Màsters i postgraus

L’èxit de les microcredencials, les càpsules universitàries exprés encarades al món laboral

Les universitats catalanes cada cop ofereixen més cursos de curta durada dissenyats pensant en les persones que volen reciclar coneixements o aprendre noves competències de manera ràpida i flexible

4 min
Màster en sistemes de seguretat.

A Catalunya es busquen 1.970 analistes de gestió i d'organització, 7.500 directors de recerca i desenvolupament i gairebé 6.000 desenvolupadors de programari. Són només tres exemples de camps professionals en els quals les empreses catalanes estan tenint problemes per trobar treballadors qualificats. Mes rere mes, les dades que publica l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) confirmen que tenir un grau, un màster i un postgrau pot no satisfer del tot les necessitats formatives específiques que es demanen per ocupar alguns llocs de treball.

Amb la voluntat de posar-hi remei, les universitats catalanes estan apostant fort per les formacions microcredencials. Es tracta de certificacions que validen els resultats de l'aprenentatge obtingut en cursos de curta durada. Hi ha càpsules d'un munt de temàtiques, i estan pensades per ajudar les persones a adquirir les capacitats que necessiten per al seu desenvolupament professional o personal amb rapidesa, flexibilitat i eficiència. "Catalunya té un sector productiu molt dinàmic i innovador, per la qual cosa l'actualització professional és una demanda creixent si es vol sostenir un ritme competitiu, tant a escala nacional com internacional", aconsella Lourdes Guàrdia, vicedegana dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Precisament, la UOC és una de les universitats catalanes que més està apostant per aquest tipus de formacions. Per al curs vinent ja ha anunciat que oferirà un catàleg de microcredencials amb més de 50 cursos en línia, que s'anirà ampliant i modificant els pròxims anys en funció de la demanda i les necessitats socials de cada moment. "En un món en constant canvi, les necessitats evolucionen ràpidament i les persones necessiten actualitzar els seus coneixements i habilitats de forma contínua per seguir sent competitives", apunta Marcelo Maina, director del Màster d'Educació i TIC (e-learning) de la UOC.

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a través de la UPC School, i la Universitat de Vic (UVic-UCC) també estan apostant fort per les microcredencials. "Aquestes formacions ens ajuden a avançar cap al model universitari del futur", avança Joan Gispets, vicerector de Política Universitària de la UPC. Es refereix a un sistema basat en la formació continuada. "A la universitat no només s'hi anirà quan es compleixen 18 anys, sinó que s'anirà visitant al llarg de tota la vida", continua. "En sectors com el de les tecnologies de la informació i la comunicació, la salut, l'enginyeria o el màrqueting digital hi ha una forta demanda per actualitzar coneixements i habilitats constantment", corrobora Eduard Prats, director de l'Escola de Postgrau de la UVic-UCC.

Un catàleg variat

El ventall de formacions microcredencials que ofereixen les universitats catalanes és molt ampli. A la UPC School, per exemple, el curs vinent encetaran sis càpsules dedicades a temes com la ciberseguretat a les ciutats i a les xarxes ferroviàries, l'aplicació de la intel·ligència artificial al món del transport i de la logística i la digitalització de la mobilitat urbana. "Són camps en els quals fa temps que hem detectat que el mercat reclama professionals amb uns coneixements molt específics", assenyala Gispets.

Pel que fa a la UVic-UCC, aquest curs 2024-2025 posaran en marxa quatre microcredencials. En el seu cas, estaran centrades en l'àmbit empresarial, amb temes com la innovació i la intraprenedoria o l'impacte de la intel·ligència artificial en la transformació dels negocis. "Són cursos de 25 hores, adreçats a professionals en actiu que busquen actualitzar les seves habilitats de manera puntual, comptant amb la garantia de qualitat de la nostra universitat", puntualitza Prats.

Formacions fetes a mida

Entre els avantatges que ofereixen les microcredencials, els experts coincideixen a recalcar la possibilitat d'accedir a un coneixement fet a mida. "Els estudiants poden escollir les càpsules que s'ajustin més als seus objectius professionals i construir itineraris formatius personalitzats", explica el director de l'Escola de Postgrau de la UVic-UCC. "Això contrasta amb els programes tradicionals, que tenen una estructura curricular fixa", destaca. A la UOC també posen l'accent en aquest aspecte. "El caràcter modular i acumulatiu que tenen fa que es puguin obtenir diverses microcredencials al llarg del temps i que es puguin combinar per demostrar un conjunt més ampli d’habilitats i competències en una àrea determinada", completa Guàrdia.

A banda d'això, aquest tipus de formacions també ofereixen una varietat de formats que faciliten als professionals en actiu poder-los cursar. "Un dels punts forts de les microcredencials és la seva flexibilitat", recalca Prats. A diferència dels programes formatius tradicionals, que sovint requereixen una dedicació exclusiva i presencial, les microcredencials es poden cursar en modalitat presencial, en línia o en format híbrid. "D'aquesta manera, s'adapten a les necessitats i disponibilitat de cada estudiant", explica el director de l'Escola de Postgrau de la UVic-UCC.

A la UOC, totes les microcredencials que s'hi ofereixen són en línia. "Combinar el format de les microcredencials amb l'e-learning pot ser una eina potent per a l’aprenentatge continu, la millora de les habilitats i la promoció de la mobilitat laboral, i perquè també ofereixen una gran flexibilitat", explica Marcelo Maina, director del Màster d'Educació i TIC d'aquesta universitat i expert en aquest tipus d'ensenyament a distància.

Una recomanació europea

L'auge de les microcredencials no s'està produint només a Catalunya. De fet, la Unió Europea fa temps que reclama a les universitats que incorporin als seus catàlegs formatius aquest tipus de cursos exprés. El juny de 2022 el Consell de la Unió Europea va emetre una recomanació en què convidava els estats membre a incrementar-ne l'oferta.

"La recuperació de la pandèmia de la covid i les transicions digitals i ecològiques han accelerat el canvi en la manera en què vivim, aprenem i treballem", especifica el document de l'organisme. Per fer-hi front, aposta per dues paraules que són al vocabulari habitual de les universitats catalanes: el perfeccionament i el reciclatge continus. "Són dos aspectes essencials perquè els treballadors responguin a les necessitats del seu lloc de treball actual o per a la transició cap a noves feines i sectors en expansió", continua.

La recomanació europea posa unes bases comunes per a l'expansió de les microcredencials als països membres. Concretament, traça la definició oficial d'aquestes formacions i estableix els principis bàsics per al disseny i l'expedició de microcredencials. En aquest sentit, inclou els marcs de qualificació que s'han d'aplicar i de quina manera han d'encaixar dins el Sistema Europeu de Transferència de Crèdits (ECTS). "Europa està fent una aposta molt clara per les microcredencials, una formació pensada des de la demanda laboral de les empreses", conclou Gispets, vicerector a la UPC.

Les vacants de feina per a les ocupacions amb més demanda
Nombre de vacants per perfil professional
Quines són les feines amb més vacants de Catalunya?

Operadors de màquines i d'instal·lacions fixes, analistes de sistemes i directors de recerca i desenvolupament. Aquestes són les tres professions que, actualment, tenen més places vacants a Catalunya. Així ho mostren les dades de l'Observatori del Talent de Catalunya de l'AQU, que monitora setmana a setmana el mercat laboral del país. Entre les tres disciplines sumen més de 23.000 vacants, la majoria concentrades a les comarques de Barcelona.

També hi destaquen professions com oficinistes generals, secretaris administratius i executius, agents de serveis comercials o desenvolupadors de programari. En total, a Catalunya l'Observatori calcula que hi ha prop de 264.000 places laborals sense ocupar.


stats