professional.

Per això, la programació de la Fira Mediterrània de Manresa inclourà enguany un off dedicat a projectes del Pla d'Impuls a la Dansa d'Arrel. Concretament, s'hi podrà gaudir de sis espectacles. Tanmateix, dins la programació oficial i professional, també hi haurà presència de la dansa d'arrel.

La intel·ligència artificial, nou protagonista de la Fira Mediterrània de Manresa

Amb la voluntat d'acostar-se a l'arrel tradicional des d'una mirada polièdrica i abraçant el futur, la Fira Mediterrània de Manresa ha inclòs la intel·ligència artificial com un dels seus eixos principals. De fet, l’eix central de les Jornades Professionals –l’activitat més destacada de l’oferta adreçada exclusivament als professionals acreditats– serà la intel·ligència artificial en els processos creatius.

Aquesta tecnologia també serà present en diverses propostes artístiques incloses en la programació, com Ni.U, de Núria Andorrà; Berenguera, de Gerard Franch i Maria Jover, i Crui, de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC), totes tres sorgides de l’Obrador d’arrel, el programa d’acompanyament i suport als creadors que presenten noves propostes artístiques a partir de la cultura popular i tradicional.

La intel·ligència artificial també ha estat present durant el procés de creació del cartell de la present edició, que de nou és obra de l’estudi de disseny Kocori, fundada i dirigida per Anna Brugués.

* Per a més informació i compra d’entrades: firamediterrania.cat

Les xifres

84 propostes artístiques

61 espectacles d'estrena

20 propostes de dansa

Procedència dels espectacles
stats