Contingut patrocinat

Lleida: tot el que busques és a l’interior

Les tradicions ancestrals, les experiències de turisme actiu, el patrimoni paisatgístic o les propostes museístiques converteixen aquest territori en una opció a l’alça que convida a viure experiències inoblidables

Redacció
4 min
La demarcació lleidatana es converteix, amb l'arribada de l'estiu, en una de les destinacions predilectes per aquells que volen combinar natura, cultura i aventura.

Amb l’arribada del bon temps, la demarcació de Lleida es converteix en una de les destinacions predilectes per a aquells que volen combinar natura, cultura i aventura. A continuació, t’oferim 10 imperdibles per gaudir a l’estiu de les comarques lleidatanes:

1.Viu una aventura aquàtica

La demarcació de Lleida és sinònim de referent internacional en turisme actiu i d’aventura. Així ho demostren les 277 empreses distribuïdes per 13 comarques, que el 2023 van oferir més de 800.000 serveis al públic, amb un impacte econòmic de 111 milions d’euros. El ràfting és l’activitat estrella en rius com la Noguera Ribagorçana o la Noguera Pallaresa, tot i que si voleu explorar una mica més també hi trobareu opcions per fer piragüisme (canoa i caiac), hidrotrineu, descens de barrancs, hidrobob o trekking aquàtic. Per a aquells que vulguin una experiència en aigües tranquil·les, no us podeu perdre les propostes que ofereixen a l’embassament de Rialb, al Parc Olímpic del Segre de la Seu d'Urgell, entre d'altres, on es pot practicar piragüisme, caiac, esquí aquàtic, vela, surf de rem, surf de vela o ultratube.

Viu una experiència aquàtica i ves a fer ràfting al Noguera Pallaresa.

2. Encisa’t amb els paratges naturals

Si ets més de terra ferma, les muntanyes lleidatanes t’ofereixen mil i una opcions per practicar el senderisme, amb centenars de rutes marcades arreu del territori. Els amants de l’alta muntanya poden fer ascensos en alguns dels pics més emblemàtics de Catalunya, com la Pica d’Estats, el Montardo, el massís del Besiberri o el pic de Comaloforno.

Noia caminant pel camí (GR-11) que porta del port de Ratera fins a l’estany de Sant Maurici. (Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici- Espot-Valls d’Àneu-Pallars Sobirà).

3. Entra a l’estómac d’una muntanya

Les activitats a l’aire lliure, com les excursions en 4x4, en cavall, en BTT o en bicicleta de carretera, es completen amb un catàleg d’experiències idònies per fer els mesos de més calor, com la pràctica de l’espeleologia o l’escalada a Camarasa, Sant Llorenç de Montgai o el congost de Terradets.

Excursió en bicicleta a l'Estany d'Ivars i Vilasana, al Pla d'Urgell.

4.Sobrevola el paisatge a vista d’ocell

El parapent és la modalitat aèria amb més demanda en municipis com Àger (Noguera) i Organyà (Alt Urgell). Una oportunitat única per descobrir el paisatge des del cel, tot i que també hi ha opcions per provar altres disciplines vinculades amb el vol, com el salt BASE, els ultralleugers, els vols amb globus aerostàtic o els vols sense motor.

Llança't amb parapent pel Pallars Jussà i contempla'l a vista d'ocell.

5. Reconnecta amb la natura

El Parc Natural d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és el pal de paller del patrimoni natural del Pirineu lleidatà. Únic parc nacional de Catalunya, té 41.000 hectàrees de paisatges protegits que s’ubiquen entre les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça i la Vall d'Aran. La destinació s’ha reconegut amb el segell Biosphere Gold Destination, que avala i promou una gestió sostenible i responsable de l’activitat turística i de sensibilitat amb el medi ambient. Tant és així que les administracions, les empreses del sector i els professionals han fixat la cura del medi ambient i la sostenibilitat de l’activitat turística com un dels principals eixos de treball del sector per als pròxims anys.

6. Coneix la fauna més salvatge

A més del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, on podràs recórrer boscos de pi negre, 200 llacs naturals o 9 refugis de muntanya, al Pirineu de Lleida també s’hi ubica el Parc Natural de l’Alt Pirineu, característic perquè és el més gran de Catalunya, amb una superfície de prop de 80.000 hectàrees. Aquest entorn és un refugi d’espècies emblemàtiques com el gall fer i el trencalòs.

7. No t’oblidis de la Plana

A més de les propostes de muntanya, on també pots descobrir el Parc Natural del Cadí-Moixeró o racons de la Vall Fosca, la Vall de Lord o la ribera Salada, el territori lleidatà amaga indrets preciosos a les comarques de la Plana, com l’estany d’Ivars i Vila-sana, l’Aiguabarreig del Segre-Cinca, els secans dels Plans de la Unilla o la timoneda d’Alfés.

8. Capbussa’t en la ruta Joan Oró

Referent en turisme familiar, sostenible i de qualitat, la demarcació de Lleida esdevé un atractiu pol d’activitats culturals, on es fomenta el patrimoni històric i monumental del territori. En aquest sentit, enguany podeu fer una immersió en la Ruta Joan Oró: l’origen de la vida, que planteja un viatge de més de 500 milions d’anys per conèixer com va començar la vida a la Terra. El recorregut us traslladarà al Parc Astronòmic del Montsec, al Pirineus Geological Open Museum, a l’estany de Montcortès o als museus Dinosfera, entre altres espais. Altres opcions són L'oleoturisme de Lleida. El gust de la terra, que reuneix un total de 39 experiències i activitats vinculades a l’oli; o bé la nova ruta guiada on podreu visitar alguns dels pobles i castells més emblemàtics dels Plans de Sió (la Segarra).

9. Recorre els museus més emblemàtics

Pel que fa a l’activitat museística, aquest any ha reobert el Museu de la Conca Dellà, a Isona (Pallars Jussà) amb una col·lecció centrada en la paleontologia, i continua essent una opció molt interessant el Museu de les Papallones de Ribera de Cardós, on es poden veure fins a 1.000 exemplars d’aquests insectes. Cal destacar també el nou Morera, Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida, que ha obert recentment les portes.

10. Visita el patrimoni històric

El conjunt romànic de la vall de Boí, declarat Patrimoni Mundial de la UNESCO, la Seu Vella de Lleida, el poblat ibèric dels Vilars d’Arbeca, els castells de la Segarra i l’Urgell o les pintures del Cogul són alguns dels imperdibles del patrimoni històric i cultural lleidatà.

Natura, aventura i patrimoni conflueixen en una demarcació que durant anys ha treballat en una oferta turística sostenible i de qualitat que esdevé garantia d’èxit. No t’ho pots perdre!

Més informació: aralleida.cat

stats