Energia

Lleida tindrà el primer gasoducte virtual i portarà gas renovable equivalent al consum de 14.000 llars

El primer gasoducte d’aquestes característiques de l’Estat espanyol, posat en marxa per Naturgy i CycleØ, busca augmentar el potencial de producció de gas renovable

L’Estat espanyol és el tercer país europeu amb un major potencial de biometà. Segons un estudi realitzat per SEDIGAS, s’estima que podria subministrar amb biometà l’equivalent al 40% de la demanda nacional de gas natural, la qual cosa, d’altra banda, permetria estalviar l’emissió de 8,3 milions de tones de metà que, d’una altra manera, s’alliberarien a l’atmosfera per la descomposició dels residus reutilitzats per a generar-ho.

Si tot això fos poc, desenvolupar el potencial de biometà a l’Estat espanyol suposaria un estalvi de fins a 4.000 milions d’euros per als consumidors, derivat de la reducció de les compres a altres països. 

Cargando
No hay anuncios

Iniciatives per pal·liar el retard en la producció

Tot i així, i malgrat el seu gran potencial, l’Estat espanyol acumula un notable retard en la producció i consum d’aquest gas renovable en comparació amb altres països europeus com França, Alemanya i Regne Unit, d’aquí que, en els darrers anys, Naturgy s’hagi erigit com una de les companyies que vol liderar l’impuls dels gasos renovables al país, tant pel que fa a la producció i distribució de biometà en el curt termini com pel que fa al desenvolupament de l’hidrogen com a vector energètic que tindrà un impacte significatiu en el mix energètic a mig termini.

Cargando
No hay anuncios

En el marc d’aquesta missió, la companyia gasista està desplegant nombrosos inversions i recursos en aquest negoci. 

Cargando
No hay anuncios

El darrer projecte en sumar-se a la cartera de renovables de Naturgy ha estat precisament un gasoducte virtual a la província de Lleida, el qual permetrà la injecció a la xarxa de 70 GWh de biometà produït en diversos punts allunyats de la infraestructura, facilitant la viabilitat tècnica i econòmica de nous desenvolupaments.

El primer gasoducte d’aquestes característiques que albergarà l’Estat espanyol, posat en marxa per la companyia en col·laboració amb CycleØ, traslladarà inicialment gas renovable equivalent al consum de 14.000 llars. 

Cargando
No hay anuncios

Tractament de residus agroalimentaris

El gas renovable que el gasoducte virtual posarà a l’abast de la xarxa s’obtindrà a través del tractament de residus agroalimentaris i es comprimirà per al seu trasllat com Bio-GNC a un punt d’injecció a la xarxa, des d’on es distribuirà per un tub per al seu consum per part d’indústries i llars com a substitutiu del gas natural. Al seu torn, aquesta solució permetrà accelerar la transició energètica de forma eficient i competitiva, ajudant l’Estat espanyol a complir amb els seus objectius de descarbonització, en els quals la companyia gasista ha esdevingut un soci d’excepció. 

Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios

Un projecte a l’entorn del qual s’han pronunciat tant el CEO de CycleØ, Laurence Molke, com el CEO de Nedgia -distribuïdora de gas de Grup Naturgy-, Raúl Suárez. Així, mentre Molke ha reconegut sentir “un gran orgull d’haver desenvolupat i invertit en el primer punt d’injecció de gas a Lleida, demostrant com un gasoducte virtual pot ajudar a trencar les barreres logístiques per a estendre la producció de biometà per tot el país”, Suárez ha destacat com la posada en marxa del primer biogasoducte virtual a Espanya per part de Nedgia “il·lustra el compromís de Grup Naturgy amb la descarbonització i incrementa encara més el potencial per a la producció nacional de biometà, un gas renovable fonamental per avançar en la transició energètica de manera creïble, justa i equilibrada”. 

Cargando
No hay anuncios
El biometà, clau per a la transició i independència energètica del nostre país

Tot i que pot semblar que el biometà és un dels gasos renovables que més recentment s’han sumat al vano d’alternatives per liderar la transició energètica de l’economia, el cert és que ja du una trajectòria de 50 anys a les espatlles. Es tracta, per tant, d’una tecnologia madura, assequible i conservable que contribueix a donar estabilitat i capacitat d’emmagatzematge al sistema elèctric, així com a reduir la dependència energètica del país, assegurar la garantia de subministrament i reduir els problemes derivats de la gestió de residus.

És una alternativa tanmateix fonamental per assolir els objectius de descarbonització i tancar el cercle de l’economia circular, atesa la seva procedència de residus orgànics (agrícoles, ramaders i de la indústria agroalimentària). A més, al tenir qualitats similars al gas natural, el biometà pot distribuir-se a través de la infraestructura gasista existent i emprar-se a les llars, les indústries, els comerços i la mobilitat i el transport. Un potencial que Naturgy du temps explorant i que ha permès materialitzar aquest darrer projecte a Lleida.