L’emergència climàtica i el foment del català, reptes de la 45a edició dels Premis Baldiri Reixac

Els guardons, gestionats per la Fundació Carulla i amb una dotació total de 45.000 euros, han renovat les bases i han reformulat les categories dels premis

Els Premis Baldiri Reixac es van implantar l’any 1978 amb la voluntat d’impulsar una escola catalana de qualitat i reconèixer el treball d’alumnes, mestres i escoles d’arreu dels territoris de parla i cultura catalana.
17/01/2023
3 min

Des de fa 45 anys i gestionats per la Fundació Carulla, els Premis Baldiri Reixac s’han dedicat a impulsar i a reconèixer diferents projectes capaços de transformar l’educació i de donar resposta als nous reptes socials i educatius des de la cultura i les arts. Actualment, la progressiva desaparició del català entre els joves, la crisi d’imaginació per pensar sobre el futur, la falta de respostes coordinades davant l’emergència climàtica o l’extensió de totes les formes de violència i desigualtat són alguns dels reptes als quals s’enfronta la societat, tots marcats per un alt grau d’incertesa i de complexitat.

Per aquest motiu, i especialment en aquesta 45a edició, els Premis Baldiri Reixac han renovat les seves bases distingint aquelles propostes que permetin obrir nous camins de reflexió i d’aprenentatge a través de la llengua, la cultura i les arts als centres educatius d’arreu del territori de parla catalana. El jurat també s’ha renovat i en l’edició 2022/2023 en formaran part Xavier López, director de l’Escola Octavio Paz de Barcelona; Maria Adzerias, directora de Còdol Educació; Maria Paczkowski, professora, impulsora i divulgadora de processos d’innovació pedagògica a partir de l’art; Glòria Fajula, docent a l’Escola Pia Balmes de Barcelona; Coral Regí, antiga directora de l’Escola Virolai de la capital catalana; Laura López, poeta i professora a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, i Ariadna Miquel, gestora i productora cultural independent.

L’actualització dels Premis Baldiri Reixac també ha arribat a les seves categories. Així, s’ha implantat una nova distinció: el Premi Baldiri a l’escola transformadora. Es tracta d’un guardó de 3.000 euros que s’adreça a centres educatius amb equips compromesos, amb il·lusió i esperit crític que treballin amb la cultura, la llengua catalana i les arts per fer front als reptes socials i culturals actuals.

La convocatòria, que compta amb una dotació total de 45.000 euros, també renova la categoria Baldiri Escola, que ara passa a ser el Premi Baldiri a projectes artístics adreçat a propostes educatives que treballin per atendre l’emergència climàtica i el foment de la llengua catalana. La distinció, en aquest cas, consistirà en vuit premis de 4.000 euros. També l’antiga categoria Baldiri Experiències es reformula en el Premi Baldiri a experiències innovadores. En aquest cas, es distingiran les experiències educatives que fomentin l’esperit crític, la gestió emocional i la inclusió, i el premi consistirà en vint premis de 500 euros.

La convocatòria perquè els centres educatius puguin presentar les seves propostes està oberta fins al 26 de gener. Escoles, zones escolars rurals (ZER), instituts, instituts escola, llars d'infants, centres de formació d’adults i escoles d’educació especial d’arreu dels territoris de parla catalana poden presentar-hi les seves candidatures. L’acte de lliurament dels guardons està previst que se celebri el 18 de juny al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.

L’edició de l’any passat dels Premis Baldiri Reixac va recollir 106 candidatures d’arreu del territori de parla catalana, de les quals van resultar guardonades una trentena. Amb aquests premis, la Fundació Carulla, a més de destacar les bones idees, també vol convertir-se en un canal d’inspiració per a altres escoles del territori i, d’aquesta manera, construir nous relats i imaginaris col·lectius des de l’arrel: l’educació.

L'Escola Octavio Paz, de Barcelona, ha rebut diversos Premis Baldiri Reixac.

Uns premis amb un llarg recorregut

Els Premis Baldiri Reixac es van implantar l’any 1978 amb la voluntat d’impulsar una escola catalana de qualitat i reconèixer el treball d’alumnes, mestres i escoles d’arreu dels territoris de parla i cultura catalana. Al llarg de les 44 edicions celebrades des de llavors, s’han reconegut 570 escoles d’arreu dels Països Catalans, 21.000 alumnes i 400 mestres i professors. En les últimes quatre dècades, la Fundació Carulla ha anat adaptant els premis a l’evolució de la societat i a les necessitats de la mateixa comunitat educativa perquè, tal com assenyala l’entitat, és des de les aules on ha de començar la transformació de la societat.

stats