Barcelona presenta les últimes tecnologies disruptives per a la transformació industrial
L’IOT Solutions World Congress reuneix els millors experts de tot el món en digitalització de la indústria
BarcelonaLa vuitena edició d'IOT Solutions World Congress (IOTSWC) reunirà més de 300 empreses i 250 experts de tot el món, que presentaran les últimes novetats i innovacions per a la transformació i modernització del sector industrial. L’esdeveniment posa el focus en les oportunitats dels semiconductors i comptarà amb conferències, presentacions, bancs de proves d'aplicacions i zones per a les start-ups més innovadores.
El principal esdeveniment global en transformació de la indústria mitjançant l'ús de tecnologies se celebrarà del 21 al 23 de maig al pavelló 1 del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. La proposta constarà de quatre àrees diferents: Congrés, Àrea d'Exposició, Activitats i Seguretat i Ciberseguretat.
El programa del congrés, comissariat per la Societat Internacional d'Automatització (ISA, segons les seves sigles en anglès), comptarà amb 125 ponències que abordaran quatre reptes principals als quals les tecnologies disruptives han de fer front: transformació possibilitada per la tecnologia, canvi climàtic i sostenibilitat, reglaments i normes, i seguretat i ciberseguretat.
Les conferències mostraran com aquests reptes poden trobar solució a la internet de les coses (IoT), la intel·ligència artificial, Digital Twins, Edge Computing, realitat augmentada, realitat virtual, connectivitat 5G, energies renovables, Cloud Computing, Big Data Analytics i robòtica de processos.
“El nostre esdeveniment reuneix tot l'ecosistema tecnològic a escala global perquè la indústria pugui aprofitar el poder de la tecnologia amb l'objectiu que sigui capaç de superar els seus desafiaments més grans”, explica Marc Tarragó, director de l'IOTSWC.
El certamen reunirà més de 300 empreses capdavanteres en el camp de les solucions transformadores per a la indústria. Entre els experts que participaran al congrés d'IOTSWC hi figuren Elisa Rönkä, directora global de Vendes de SaaS d'Edificis Digitals de Siemens; Lucy Han, vicepresidenta executiva de Solucions d'Automatització d'Edificis i Habitatges d'ABB; Megan Samford, directora de Seguretat de Productes de Schneider Electric; Madhu Pai, director tècnic de Fabricació per a socis globals d'Amazon Web Services; Soloman Almadi, consultor sènior d'enginyeria de Saudi Aramco; o Didem Ün Ates; assessora operativa en Intel·ligència Artificial de Goldman Sachs.
La Xina, país convidat
Amb l'objectiu que l'esdeveniment de Fira de Barcelona actuï com a plataforma per facilitar la inversió i la cooperació entre la Xina i la Unió Europea en aquest sector, el gegant asiàtic serà el país convidat a IOTSWC 24. D'aquesta manera, comptarà amb la presència d'una delegació oficial procedent de Wuxi, considerada la capital de l'IOT en aquest país i amb un pavelló representant de la Xina que presentarà deu empreses que fabriquen des de xips de gestió d'energia d'alta qualitat fins a sistemes intel·ligents d'energia i medi ambient per a usuaris domèstics, passant per projectes de distribució intel·ligent amb sistemes de visió intel·ligent i sensors industrials.
D'altra banda, IOT Solutions World Congress tindrà una important representació de companyies fabricants de xips semiconductors, que donaran a conèixer projectes i productes que poden ser claus per al salt a la digitalització i modernització de la indústria. Segons dades de l'Associació de la Indústria de Semiconductors (SIA, en anglès), les vendes de semiconductors a tot el món van assolir el 2023 els 490.977 milions d'euros, i Taiwan és el productor mundial més gran de xips, amb el 60% de les vendes, i supera els Estats Units i la Xina.
Un pavelló temàtic promogut per Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat, donarà a conèixer els projectes i productes d’un total de dotze empreses que operen en aquest àmbit a Catalunya. En total, seran dotze empreses especialitzades en el disseny i fabricació de xips i prestació de serveis les que integraran la participació agrupada catalana.
A més, l'àrea d'Activitats inclourà una zona de bancs de proves (Testbeds) que mostrarà aplicacions reals de tecnologies capdavanteres, una àrea de start-ups per reunir empreses emergents de nova generació disposades a revolucionar la indústria, l'Àrea de Dones i Diversitat a la Indústria per promoure la inclusió i la diversitat en el món de la tecnologia, i el Garden, un entorn de networking distès per fomentar nous projectes.
Els IOT Solutions World Congress Awards premiaran les iniciatives més destacades en la modernització de la producció manufacturera en tecnologies digitals i 4.0, energia i serveis públics, edificis i ciutats intel·ligents; sanitat, transport connectat i vehicles intel·ligents, i ciberseguretat.
Segons dades de Statista, l'internet de les coses manté una tendència constant a l'alça, ja que el 2023 van ser 16.700 milions les unitats de dispositius connectats a tot el món, mentre que el 2024 es preveu que s'arribi als 19.200 milions.
Solucions per frenar els ciberatacs
L’IOTSWC 2024 se celebrarà conjuntament amb la cinquena edició del Barcelona Cybersecurity Congress (BCC), que reunirà, del 21 al 23 de maig al pavelló 1 del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, una important mostra de l'ecosistema de la ciberseguretat internacional amb la presència d'empreses líders que oferiran els darrers sistemes de protecció digital per a la indústria, i la participació de grans experts que debatran sobre els principals reptes en aquest camp en un món cada cop més connectat.
Les fàbriques, indústries i empreses de tot el món s'estan transformant ràpidament per adaptar-se al món digital. Això les fa més àgils, competitives i sostenibles, però també més vulnerables. L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya (ACC) va detectar durant el 2022 més de 4.424 milions de ciberatacs a Catalunya, dels quals 2.175 milions es van convertir en un incident efectiu de seguretat.
El Barcelona Cybersecurity Congress està organitzat per Fira de Barcelona juntament amb l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya (ACC). “L'increment en el nombre de dispositius connectats a tot el món fa créixer la ciberdelinqüència, cosa que obliga la indústria a una constant actualització dels seus sistemes de seguretat digital. Per això, Barcelona Cybersecurity Congress posarà a l'abast de les empreses l'última protecció tecnològica en un entorn on els millors professionals del sector es reuniran i debatran sobre les solucions d'avui i els reptes de demà”, recordava Tarragó.