El MAC s’endinsa en la romanitat a “IMPERIVM”
La mostra permanent exhibeix més de dos-cents objectes de l’època romana en un recorregut amb videomapatges i vídeos immersius
Què va ser l'Imperi Romà? Quins trets polítics van caracteritzar-lo? Quin llegat ens ha deixat? L’exposició permanent "IMPERIVM. Històries romanes" del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), ubicat a Montjuïc, respon a totes aquestes qüestions. S’hi exhibeixen més de dos-cents objectes d'època romana i tardoantiga, alguns dels quals són veritables tresors de l'arqueologia nacional i de la península Ibèrica. Videomapatges, recursos audiovisuals i interactius innovadors enriqueixen el viatge.
L’exposició, comissariada per Mario Cervera i Arturo de la Oliva, és la producció més ambiciosa del MAC dels últims anys. Presenta l'Imperi Romà com un dels primers exemples de societat globalitzada d'Occident i explica què volia dir ser romà amb una mirada contemporània.
Videomapatges i vídeo immersiu 360
"IMPERIVM. Històries romanes" incorpora videomapatges sobre peces arqueològiques extraordinàries com el sarcòfag de Prosèrpina, un vídeo immersiu amb ulleres 360 graus per endinsar-nos a la ciutat antiga de Tàrraco a vista d’ocell, i nombrosos recursos audiovisuals d'última generació.
Una gran estructura circular ens presenta l'exposició amb el vídeo Roma. Una història, una projecció audiovisual semicircular sincronitzada amb el videomapatge que ens mostra l'evolució de l'imperi. Els videomapatges creen una experiència més enriquidora amb set projeccions sobre inscripcions i peces arqueològiques, que aporten un efecte dinàmic i visual. El videomapatge del mosaic del circ acosta l’espectador a la dimensió de l'oci per gaudir d'una veritable cursa de quadrigues alhora que visualitzar una reconstrucció virtual del gran mosaic.
Es tracta d’un viatge a les emocions, ja que revela la part més humana, la vida dels habitants de l’Imperi Romà i la diversitat de la seva societat, a través de narracions audiovisuals. Personatges de ficció com senadors, un nen, una sacerdotessa, un legionari, un esclau, un gladiador o una mercadera d’esclaus, mostren els seus anhels, deliris i emocions més secretes.
La mostra permanent del MAC està concebuda per interessar i atreure un ampli ventall de públics. Els visitants tenen a la seva disposició una audioguia inclosa en el preu de l'entrada en cinc idiomes (català, espanyol, anglès, francès i occità), que facilita informació detallada sobre cinquanta de les peces destacades. La mostra també disposa d'un espai d'experimentació tàctil, l'ArqueoLAB, adreçat especialment als visitants amb dificultats de visió, signoguies i guia de lectura fàcil. A més, s'ha creat una versió per a famílies i infants, que segueix el Rufinus, un conill que els acompanyarà durant tota l'activitat.
Transformació museogràfica
Aquesta exhibició constitueix la primera fita d'un important procés de transformació museogràfica global del MAC, que es desenvoluparà durant els pròxims tres anys. "IMPERIVM. Històries romanes" és la primera de les tres noves exposicions permanents o de llarga durada que el museu vol implementar.
L’any vinent, amb motiu dels noranta anys de la inauguració de l’equipament, està prevista una segona mostra amb les col·leccions prehistòriques del museu, i per al curs 2026-2027, una nova presentació de les col·leccions ibèriques.
Actualment, l'equip tècnic del museu treballa també en el disseny de noves mostres permanents a les seus del MAC a Girona, Ullastret i Olèrdola, que veuran també la llum durant els pròxims quatre anys. Aquest important treball de renovació museogràfica té l’objectiu de convertir el Museu d’Arqueologia de Catalunya en una institució museística de referència en l'àmbit nacional i internacional, en una clara aposta per la innovació i la creativitat, en què el paper de l'arqueologia sigui ensenyar, qüestionar, inspirar i emocionar.