‘LISA’, la websèrie amb què la UVic normalitza les persones dins l’espectre autista en l’entorn universitari

La Lisa, protagonista de la websèrie encarnada per Emma Cunill, en una escena
3 min

La Lisa arriba a la UVic per estudiar el grau en Enginyeria Mecatrònica. La Universitat, que ja acostuma a suposar un repte per a qualsevol noi o noia jove, encara ho representa més per a ella, que es troba dins l’espectre autista. És el primer dia de curs, i la Lisa haurà de fer front a tota mena de noves situacions per adaptar-se a la dinàmica universitària, seguir el curs i, amb el temps, acabar graduant-se. Aquest és el punt de partida de la websèrie LISA, que la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), juntament amb la productora Abacus, ha estrenat aquesta setmana. 

Emma Cunill i Laia Fontán en una escena de 'LISA'

La sèrie s’ha concebut amb la intenció de normalitzar la presència de persones dins l’espectre autista en l’àmbit universitari. La protagonitza és l’actriu i tiktoker Emma Cunill, en el paper de Lisa, que a més és una persona dins l’espectre autista que en parla amb una mirada divertida i desacomplexada al seu TikTok personal. Cunill, que també ha participat en el guió de la websèrie, comparteix pantalla amb Laia Fontán, actriu coneguda per altres projectes com la sèrie Les de l’hoquei (TV3) o el programa Batalla monumental (TV3), que a la sèrie fa el paper de Paula.

Ingride Santos i Raquel Barrera en són les directores i guionistes. Santos va dirigir Beef, nominat a millor curt de ficció als Goya 2022, i Barrera va dirigir el documental La niña del gancho (2016), sobre la pionera del bàsquet espanyol Encarna Hernández, i el curt Pineda’92, una reflexió sobre els Jocs de Barcelona.

Amb un to modern i un guió entretingut, la producció audiovisual també vol visibilitzar el compromís social de la UVic-UCC amb la comunitat de persones dins l’espectre autista, i contribuir a la seva acceptació i normalització. “Són persones que poden no interpretar els codis relacionals de la manera adequada i per això en un context d’interacció social, un gest, una mirada, una frase amb doble sentit... poden ser interpretats de manera molt diferent i provocar situacions estranyes o incòmodes”, explica Sarah Mir, responsable del programa de suport a l’estudiant de la UVic-UCC

Un moment del rodatge de la websèrie

Entreteniment i aprenentatge

A més, el rodatge es va concebre perquè servís de formació i experiència als estudiants del grau en Comunicació Audiovisual i del cicle formatiu de grau superior en Animacions 3D, Jocs i Entorns Interactius de la UVic, que hi han participat assumint rols tècnics compartits amb els professionals de la productora Abacus. “Ha estat un gran projecte d’aprenentatge experiencial, que va permetre als estudiants participar i implicar-se en un rodatge en un entorn professional”, explica Jan Frigola, professor de la Facultat d’Empresa i Comunicació que ha participat en el projecte, i afegeix: “Els estudiants van viure l’elaboració d’una sèrie i alhora van tenir un professional de referència a qui ajudar i acudir per resoldre dubtes”.

El rodatge, al campus Vic, va comptar amb estudiants, professorat i altres professionals de la Universitat com a actors i extres.

Imatge de la campanya "No soc Loser, soc Lisa"

Fomentar vocacions

Un altre dels objectius de la sèrie passa per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques en el públic femení i potenciar la presència de noies en àmbits acadèmics encara molt masculinitzats. No és casual, doncs, que la Lisa cursi el grau d’Enginyeria Mecatrònica, pioner a Espanya, que treballa de manera interdisciplinària els coneixements de mecànica, electrònica, informàtica i control per formar professionals. 

Per fer més efectiu el missatge, paral·lelament s’ha creat una campanya amb el lema “No soc Loser, soc Lisa”. La intenció ha estat aconseguir que qualsevol persona pugui sentir que encaixa en un marc universitari, i que “entengui que les diferències són bones, que no ens aparten de la societat sinó que ens apropen a ser persones estimades per la nostra pròpia essència”, diu Anna Fàbregas, directora de l’Àrea de Màrqueting.

Imatge de l'estrena de 'LISA' a la nova sala de cinema
Una 'première' a la nova sala de cinema de la universitat

L’estrena de LISA, dijous passat, va ser una première en tota regla; un esdeveniment amb catifa vermella que va comptar amb les protagonistes i les directores de la sèrie, bona part del càsting i de l’equip que hi ha al darrere i diverses autoritats universitàries. A la nova sala de cinema de la UVic, el periodista i exalumne Jordi de Planell va conduir un acte que va tenir el visionat de la sèrie com a element central, però en el qual també es van conèixer les anècdotes i curiositats del rodatge.

stats