Contingut patrocinat
Especials 23/02/2023

L’economia circular que hi ha darrere la teva cervesa preferida

La fábrica de Damm al Prat de Llobregat és un dels centres de producció de cervesa més moderns i sostenibles d’Europa

Ara
3 min
La fábrica de Damm al Prat de Llobregat

Sabies que el 99% de les matèries primes que es fan servir per fabricar cervesa Damm són valoritzables? La fábrica de la cervesera catalana al Prat de Llobregat és un dels centres de producció de cervesa més moderns i sostenibles d’Europa. Pràcticament res es desaprofita en aquest espai de 179.000m2, que té una capacitat màxima de producció de 7,2 milions d’hectolitres anuals.

Un dels grans èxits en l’àmbit de l’economia circular és la reutilització del bagàs com a alimentació animal. Són les restes sòlides que queden després del procés de cocció de la malta i que posteriorment serveixen d’aliment a les granges. D’aquesta manera es passa de gestionar residus a gestionar recursos.

Imatge aèria de la fàbrica del Prat

A Damm, la circularitat i la sostenibilitat s’apliquen durant tot el procés, des del camp fins a la taula, des de la fabricació fins a l'embotellat i el lliurament del producte. L’objectiu principal és aconseguir que es reutilitzi el màxim de subproductes generats per l’activitat i que els materials utilitzats tinguin una segona vida. 

Aposta per l'energia solar 

La cura del medi ambient forma part de la identitat de Damm i constitueix una part clau de la seva estratègia com a empresa. Per això aquest 2022 la cervesera catalana ha invertit 25 milions d'euros en l'ampliació de la seva fàbrica al Prat de Llobregat. El parc ha permès ampliar la capacitat de producció d'energia fotovoltaica i incorporar altres fonts d'energia renovable als processos de producció. Damm és el grup cerveser de la península Ibèrica amb major grau d'autoproducció d'energia solar. De fet, amb aquesta expansió és capaç d'autoproduir 7,1 GWh d'energia neta a l'any.

A més, l'empresa té la voluntat d'ampliar el parc fotovoltaic amb l'inici d'una segona fase del pla d'ampliació de les instal·lacions fotovoltaiques. El nou projecte, amb una inversió de 3,6 milions d'euros, preveu la instal·lació durant el proper any de 23.500 m² de superfície per plaques solars a la fàbrica del Prat de Llobregat, Moràvia, Múrcia, Màlaga i la ZAL de Barcelona.

El 100% de l'energia consumida als 16 centres productius de Damm compta amb el certificat verd d'origen, el que suposa una reducció de 23.000 tones de CO2 anuals. Damm ha apostat els darrers anys per un model energètic que fomenta l'autosuficiència energètica gràcies al qual ja produeix el 60% de l'electricitat que consumeix en la seva activitat i només es subministra amb fonts d'energia verdes certificades. 

Pràcticament res es desaprofita en aquest espai de 11.600m2

Trigeneració d'electricitat, calor i fred a la Fàbrica del Prat de Llobregat

La fàbrica de Damm al Prat de Llobregat, en concret, disposa de plantes de cogeneració on a partir de biogàs, un gas combustible que es genera de manera natural mitjançant un procés de depuració d'aigües residuals, es produeix electricitat, vapor o aigua calenta. L'objectiu és autoconsumir-lo en el procés de fabricació dels productes. En aquest context, també s’ha incorporat la trigeneració, un procés que amplia la cogeneració incorporant el fred. Les millores en eficiència energètica s’han incorporat durant tot el procés productiu amb la incorporació de nous equips i sistemes més eficients.

Una fàbrica molt innovadora

Damm ha apostat els darrers anys per un model energètic que fomenta l'autosuficiència energètica gràcies al qual ja produeix el 60% de l'electricitat que consumeix en la seva activitat i només es subministra amb fonts d'energia verdes certificades.

Cervesa fabricada amb un 36% menys d’energia

Gràcies al desenvolupament d'una forta estratègia d'estalvi energètic, el conjunt de mesures implementades durant els últims 15 anys ha permès a Damm reduir en un 36% l'energia necessària per a la producció de cervesa a les seves plantes. Entre els darrers assoliments en matèria de sostenibilitat ambiental assolits per l'empresa, destaca l'adhesió a RE100, la iniciativa global liderada pel Climate Group i associada a CDP que demostra el compromís de les empreses més importants del món amb l'ús de 100% energia renovable. Damm es va convertir l'abril de 2022 en la primera empresa cervesera d'Espanya en obtenir el certificat RE100.

Sota el lema ‘Transformem el nostre món’, Damm es va unir al Pacte Mundial de les Nacions Unides i a l'Agenda 2030 el 2019, amb els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) mantenint un compromís total. Així mateix, també es va incorporar a la Fundació Seres, que promou el compromís de les empreses amb la millora de la societat.

A Damm, la circularitat i la sostenibilitat s’apliquen durant tot el procés
stats