Jeremy Rifkin i Daniel Susskind reflexionaran sobre el futur del món laboral al 1r Congrés Català del Treball
La Generalitat de Catalunya impulsa aquest Congrés, que convertirà Barcelona els dies 24, 25 i 26 d’abril en l’epicentre del debat sobre els reptes que afronta el móndel treball
Com t’imagines el futur del treball? Aquesta és la qüestió que planteja el 1r Congrés Català del Treball, un esdeveniment impulsat per la Generalitat de Catalunya que convertirà la capital catalana en l’epicentre del debat sobre el món laboral els pròxims 24, 25 i 26 d’abril al Centre de Convencions Internacional de Barcelona.
Amb el lema “El treball en una nova economia per a la vida”, aquest congrés serà un espai que convidarà a la reflexió sobre el futur del món laboral i les tendències principals que en marcaran l’esdevenir. L’objectiu és dirigir la mirada a les dinàmiques de canvi que viu arreu el món del treball i analitzar les implicacions que en els propers anys poden tenir en el món laboral del nostre país . Les inscripcions, que són gratuïtes, ja estan obertes a la web congrescatalatreball.org.
La cita proposa una anàlisi prospectiva amb visió de futur, que permeti detectar tendències a curt, mitjà i llarg termini, així com preparar Catalunya per als diferents escenaris possibles. Per fer-ho, compta amb l’assessorament d’un comitè científic multidisciplinari i la col·laboració dels agents socials més representatius del país. En aquest sentit, l’esdeveniment serà un punt de trobada de referents nacionals i internacionals de caire acadèmic, social, polític i econòmic, amb l’objectiu de generar un debat plural i plantejar les polítiques del demà que regularan i gestionaran aquest àmbit.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha explicat durant la presentació del Congrés que “la incorporació dels avenços tecnològics dels darrers anys està impactant progressivament en les formes de treball, la tipologia de les ocupacions i les habilitats laborals requerides, cosa que al seu torn incideix, per exemple, en el disseny de les polítiques actives d’ocupació o de la formació professional. L’abast dels canvis és de tal mesura que arreu es reobren debats sobre l’ordenació del temps de treball i el seu repartiment, o com ha d’evolucionar el diàleg social i la representació col·lectiva”. Segons el conseller, “es generen noves realitats laborals que entren en conflicte amb el marc que fins ara les regulava. I apareixen noves incerteses, noves demandes, nous temes a resoldre en la gestió política del món del treball. És moment, per tant, de detectar totes aquestes transformacions, decidir com volem que sigui el món del treball dels propers anys i començar a plantejar les respostes que cal donar des dels governs i institucions”.
Jeremy Rifkin, reconegut economista, sociòleg, activista i assessor polític, oferirà la ponència magistral que obrirà aquest 1r Congrés Català del Treball el dia 24 d’abril a les 15.30 hores. El nord-americà porta anys investigant l'impacte dels canvis científics i tecnològics en l'economia, en la força de treball, en la societat i en el medi ambient. Per la seva banda, l’investigador, professor, economista i escriptor Daniel Susskind, un dels majors experts en automatització del treball i exassessor d’alguns dels darrers primers ministres britànics, s’encarregarà d’impartir la conferència de cloenda el dia 26 d’abril a les 13 hores.
El congrés comptarà amb la participació d’una cinquantena més de ponents, com Laura Carnicero Herranz, enginyera, doctora per la Universitat Politècnica de Catalunya i vicepresidenta executiva de Persones i Organització de Seat; Albert Cañigueral Bagó, enginyer multimèdia, consultor tecnològic i autor del llibre El trabajo ya no es lo que era; Joan Sanchis Muñoz, economista, professor associat a la Universitat de València i autor del llibre Quatre dies; Laura Hospido Quintana, economista de recerca al Banc d’Espanya; Lídia Farré Olalla, economista, professora de la Universitat de Barcelona i investigadora del CSIC; Genís Roca Verard, especialista en processos de transformació empresarial i social, desenvolupament de negoci i cultura digital, i president de la Fundació PuntCat; Pilar Carrasquer Oto, sociòloga i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona; Samuel Bentolila Chocrón, doctor en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) i professor d’Economia al Centre d'Estudis Monetaris i Financers, o Adrián Todolí Signes, professor de Dret del Treball i la Seguretat Social a la Universitat de València. Així mateix, també hi haurà espai per als agents socials més representatius, que exposaran la seva visió en diferents taules.
Els eixos temàtics que els especialistes tractaran es divideixen en vuit blocs: passat, present i futur dels treballs; la implicació dels Estats en els treballs; condicions de treball per a una societat justa i diversa; l’organització del temps de treball i el debat sobre la jornada laboral; els treballs en una economia social i solidària; diàleg social i representació col·lectiva al segle XXI; transició justa i objectius de desenvolupament sostenible, i la formació com a factor clau del futur dels treballs.
El congrés reflexionarà sobre la transformació del treball en un entorn de canvis massius i accelerats. Els ponents analitzaran els principals reptes del nostre món laboral i es posarà l’accent en qüestions com: la igualtat de gènere; l’equilibri entre economia, treball i vida; l’impacte de la tecnologia; les noves fórmules de treball; l’evolució de la representació col·lectiva; o l’adequació del sistema educatiu per fer front a aquest canvis.
El 1r Congrés Català de Treball s’emmarca en l’Estratègia Catalana per al Treball 2030, que el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya té previst elaborar com a instrument clau per fer front als nous reptes que afronta el nostre país en l’àmbit laboral.