REACCIÓ INTERNACIONAL

L'Assemblea General de l'ONU censura la paràlisi del Consell de Seguretat davant les massacres a Síria

La resolució té un caràcter simbòlic i ha obtingut el suport de 133 països. El text reclama la formació d'un "govern provisional de consens"

Ban Ki-Moon, parla davant l'Assemblea. MARIO TAMA / GETTY
Ara
03/08/2012
2 min

BarcelonaL'Assemblea General de l'ONU s'ha reunit aquest divendres a Nova York per aprovar una resolució que censura la paràlisi del Consell de Seguretat per la seva resposta davant la crisi siriana. El document condemna els bombardejos de l'aviació siriana contra les ciutats i reclama "una transició política" al país. La iniciativa, que té un caràcter merament simbòlic perquè les decisions de l'organisme no són vinculants, ha obtingut el suport de 133 dels 193 països membres.

El text recull la inquietud suscitada per la possibilitat que el règim de Baixar al-Assad recorri a les armes químiques i li reclama que les emmagatzemi en un lloc segur. Alhora exigeix lliure accés a les organitzacions humanitàries en tot el territori sirià i aposta per la formació d'un "govern provisional de consens".

L'Aràbia Saudita, que ha presentat la resolució, ha acusat el règim de Baixar al-Assad de "respondre al pla de pau de sis punts, amb sis massacres" i ha recordat que és el principal responsable de l'escalada militar que viu el país, incloent-hi l'ús d'armament pesat contra població civil. El país àrab ha dit que les divisions al si del Consell de Seguretat, amb Rússia i la Xina vetant qualsevol iniciativa contra el règim, han "robat" la seva capacitat d'intervenció en la crisi. Els saudites han instat el món a reaccionar "en nom dels nens morts a Baba Amr", el barri de Homs massacrat per les tropes governamentals al març.

El representant sirià ha criticat que els "grups terroristes", com qualifica l'oposició, hagin rebut armament "via Turquia" i ha denunciat que països com els Estats Units donen assistència tècnica als rebels. També ha dit que els promotors de la resolució, l'Aràbia Saudita, Qatar o Bahrain "no poden ser considerats precisament oasis de democràcia al món". I ha acusat la comunitat internacional de forçar el país cap a la "guerra civil i el caos".

Un total de 12 països han votat contra la resolució i 31 més s'han abstingut. Veneçuela ha criticat que el text "oculta les violacions de drets humans comeses pels grups terroristes i l'oposició armada" i ignora "les reformes polítiques per arribar a un pacte nacional" impulsades pel règim. "El govern sirià s'enfronta a una oposició que utilitza el terrorisme i sobreviu gràcies al suport forà i no accepta el debat democràtic i pluralista" que pretesament ofereix Baixar al-Assad. "El president Chávez va ratificar l'1 d'agost que Veneçuela reconeix el president sirià Baixar al-Assad i no els terroristes que estan llançant bombes" i va rebutjar "tota ingerència en els afers interns sirians". També es van posicionar contra la resolució Cuba, que va condemnar "la mort d'innocents", al·legant que "pot obrir el camí a una intervenció militar estrangera" i defensant el "dret del poble sirià a l'autodeterminació".

Ban Ki-moon, secretari general de l'ONU, ha dit que "avui a Alep no hi ha cap guanyador i el perdedor és el poble sirià", i ha qualificat de "catàstrofe evitable" la situació que viu avui el país. També ha lamentat la dimissió, dijous, de Kofi Annan, l'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab per mediar la crisi.

"Demostrem al poble sirià que hem après la lliçó de Srebrenica", ha dit Ban Ki-moon, instant la comunitat internacional a donar una resposta conjunta.

stats