Màsters, trampolí per al mercat laboral

Les professions tecnològiques mai passen de moda

Nous màsters i postgraus especialitzats donen resposta a un sector de gran demanda laboral

Redacció
6 min

Segons les últimes dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), el sector que fa referència a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) ha representat el 3,8% de l'ocupació a Catalunya, amb un total de 145.100 treballadors. En termes interanuals, l'ocupació en el sector ha crescut un 9,3%, molt per sobre de la mitjana de l'economia (+1,9%), i ha incrementat el nombre d'empleats en 12.400 persones.

A més, les empreses catalanes se situen per sobre de la mitjana espanyola pel que fa a la demanda de competències digitals en les ofertes de feina. Ho assegura un estudi recent sobre el mercat de treball català fet per l'equip de recerca de la Unitat de Prospecció i Anàlisi Laboral de la UOC en col·laboració amb PIMEC, en el marc del projecte comú Baròmetre de Competències i Ocupacions de Catalunya.

Aquestes tendències comporten que les professions tecnològiques presentin una demanda laboral molt alta a Catalunya, tal com assegura l’Observatori del Treball i Model Productiu. Els màsters i postgraus universitaris s’han convertit en la clau d’un sector que reclama grans dosis d’especialització. L’oferta no para de créixer.

L'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) de la UPC començarà a impartir, el curs 2024-2025, el Màster Universitari en Aprenentatge Automàtic i Ciberseguretat per a Sistemes Connectats a Internet. Aquest programa es posa en marxa i s’articula al voltant de l’àmbit de la ciberseguretat, la intel·ligència artificial i la internet de les coses, elements clau en la digitalització de les pimes. La combinació d'aquestes disciplines proporcionarà als estudiants una formació integral que els prepara per afrontar els desafiaments i les oportunitats de la indústria tecnològica global. En el disseny del programa s’han encaixat les necessitats de digitalització de les pimes.

Els estudiants tindran l'oportunitat d'aprendre de professorat i de professionals experts en cada àrea, amb un enfocament pràctic que inclou projectes reals i col·laboracions amb la indústria. Disposaran també d’infraestructures i laboratoris de darrera generació. Tot això no només els proporcionarà coneixements teòrics sòlids, sinó també habilitats pràctiques que contribuiran a la seva inserció laboral. “El llançament d'aquest màster reflecteix el compromís de l'EPSEM i de la UPC amb la innovació i la preparació dels estudiants per a les professions del futur. En un món cada vegada més connectat i dependent de la tecnologia, les habilitats en intel·ligència artificial, ciberseguretat i sistemes d’internet de les coses són essencials. Aquest programa no només forma els estudiants amb aquests coneixements, sinó que també els prepara per ser líders en la transformació digital de la indústria”, afirma Ilker Demirkol, professor de l’EPSEM que coordinada la titulació.

La Universitat Rovira i Virgili posa en marxa el Màster de Formació Permanent en Cloud Computing. En els últims anys, hi ha hagut un augment significatiu en la demanda de professionals amb habilitats en cloud computing. Les organitzacions de tota mida i sector han adoptat cada cop més la tecnologia al núvol, cosa que ha generat una necessitat creixent d'experts en aquest camp. S'han creat nous rols i perfils professionals per administrar, desenvolupar i optimitzar les infraestructures i serveis al cloud. Actualment, la demanda de professionals en cloud computing continua sent alta. Moltes empreses estan migrant els sistemes i aplicacions al cloud i requereixen especialistes que puguin dissenyar, implementar i administrar de manera eficient aquestes solucions. A més, l'adopció de tecnologies com el big data, la intel·ligència artificial i la internet de les coses també ha impulsat la necessitat de professionals al cloud que puguin manejar els requisits d'emmagatzematge, processament i anàlisi de dades a gran escala. Els especialistes creuen que la demanda de professionals d’aquest sector continuarà creixent en el futur. A més, l'avenç de tecnologies emergents com l’edge computing, la realitat augmentada i la computació quàntica també obrirà noves oportunitats i requerirà professionals amb coneixements especialitzats per impulsar aquestes àrees.

La URV també és la coordinadora del nou Màster Interuniversitari en Ciència de Dades de Salut, una titulació en què també participen la UB, la UAB, la UPC, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Els avenços tecnològics i la digitalització de l'entorn sanitari han fet que hagi crescut el volum de dades els darrers anys, procedents de fonts molt diverses com ara sensors, aparells mèdics, registres clínics i weareables. Aquesta allau de dades massives en l’àmbit sanitari requereix professionals capaços de treure'n informació que es pugui aplicar a la millora de l'assistència clínica de pacients i usuaris de la salut. La ciència de dades és una de les disciplines que dona resposta a aquesta demanda i que, segons alguns, creix més del 50% cada any. Aquest percentatge és superior en el cas dels científics i científiques de dades especialitzats en salut.

Un nou ecosistema

L'Aliança de Semiconductors i Xips de Catalunya és una iniciativa publicoprivada que integra una cinquantena de membres i que té la voluntat de definir les polítiques industrials que permetin impulsar aquest ecosistema a Catalunya amb l’objectiu de liderar-ne la transformació i la consolidació arreu del món. A la Universitat Politècnica de Catalunya, 150 investigadors de 14 grups de recerca fan contribucions en diferents àrees relacionades amb els semiconductors, com ara el transport, l’energia, les xarxes de telecomunicació i la computació.

En l'àmbit de la formació, la UPC coordina el Màster Interuniversitari en Enginyeria de Semiconductors i Disseny Microelectrònic, que arrencarà amb l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB). La formació té com a objectiu principal proporcionar una formació cientificotècnica avançada i especialitzada en les àrees del disseny i la fabricació de circuits integrats, digitals i analògics, amb èmfasi en l'aplicació en sistemes de memòria, sistemes de comunicació, sistemes de control, sistemes de computació, sensors i dispositius emergents, com 2D i quàntics. D'aquesta manera, es pretén cobrir el dèficit actual de professionals amb aquesta mena de formació, altament valorada en la indústria espanyola i europea, i en la recerca en tecnologies dels semiconductors. A més, recentment s'ha creat la Càtedra Universitària en Xips per a Arquitectures Avançades i Sistemes Fotònics, la càtedra CHIP, per formar i atraure talent amb l'objectiu de reforçar les capacitats científiques, de disseny i de producció de la indústria de xips i semiconductors.

El projecte Erasmus Mundus, un programa impulsat per la Unió Europea que ofereix titulacions universitàries de diversos centres europeus i que potencia la mobilitat, també presenta novetats interessants. L'Erasmus Mundus Master's Degree in Communications, Engineering and Data Science (CoDaS) inclou àrees de coneixement que abasten l’enginyeria elèctrica, l’automatització, la programació, les comunicacions, la ciència de dades, la intel·ligència artificial i l’aprenentatge automàtic, la seguretat de xarxes i la internet de les coses. Els titulats del màster adquiriran habilitats de programació i resolució de problemes orientada a objectius, una bona base matemàtica, així com coneixements en planificació i gestió eficient de projectes.

El Màster Universitari Erasmus Mundus en Enginyeria de Sistemes Sostenibles, per la seva banda, proporcionarà a l’estudiant el coneixement i les habilitats que calen per crear sistemes que siguin eficients, viables econòmicament i respectuosos amb el medi ambient. Es prioritzaran, per tant, els impactes ambientals, econòmics i socials d’un sistema al llarg de tot el seu cicle de vida, des del disseny i el desenvolupament fins a l'operació i el manteniment.

Sinergies creatives

El vessant artístic també troba el seu protagonisme en aquest sector. El Màster Universitari en Arts Digitals i Tecnologies Creatives, per exemple, explora les sinergies creatives que convergeixen entre l'àmbit artístic, la ciència i la tecnologia, analitzant la comunicació des d'una perspectiva interdisciplinària en evolució constant. Fomentant l'intercanvi de perspectives socials, culturals i artístiques complexes, el programa proporciona un entorn específicament dissenyat perquè l'expressió artística es converteixi en camp d'experimentació i reflexió sobre conceptes i instruments d'avantguarda.

Les activitats d’aquest programa desenvolupat per La Salle - URL es realitzaran al renovat Interactive Arts & Science Laboratory (IASlab), un espai immersiu en tecnologies digitals dedicat a l'estudi i el desenvolupament de continguts multimèdia, art i entreteniment digital. El IASlab exerceix de catalitzador en l'evolució d'altres sectors a través de les seves experiències innovadores.

El Master in Algorithmic and Networked Photography redefineix el paper de la fotografia i examina a fons CGI, imatges generades amb IA, captures de pantalla i in-game photography. Aquesta formació d’Elisava, l’escola de disseny i enginyeria adscrita a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), ofereix una investigació sobre el món de les imatges digitals i la cultura visual online. Mitjançant una sèrie de classes i tallers d’alguns dels actors més importants i inspiradors del sector, el programa de màster d’un any combina una base acadèmica molt cuidada amb una intensa formació pràctica. Creatiu, conceptual i crític, el programa proporciona coneixement teòric i pràctic sobre la postfotografia, les imatges AI, la visió artificial i la fotografia sintètica. Convida els participants a reflexionar sobre les implicacions socials, polítiques i econòmiques dels diferents sistemes tecnològics d’imatge. Simultàniament, el programa motiva a l’experimentació i creació amb hardware i software, així com l’apropiació i el mal ús de plataformes multimèdia amb formes artístiques i alternatives de crear imatges.

stats