Ernest Mas: “Som innovadors, però també volem ser transformadors”
Responsable tècnic de Verdcamp Fruits
Verdcamp Fruits és una empresa familiar que produeix fruita i verdura de la forma més natural possible en la seva finca de més de 300 hectàrees ubicada a Cambrils. Per la seva pràctica de producció responsable, el 2024 van ser reconeguts per BBVA amb un premi especial als Millors Productors Sostenibles d’Espanya. Aquests premis destaquen els productors d'aliments amb un model de negoci basat en criteris mediambientals, socials i de sostenibilitat econòmica.
Com s’aconsegueix aquest reconeixement?
— Aquest reconeixement es basa en un llarg recorregut cap a la sostenibilitat. Ja vam ser premiats per BBVA i El Celler de Can Roca en la primera edició, i ara ens han escollit entre tots els guanyadors de totes les edicions —46 premiats— com els millors dels millors. El secret és treballar dia a dia intentant fer-ho millor, tenint la sostenibilitat com un dels pilars principals. Estem lligats al territori, envoltats de natura i condicionats climàticament. Per tant, tot el que sigui tenir-hi un impacte positiu, cultivar de la mà de la natura i intentar mitigar el canvi climàtic és una oportunitat i responsabilitat que no podem deixar escapar.
Què ha suposat per a vosaltres aquest guardó?
— Una gran alegria! Sempre és molt positiu que valorin la feina feta, també la d'un sector que molts cops està en l’oblit de la societat. També és una gran responsabilitat, perquè et posa en el focus, on tothom mira i es vol emmirallar, però és una gran oportunitat de demostrar que ser sostenible i millorar cada dia és possible.
Sou la cinquena generació que treballeu la terra. Quin és el secret d’aquesta continuïtat?
— El relleu generacional també és part de la sostenibilitat. No és gens fàcil, però és molt positiu agafar el relleu d’una feina feta i fer-la créixer per adaptar-la als reptes presents i visualitzar els del futur.
Quines innovacions heu incorporat als vostres sistemes de cultiu?
— En són unes quantes: intercalem flors als nostres cultius per controlar plagues que, alhora, alimenten la fauna auxiliar [depredadors de plagues], que podem controlar d'una manera natural, i minimitzem la llaurada per afavorir el sòl perquè es pugui regenerar i tenir més capacitat de retenció d’aigua. També intentem reduir consums energètics i de materials no compostables o reciclables. Alhora, col·laborem amb entitats com el Banc d'Aliments i la Creu Roja, i fem transferència de totes les nostres millores a la societat. Som innovadors, però també volem ser transformadors i que les innovacions que ens funcionen puguin servir d'inspiració per a altres productors.
Què aporta la vostra forma de cultiu als productes que arriben als consumidors?
— Bàsicament, aporta millores mediambientals. Sempre dic una frase que m'agrada molt: cultivar paisatge i produir aliments. Hem de poder continuar alimentant la societat creant impactes positius en llocs on la tendència productiva de les últimes dècades ha fet terrenys menys fèrtils, amb menys biodiversitat i més fràgils. El gran problema és la desconnexió que tenim amb els consumidors.
Com els mostreu la necessitat d’apostar per la sostenibilitat en l’alimentació?
— Fent pedagogia, mostrant i explicant què fem, com ho fem i per què ho fem. Si no expliques què fas, és molt difícil que la gent ho valori, i no només des d'una visió econòmica. Volem que la gent vegi la tasca que fa la pagesia, que es poden produir aliments de moltes maneres, com la que equilibra la necessitat d’alimentació amb la preservació de la natura. Volem que les paraules natural, ecològic, sostenibilitat, regeneratiu, social i medi ambient tornin a tenir valor i siguin pilar i motor de futur.