“Els joves necessiten tenir una perspectiva d’esperança”

Parlem amb Josep Gassó, president de Fundesplai, i Adair Meira, director de la Fundação Pró-Cerrado, sobre la feina i les eines que poden ajudar a la incorporació dels joves al mercat laboral

Adair Meira i Josep Gassó a les instal·lacions de Fundesplai al Prat de Llobregat
À.G.
27/11/2021
7 min

El Prat de LlobregatDemà Jove és la primera tecnologia social global que se centra en la formació, la sostenibilitat i l’ocupació dels joves. Està inspirada en un model pioner a l’Amèrica Llatina que a Europa lidera Fundesplai. Aquesta aliança, que s’està treballant en sis països europeus, està inspirada en un model innovador que és el responsable d’una de les experiències amb més èxit del món pel que fa a la incorporació dels joves al mercat laboral. Es tracta d’una metodologia revolucionària que converteix els joves en protagonistes i els retorna l’esperança. Josep Gassó, president de Fundesplai, i Adair Meira, director de la Fundação Pró-Cerrado, ens expliquen els detalls.

On neix aquest projecte?

Josep Gassó: Les fundacions Fundesplai i Pró-Cerrado ens coneixem des de fa molts anys perquè participem en la Lliga Iberoamericana contra l’Exclusió Social i la Pobresa, on hi ha més de 20 països que són socis. En el marc d’aquesta organització fa uns cinc anys vam coincidir en unes trobades i vam descobrir que Pró-Cerrado té una gran experiència al Brasil en programes d’ocupació juvenil. La seva característica diferencial és que ells fa 25 anys que van entendre que perquè els joves sortissin de la pobresa i de la vulnerabilitat de les faveles, on estaven marginats, abandonats, desorientats i desmotivats, el que s’havia de fer era donar-los feina i formar-los. Per aquest ordre. Adair Meira, que és empresari, va convèncer amics seus per ocupar aquests joves i fer programes de formació. El resultat és que actualment ocupen 40.000 joves en empreses d’arreu del país.

Quin és el secret?

J.G.: Els joves es formen perquè tenen una feina que els dona uns ingressos. És tot el contrari del que fem a Europa, on els diem als joves que s’han de formar, formar i formar. Els joves fan cursos, però no tenen feina. Formar-se està molt bé, però el que ells volen és treballar. Al Brasil ho fan a l’inrevés. Donen una feina als joves a canvi que es comprometin a formar-se.

Adair Meira: L’Amèrica Llatina sempre ha tingut un problema amb l’ocupació juvenil. Els joves del carrer, que són pobres i no van a classe, són una realitat sobre la qual les institucions tracten d’intervenir. Això ha generat un conjunt d’experiències que es tradueixen en metodologies que combinen la formació i l’ocupació amb uns ingressos integrats. La interlocució amb altres institucions com Fundesplai ens va permetre desenvolupar tecnologies i sistemes amb mirades més ambicioses.

Això què provoca?

J.G.: Quan a un jove li ofereixes una feina i uns ingressos, la seva actitud canvia d’un dia per l’altre. A més, canvia el seu rol a la família i al seu entorn social. Tenir un contracte els empodera i la seva actitud es transforma. Els joves passen a tenir il·lusió i esperança. Aquest programa el que pretén és donar feina, formar i, sobretot, oferir esperança que és possible construir una societat més justa amb la seva participació.

Com es materialitza, això?

J.G.: Hem estat treballant durant cinc anys i hem construït una aliança que rep el nom de Demà Jove. Es tracta d’una metodologia revolucionària que dona feina i, al mateix temps, forma. Això permet generar rendes entre els joves perquè surtin de l’exclusió. Estem treballant perquè altres països europeus adoptin aquesta metodologia. Nosaltres estem desenvolupant-la amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) amb l’objectiu de destinar recursos de la Generalitat a finançar els contractes dels joves. Volem construir un programa important perquè 500 o 1.000 joves comencin a treballar amb aquest nou model.

Com l’ha afectat la pandèmia?

A.M.: La joventut ha sigut un dels sectors més damnificats i els joves necessiten noves perspectives. Calen noves mirades per impulsar un canvi que faciliti la transició al món adult. Aquest és un moment clau en la seva vida. La pandèmia ha creat una situació complexa. Els joves necessiten tenir una perspectiva d’esperança, i aquesta és la clau de Demà Jove, que busca apostar per una educació que transcendeixi. La metodologia inclou conèixer la realitat dels joves, entendre la seva realitat i estudiar la seva adaptació.

Com es pot fer per canviar-ho?

J.G.: A Catalunya un de cada tres joves, el 34% de la població juvenil, està a l’atur. És un dels índexs més alts d’Europa. S’hi han destinat milers de milions, però el pla no ha funcionat perquè s’ha centrat en donar formació. El problema dels joves que no troben feina no és que no tinguin formació, és que estan desmotivats perquè no tenen oportunitats. Els joves són els grans oblidats del sistema d’ocupació. A banda de l’atur, el 80% dels que sí que treballen ho fan en feines temporals i precàries. El problema de l’atur juvenil és molt greu. Tenim un problema i la pandèmia l’ha agreujat. Molts joves estan tenint problemes psicològics. 

Canviar la tendència no és fàcil.

J.G.: Per a nosaltres és fonamental trobar una fórmula estructural i significativa. Això només s’aconseguirà si els governs s’ho marquen com una prioritat. No només en paraules sinó també en metodologies que siguin diferents. L’única metodologia eficaç és donar feina als joves i aprofitar-ho per formar-los. Hem treballat amb el SOC el programa pilot Jove Valor, que ha donat grans resultats, i ara hem desenvolupat el programa Pro JoveCat, que és un projecte que consisteix en buscar feina per a joves en empreses públiques i privades. El que demanem al Govern és que es faci càrrec del 100% d’un contracte de feina a mitja jornada i que el jove dediqui l’altra mitja jornada a formar-se de la mà de la fundació. L’objectiu és que es tregui un títol de competències bàsiques, un certificat de professionalitat que li permeti fer d’auxiliar. La proposta té una durada d’un any i després l’objectiu és que l’empresa el contracti. La figura de l’aprenent és molt útil perquè permet que les empreses ensenyin l’ofici amb el seu personal. Hem de buscar un sistema que ens permeti formar mà d’obra qualificada i que obri una porta a accedir al mercat laboral. La nostra fórmula està pensada per als joves, però també és bona per a les empreses, que resolen el seu problema de falta de mà d’obra qualificada.

A.M.: El que nosaltres proposem no vol trencar amb el model que hi ha, però ofereix una nova perspectiva. És un pas endavant pel que fa a l’ocupació dels joves. Hem de saber acompanyar els joves des de diferents punts de vista. Aquesta nova perspectiva és molt innovadora. El món corporatiu i empresarial es queixa que no troba personal qualificat i especialitzat. Aquest sistema empodera els joves i els forma amb els valors d’una empresa. La nostra experiència ens diu que, després d’aquest procés, més del 70% dels joves es queden a l’empresa amb contracte. Això canvia la seva vida i els seus hàbits. Es tracta d’un programa que permet aconseguir una inclusió real. 

El director del SOC, Juan José Torres, al centre de la imatge durant les jornades a Fundesplai

“Aliances com Demà Jove fan que les polítiques socials cobrin sentit”

Fundesplai acull unes jornades per donar a conèixer un programa transformador i inclusiu

Fundesplai va acollir el passat 18 de novembre unes jornades per donar a conèixer el programa Demà Jove i començar a treballar en algunes de les seves concrecions. Aquesta proposta obre una nova manera de relacionar el govern i les empreses amb la comunitat. Els seus impulsors consideren que és una solució moderna i innovadora que fa servir l’educació, la formació, l’ocupabilitat i els ingressos per transformar la vida de milers de joves. “Això generarà un impacte positiu per construir un món millor. La nova perspectiva per a les polítiques públiques i empresarials adreçades als joves de Catalunya que nosaltres impulsem funciona com una potent eina de transformació i inclusió social que aporta un nou enfocament de la relació dels joves amb l’ocupació professional”, resumeix Josep Gassó, president de Fundesplai.

El Govern veu aquesta iniciativa amb bons ulls. “Conec amb detall el projecte. Les polítiques de formació són un element de transformació social i, quan posen el focus en els joves, aporten un element de construcció vital. Si, a més, es dirigeixen a les persones més desfavorides o en risc d’exclusió social l’impacte és exponencial. Aliances com Demà Jove fan que les polítiques socials cobrin sentit. Els acords entre el sector públic i les fundacions són fonamentals per al desenvolupament d’aquestes polítiques. A més, aporten una visió de les necessitats específiques de cada territori”, assegura Juan José Torres, director general del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

La inserció laboral dels joves és un dels pals de paller del Govern. ”La formació és un dels elements més importants de transformació personal. La formació professional aporta, a més, un element de vinculació amb la capacitat d’ocupabilitat de les persones. Molt vinculada a la qualificació i a la millora de les competències. Quan aquesta formació es dirigeix específicament a la població més jove, potencia un altre dels seus elements fonamentals: la capacitat d’ajudar a construir un projecte vital. Els joves pateixen les dificultats d’accés al mercat laboral, com qualsevol altra persona, però a més tenen un altre punt de dificultat, que és la manca d’experiència. Detectada aquesta necessitat, apostem per reforçar les mesures de formació i de contractació dels joves a través de diferents programes”, argumenta Torres.

Segons el director general del SOC, “l’atur juvenil té un pes prioritari en l’agenda política, en la definició de les polítiques de formació i de foment de la contractació. Els departaments d’Ensenyament, Presidència, Treball i Empresa estem treballant conjuntament des de fa temps en la revisió del model de formació professional per oferir una oferta integrada i sincrònica que permeti oferir als joves un ventall més ampli de propostes. A més, posem l’accent en les polítiques de foment de la contractació”. 

stats