PRÒXIM ORIENT
Especials 23/11/2012

Protestes massives a Egipte contra el poder absolut del president

Per primera vegada, les diferents faccions enfrontades a Mohamed Mursi s'uneixen. Consideren que s'ha produït un cop d'estat jurídic

Agències
2 min

El CairePartidaris i detractors dels president egipci, Mohamed Mursi, s'enfronten en diverses ciutats del país després que l'oposició s'unís per primera vegada per fer front al decret aprovat dijous pel mateix Mursi, pel qual s'atorga poders absoluts.

Centenars de milers de persones es manifesten a la plaça Tahrir del Caire en una nova crida a una manifestació "d'un milió de persones", contra el que considera un cop d'estat del president. La maniobra ha aglutinat tot un espectre polític que fins ara funcionava de manera desarticulada. Consideren que Mursi ha traït la legitimitat que va obtenir en convertir-se en el primer president elegit democràticament de la història del país. De fet, denuncien que Mursi hagi acaparat més poder que el mateix dictador derrocat per la revolució del 25 de gener, el general Hosni Mubàrak.

La manifestació ha desembocat al Caire en enfrontaments a cops de pedra entre partidaris i detractors de Mursi. També desenes de manifestants han resultats ferits en xocs a la ciutat septentrional d'Alexandria, segons assenyala a l'agència Efe una font de seguretat. La font ha assenyalat que desenes de persones han resultat ferides en enfrontaments amb pedres entre els dos bàndols a prop de la coneguda mesquita d'Al-Qaid Ibrahim, mentre que un grup d'opositors ha pres fos a la seu del Partit Llibertat i Justícia (que presidia Mursi) a la mateixa ciutat.

Mursi: "busco l'estabilitat"

Mursi ha respost en un discurs aquest divendres que el seu objectiu és aconseguir "l'estabilitat política, social i econòmica" del país, després d'haver blindat dijous tots els seus poders davant de la Justícia.

Justament aquest matí de divendres ha dimitit l'assessor copte del president egipci, Samir Morqos, com a protesta contra la declaració constitucional promulgada pel mandatari per blindar els seus poders. "He dimitit per protestar contra les decisions d'ahir [dijous] de Mursi", ha dit Morqos, un dels quatre assessors presidencials.

Per sobre de la llei

Amb els decrets de dijous, Mursi de fet neutralitzar el sistema judicial, que era un dels obstacles a les reformes del vell règim que ell volia aplicar. Les seves decisions, a partir d'ara, no poden ser apel·lades als tribunals. A més, Mursi va cessar el fiscal general, Abdel Majid Mahmoud, i va ordenar reobrir els casos dels militars implicats en la repressió de la revolta. Milers de manifestants van sortir dijous al carrer per donar suport al president.

"És un cop contra la legitimitat: cridem tots els egipcis a manifestar-se a totes les places del país", va dir dijous a la nit Sameh Ashour, líder del sindicat d'advocats, en una roda de premsa conjunta amb un dels caps de l'oposició, Mohamed El-Baradei i Amr Moussa.

stats