Ara mateix, la signatura de contractes de lloguer a Catalunya ja no està condicionada pel topall proposat per la Generalitat. Així doncs, què cal tenir en compte a l’hora de signar un contracte a partir d’ara?
Qui és el propietari de l’habitatge?
Cal assegurar-se’n, per no ser víctimes d’una estafa. No seria la primera vegada que algú es fa passar per propietari d’una vivenda per embutxacar-se la fiança i la primera mensualitat.
Tanca bé el preu del lloguer.
Tingues en compte que la sentència del Tribunal Constitucional ‘allibera’ els propietaris d’haver de rebaixar el preu dels seus lloguers, d’acord amb l’índex de preus per a zones amb un mercat d’habitatge tens. Sigui com sigui, tanca bé el preu del lloguer, tant si el gestiones amb un particular com amb una immobiliària.
Compte amb la fiança.
La LAU (Llei d’Arrendaments Urbans) contempla que la fiança ha d’equivaldre a una mensualitat de la renda, quan el que lloguem és un habitatge. El propietari l’ha de dipositar a l’Institut Català del Sòl (INCASOL). Si el propietari creu que això és poc, pot demanar més d’una mensualitat, però aleshores estarem parlant d’una garantia addicional i tot això ha de quedar recollit al contracte.
No has d’assumir totes les despeses.
Hi ha una sèrie de despeses que només corresponen al propietari de l’habitatge, com ara l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), la taxa d'escombraries o la comunitat de veïns.
Qui es fa càrrec de les reparacions?
El propietari és qui s’ha de fer responsable de totes les reparacions que siguin necessàries perquè el pis sigui habitable. Malgrat això, és important que això resti indicat en el contracte.
Estableix una persona de contacte.
Pot ser el gestor de l’agència immobiliària o el propietari, però cal que ho deixeu clar abans de signar. Heu de tenir un número de telèfon per trucar si hi ha algun problema, especialment si s’ha de resoldre amb urgència.
La conveniència de l’inventari.
Si el pis es lloga amb mobiliari i electrodomèstics, cal que s’incloguin en un inventari al mateix contracte i que es revisi en finalitzar el contracte.
I si s’espatlla la rentadora?
Si aquesta està inclosa a l’inventari i es demostra que l’inquilí no n’ha fet un mal ús, serà el propietari qui se’n faci càrrec. Succeirà exactament el mateix amb la resta d’electrodomèstics o aparells (frigorífic, escalfador…), però cal que així s’indiqui en el contracte.
El contracte, sempre per escrit.
És cert que un contracte verbal també pot ser vàlid, així i tot sempre és molt millor que tot quedi per escrit. Tanmateix, abans de signar, llegeix-lo bé, revisa’l i, si cal, demana modificacions.