LA GENERALITAT INFORMA

Equipaments museístics

Aquests són alguns dels museus més destacats

Equipaments museístics
Ara
05/12/2019
5 min

BarcelonaCuriositat, aprenentatge i coneixement. La Generalitat de Catalunya gestiona diversos museus, alguns de nacionals, com el d'història, i d’altres temàtics, com el de la ciència i la tècnica, que conserven algunes de les peces més extraordinàries del nostre patrimoni cultural i responen moltes preguntes sobre la nostra història.

Museu d’Arqueologia de Catalunya

Adreça: Passeig de Santa Madrona, 39, 08038 Barcelona

Telèfon: 934 23 21 49

Horaris: 9:30h. - 19h.

El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), com a museu nacional, conserva i exposa la col·lecció arqueològica més important de Catalunya. Una destinació museística i patrimonial imprescindible per conèixer l’arqueologia, la història i l’art antic de l’actual territori català. Integra cinc grans equipaments museístics: la seu central a Barcelona, on es fa una síntesi de la nostra història més antiga, des de la prehistòria fins a l’època visigòtica, i es pot gaudir de les millors peces arqueològiques trobades a Catalunya, ara, a través de noves experiències virtuals com el mapatge del mosaic del Circ. La seu de Girona, ubicada al monestir romànic de Sant Pere de Galligants, explica el passat més antic de les comarques gironines a través de les peces arqueològiques trobades a les excavacions de la zona. A l’Empordà, el MAC gestiona la ciutat grecoromana d’Empúries, al municipi de L’Escala, i la ciutat ibèrica d’Ullastret, capital dels indigets. Forma part també del MAC, el conjunt monumental d’Olèrdola, un enclavament estratègic situat al cor del Penedès amb assentaments des de l’edat de bronze fins ben entrat el segle XX.

Museu d’Arqueologia de Catalunya

A més, el MAC gestiona també el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), amb seu a Girona, els Dipòsits Nacionals d'Arqueologia, ubicats a Cervera, i el Centre de Recerca "Ibèria Graeca", amb seu a Sant Martí d’Empúries.

Museu d’Art de Girona

Adreça: Pujada de la Catedral, 12, 17004, Girona

Telèfon: 972 20 38 34

Mail: reserves.girona.acdpc@gencat.cat

Horaris: 10h. - 18h.

Ubicat al Palau Episcopal de la ciutat de Girona, un espai carregat d’història, el Museu d’Art ofereix un ampli recorregut per l’art procedent de les comarques gironines, des del romànic fins a l’actualitat. Conserva la tercera col·lecció d'art romànic i gòtic més important de Catalunya. La visita permet la descoberta d’obres excepcionals, com els retaules del segle XIV i XV, la biga romànica policromada procedent del Monestir de Sant Miquel de Cruïlles, una de les poques conservades a Europa, o també la Verge de Besalú, considerada un dels millors exemples gòtics del seu gènere. Noms com Bernat Martorell i Lluís Borrassà també hi tenen presència.

El fons artístic del Museu va, però, més enllà de l’edat mitjana. Està format per 8.500 objectes que engloben des de les colònies gregues fins al segle XX. Precisament aquest últim període té també una presència destacada al museu amb obres de Joaquim Vayreda i Santiago Rusiñol, entre altres. Un passeig artístic que continua a l'antic Hospital de Santa Caterina, on hi ha el quadre més gran pintat mai a Catalunya, “El gran dia de Girona” de Ramon Martí Alsina.

Museu d’Història de Catalunya

Adreça: Plaça de Pau Vila, 3, 08039 Barcelona

Telèfon: 932 25 47 00

Mail: mhc.cultura@gencat.cat

Horaris: 10h. - 19h.

Referent en la divulgació del patrimoni històric i cultural del país, el MHC ofereix un relat interactiu i amè de la història de Catalunya des dels temps més remots fins als nostres dies i es complementa amb tot un seguit d’activitats educatives i culturals, projectes de conservació, tallers i exposicions temporals. És un dels equipaments culturals més arrelats de tot el territori català, adreçat tant a apassionats de la història com a tothom que estigui interessat a conèixer la història del país.

Museu d’Història de Catalunya

A través de la seva exposició permanent es pot resseguir un relat històric global a través del qual es fa una descoberta de l’evolució de les diverses societats que han viscut en l’actual territori català, tant en la seva dimensió política com econòmica, social i cultural. És també un mirador únic des d’on es pot gaudir d’una inèdita i espectacular perspectiva de la ciutat.

Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya

Adreça: Rambla d'Ègara, 270, 08221 Terrassa

Telèfon: 937 36 89 66

Horaris: 9h. - 18h.

Eix del patrimoni industrial català, el mNACTEC preserva i difon el patrimoni industrial i ens explica l’evolució tecnològica i científica de la humanitat, la indústria tèxtil, l’obtenció d’energia i el transport, entre d’altres.

La seu central s’ubica a la fàbrica modernista Vapor Aymerich, Amat i Jover, una de les millors mostres de l’arquitectura industrial modernista de Catalunya, projectada per l’arquitecte Lluís Muncunill. És visita obligada en totes les rutes turístiques de Catalunya.

El mNACTEC també articula un Sistema Territorial que agrupa 26 museus i col·leccions especialitzats en patrimoni industrial, ciència i tecnologia. Cadascun d’ells ofereix una visió temàtica única i explica la industrialització en una part del territori català, tenint en compte tant els aspectes tècnics com els socials i els culturals.

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

Adreça: Moll de la Costa, 43004 Port de Tarragona

Telèfon: 977 25 15 15

Mail: mnat@gencat.cat

Horaris: 9:30h. - 18h.

L'esplendor de l'antiga Roma encara perviu a Tàrraco, capital de la província més important d'Hispània. El centre de referència per conèixer la vida de l’antiga Tàrraco és el Museu Nacional Arqueològic que ens permet fer un recorregut per la història i cultura d’aquest període. Un conjunt de primer ordre que és Patrimoni Mundial des de l’any 2000 i que apropa al visitant una etapa fonamental de la història europea.

Equipaments museístics

El museu custodia una excepcional col·lecció d’època romana que reflecteix la importància històrica i monumental de la ciutat romana de Tàrraco i dels jaciments arqueològics de la rodalia. Destaquen els mosaics de gran qualitat conservats al museu com el del cap de la Medusa i el mosaic dels Peixos. Actualment, el Museu és objecte d'una profunda reforma i està tancat al públic. Mentre duren les obres, es pot visitar l'exposició de síntesi "TARRACO/MNAT" al Tinglado 4 del Port de Tarragona.

El MNAT gestiona a més, la necròpolis paleocristiana de Tarragona, un dels cementiris tardoromans millor coneguts i conservats de l’imperi romà; el teatre romà de Tarragona, construït en època de l’emperador August; la vil·la romana dels Munts, una de les vil·les aristocràtiques més ben conservades de la Hispània romana, i el conjunt monumental de Centcelles, obra mestra de l’art paleocristià en la que es conserva gran part del mosaic que decora la cúpula, un fet excepcional en si mateix.

David Font i Simon: "Catalunya és una de les millors destinacions del món"
stats