El turisme rural serà l’opció de molts catalans per passar les vacances

El sector constata més presència de públic local en les seves reserves i espera poder omplir els allotjaments al 100%

El públic habitual del turisme de muntanya i rural es caracteritza per la fidelitat
2 min

“Un 2020 amb millor facturació però amb pèrdues que encara s’arrosseguen de l’any passat”, així és com preveuen l’any els allotjaments de turisme rural, un sector que l’exercici passat va patir pèrdues d'entre el 60 i 80% de la facturació tot i ser l'opció escollida per molts catalans que buscaven en aquesta tipologia d’allotjaments espais tranquils, segurs i ubicats en entorns naturals. “El 2021 serà un any millor que el 2020 pel que fa a la facturació però encara arrossegarem pèrdues i deutes de l’any anterior que condicionaran l’exercici. També constatarem canvis en la tipologia de clients habituals a les nostres cases: tindrem grups més petits i més hostes vinguts de l’àrea metropolitana”, explica Ferran Puig, president de la Confederació Catalana d’Agroturisme i Turisme Rural (Concatur), entitat que compta amb més de 500 cases repartides arreu del territori.

La millora de les condicions pandèmiques, amb la vacuna ja present i sense restriccions de mobilitat, fa pensar que l’estiu d’aquest 2021 serà molt millor que el passat, amb més reserves provinents de diferents punts de Catalunya, Espanya i Europa. Així ho apunten des de Turalcat, la Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya, amb més de 500 allotjaments associats: “Confiem que a poc a poc es pugui recuperar la normalitat i puguem acollir el 100% de les places habilitades a les cases”, apunta Montserrat Coberó, directora dels serveis tècnics de l’entitat: “Les ganes de venir hi són i creiem que podrem començar a recuperar clients d’altres comunitats autònomes i provinents de diferents països de la UE”.

Reserves anticipades

Una diferència respecte al comportament de l’estiu passat és la previsió amb què els clients han començat a reservar els seus allotjaments. Des del portal de reserves Somrurals, Oliver Chicharro destaca que “el client català s’ha anticipat molt en les reserves, una característica que normalment s’associa al client de Centreeuropa”, apunta. Des de Concatur també destaquen que ja comencen a tenir reserves per a aquest estiu, d’hostes provinents de l’àrea metropolitana però també d’altres punts del territori: “El públic de l’àrea metropolitana ja és de per si el nostre públic tradicional, que ens és molt fidel. Enguany veiem que hi ha gent que potser altres anys hauria escollit altres destinacions i que ha volgut apostar pel nostre sector. Tothom és benvingut a casa”, apunta Ferran Roig. 

Les excursions són un dels grans atractius del turisme rural

Entorns poc massificats

Després de mesos de restriccions, el turisme rural reforçarà la seva campanya de captació de nous clients destacant els entorns naturals, tranquils i poc massificats dels seus allotjaments. Cases familiars, que mantenen totes les mesures de seguretat com destaca Montserrat Coberó: “Els nostres establiments apliquen totes les mesures previstes per evitar la propagació de la pandèmia, es tracta d’allotjaments segurs i això el client ho ha de saber”, diu. “Les opcions vinculades a l’ecoturisme, turisme gastronòmic, enològic, senderisme i les activitats vivencials han presentat una demanda creixent”, afegeix Ferran Roig, que conclou: “El nostre model de negoci ja fa anys que pretén mostrar el nostre compromís vers la sostenibilitat i el territori. D’una manera o altra la situació viscuda el 2020 i 2021 ha evidenciat l’èxit de la nostra aposta i ens ha donat la raó per continuar reforçant l’estratègia”.

La creu i la cara del 2020

La creu: 

  • Caigudes d’ingressos pròximes al 60-80%
  • Increment de les despeses
  • Tancament sectorial
  • Gestió de peticions i gestió d’anul·lacions
  • Noves inversions per adaptar-se a les mesures de seguretat
  • Dies amb cases buides com a mesures de prevenció i despeses de neteja
  • Tancament d’alguns allotjaments 
  • Increment de la burocràcia administrativa i no recepció d’ajudes

La cara: 

  • Digitalització i professionalització d’alguns negocis
  • Formació contínua
  • Ràpida recuperació
  • Els allotjaments de turisme rural s’han associat a espais segurs en entorns segurs
  • Fidelització del client 

Font: Concatur

Més Festivals de Senderisme

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben enguany a la sisena edició amb un rècord de 13 esdeveniments programats de maig a octubre, habitualment els caps de setmana, dels quals 4 s’ofereixen per primer cop. A més, s’estendran, també per primera vegada, a les 11 comarques que integren la marca turística Pirineus (les comarques considerades de muntanya més l’Alt Empordà). Aquesta proposta de turisme actiu i de natura proposa esdeveniments d’entre dos i set dies de durada que ofereixen a un públic ampli rutes guiades a peu per conèixer un territori, amb activitats culturals i gastronòmiques complementàries.

Aquests esdeveniments s’inspiren en els walking festivals dels països centreeuropeus, on estan molt consolidats. Els festivals combinen itineraris per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills, amb propostes per als més avesats a recórrer llargues distàncies. A més de les rutes a peu, les activitats programades permeten conèixer la cultura local: tastets gastronòmics, visites a museus, concerts, rutes culturals o activitats de nit complementen les caminades. Així mateix, permeten posar en valor i donar a conèixer la feina dels guies locals.

https://festivalssenderismepirineus.cat/

stats