La intel·ligència artificial ja transforma les empreses catalanes: per a què l'utilitzen?

El 36% de les companyies confessen estar dissenyant plans d'intel·ligència artificial per sumar-se a aquesta revolució tecnològica per millorar la qualitat dels productes o l'eficiència en la fabricació, segons l'informe Ascendant de Maduresa Digital 2024, elaborat per Minsait i presentat per primer cop a Barcelona

Acte de presentació de l'informe Ascendant de Maduresa Digital 2024, elaborat per Minsait.
Redacció
18/10/2024
3 min

Una de cada deu empreses ja compta amb un pla per integrar la intel·ligència artificial al seu negoci i un 36% el tindrà a punt ben aviat. En el cas de les companyies catalanes, ho fan, sobretot, pensant en quatre objectius: optimitzar les operacions, millorar la qualitat dels productes, ser més eficients en la fabricació i afinar la presa de decisions empresarials. Aquestes són les principals conclusions a les quals arriba l'informe Ascendant de Maduresa Digital 2024, elaborat per Minsait, la companyia del Grup Indra, líder en transformació digital i tecnologies de la informació. Per primer cop, els responsables del document l'han presentat a Barcelona i n'han donat a conèixer els resultats davant d'un auditori ple de representants del sector empresarial català, en un acte al Círculo Ecuestre.

L'informe, que duu per títol IA, radiografia d'una revolució en marxa, aborda el context i el grau d'adopció de la intel·ligència artificial per part de les empreses i les administracions públiques. Per fer-ho, Minsait ha analitzat la informació aportada per més de 900 organitzacions catalanes, espanyoles i d'altres països que han participat en l'estudi, procedents de 15 sectors d'activitat diferents. Què diuen, les empreses, quan se'ls pregunta per què volen incorporar la IA als seus plans de negoci?

Principals motius de les empreses per incorporar l'ús de la IA al negoci
Dades de l'informe Ascendent 2024 elaborat per Minsait

Els objectius de la IA

A grans trets, l'informe Ascendant assenyala que un 72% de les organitzacions que ja han posat fil a l'agulla amb la IA ho ha fet amb la intenció d'utilitzar aquesta tecnologia per millorar l'eficiència operativa. Un 34% també indica que ho ha fet amb l'ànim de millorar la presa de decisions i, un 31%, amb l'esperança de fer evolucionar l’experiència dels seus clients i usuaris interns.

"És una tecnologia de la qual se'n parla molt i se'n seguirà parlant: no és cap moda", va alertar Manuel Brufau, director executiu d'Indra, a l'inici de l'acte a Barcelona. "És un canvi de paradigma que, a llarg termini, acabarà impactant en tots els negocis", va assegurar. En aquest sentit, va recordar que Minsait ha desenvolupat una metodologia capaç d'ajudar els seus clients a entendre millor la IA i fer que els ajudi a ser més competitius. De fet, Indra és present a Catalunya amb més de 4.000 professionals en sectors com la tecnologia i la consultoria.

Els sectors més avançats

Per àmbits d'activitat, Catalunya compta amb un teixit empresarial important en què destaca la Indústria, que arriba al 20,6% del PIB català, molt per sobre de la mitjana espanyola. "Aquest sector es troba en un moment crucial de transformació cap a la Indústria 4.0 i, en aquest context, la IA es posiciona com una poderosa eina amb capacitat de revolucionar els processos industrials", va apuntar Salvador Garcia Ruíz, director d'Indra i Minsait a Catalunya. Precisament, l'informe assenyala que el 65% de les organitzacions entrevistades ja se centren en el desenvolupament de casos d'ús d'Intel·ligència Artificial específics per dinamitzar aquestes àrees.

D'altra banda, durant la darrera dècada, la indústria tèxtil i de la moda catalana va representar el 30% de les exportacions totals d'Espanya. En aquest nínxol, el 47% de les empreses de consum i retail ja utilitzen la IA per a la fabricació de productes i el 20% ja l'han incorporat als seus plans estratègics. L'eficiència i l'optimització de processos interns és un dels aspectes més importants per al 77% de les organitzacions, que recorren a aquest recurs per fer-los evolucionar. "En aquest sector, amb focus en l'eficiència, cobra especial rellevància el mesurament del retorn de la intel·ligència artificial en forma d'estalvis econòmics o de temps", indica Leticia Gómez Rivero, responsable d'Estratègia i Govern d'IA a Minsait.

Entre els tres sectors catalans que més estan apostant per a la incorporació de la IA hi ha el de la indústria farmacèutica. A Catalunya s'hi concentra la major part de la producció espanyola, amb 79 fàbriques dedicades a la producció de medicaments, la meitat de totes les que hi ha a Espanya, segons la patronal del sector. L'informe assenyala que la meitat d'aquestes companyies ja tenen programes per a la gestió del canvi, tot i que el 17% de les empreses farmacèutiques encara no han implantat cap cas d'ús relacionat amb la IA. Entre les principals motivacions per apostar per aquest tipus de digitalització, el 67% de les firmes enquestades assenyala l'explotació de dades per a la presa de decisions.

La presentació de l'informe a Barcelona es va completar amb la presentació de casos d’ús i experiències d’èxit en tres sectors molt específics: indústria i consum, serveis financers i administracions públiques. Hi van participar grans noms del món empresarial i tecnològic com BASF, Microsoft, Google o Amazon.

stats