Innovació, talent i sostenibilitat, focus del SIL eDelivery Barcelona Congress

Més de 300 experts internacionals participaran en la 22a edició de la principal trobada del sector logístic al sud d’Europa i la Mediterrània, del 31 de maig al 2 de juny

Imatge de l’última edició celebrada del SIL, el 2019
02/05/2022
2 min

Després de dos anys d’absència a causa de la pandèmia, aquest mes arrenca una nova edició de SIL Barcelona, la fira líder de Logística, Transport, Intralogística i Supply Chain del sud d’Europa i la Mediterrània. La cita, que arriba a la vint-i-dosena edició, tornarà a comptar amb un congrés que reunirà més de 300 experts internacionals en el sector de la logística i l’e-commerce que debatran sobre les macrotendències econòmiques actuals. “Estem molt emocionats d’anunciar la tornada d’una fira que s’ha consolidat com a referent en el sector de la logística, el transport, la intralogística i el supply chain. En aquesta edició, emmarcada en un context socioeconòmic i sanitari sense precedents, volem posar el focus en la logística i l’e-commerce, com a peces clau de l’economia, des de les tres principals macrotendències econòmiques, com són la innovació 4.0 i la digitalització, la sostenibilitat i el talent”, expressa en aquest sentit Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB).

SIL Barcelona, que se celebrarà del 31 de maig al 2 de juny al pavelló 8 del recinte Montjuïc-Plaça Espanya de Fira de Barcelona, ha programat més de vuitanta sessions que tindran lloc en quatre escenaris diferents del recinte. Mentre a l’espai Business Transformation s’hi debatran les macrotendències a nivell econòmic a través dels reptes globals comercials, els nous models de negoci i la transformació cultural a la qual s’enfronten les empreses, a l’escenari Industry & Logistics s’hi tractaran qüestions com els trencaments de la cadena de subministrament, la resiliència, les tendències en matèria de sostenibilitat, el talent logístic, i els grans reptes de la digitalització i la indústria 4.0. A l’espai eDelivery, s’hi abordaran els reptes que el sector té en camps com el màrqueting, la innovació en omnicanalitat, l’excel·lència en el delivery, el fulfillment, l’obsessió pel client, les dades i els insights. Finalment, a l’escenari Global Logistics es qüestionaran temes com la digitalització en el sector postal, el networking i el talent, i la sostenibilitat i la transformació digital per impulsar la recuperació d’Europa. “En l’actual context, marcat per una incertesa permanent, cal posar en valor la importància de totes les activitats del sector logístic. És per aquest motiu que, en aquesta edició, analitzem els reptes globals i les oportunitats als quals s’enfronten les empreses d’avui i del futur”, assenyala Blanca Sorigué, directora general del CZFB i de SIL Barcelona.

El covid-19 i l’‘e-commerce’ donen visibilitat a la logística

Els resultats del dotzè Baròmetre del Cercle Logístic del SIL 2022, que analitza en profunditat el sector de la logística, posen de manifest que el servei i la qualitat (21,5%) se situen com la principal preocupació dels carregadors espanyols per sobre de l’eficiència i l’optimització de costos i estocs (18,9%), situats en segona posició. Són xifres a tenir en compte, sobretot després que l’estudi evidenciés que els darrers anys el sector de la logística ha passat de ser un desconegut a ser considerat arreu del món com un sector clau per a l’economia i de primera necessitat. Els resultats destaquen dues causes fonamentals: la pandèmia del covid-19, amb un 46,3%, i l’auge de l’e-commerce, amb un 41,6%.

Una altra de les conclusions que s’extreuen del baròmetre és que els directors de logística o supply chain de la indústria espanyola consideren que l’aspecte més important de la logística del futur serà l’automatització de les operacions (32,1%), seguida de la col·laboració en matèria de transport (26,4%) i de l’intercanvi d’informació estandarditzada (24,1%). Pel que fa a les inversions previstes per les empreses fins al 2027 per adaptar-se a l’economia 4.0, els resultats destaquen que augmenten sensiblement respecte a l’últim baròmetre (2020) i que dues de cada tres empreses industrials espanyoles manifesten el compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides en l’horitzó temporal de l’Agenda 2030.

El president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, i el delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro
Extremadura, convidada al SIL 2022

En aquesta edició, Extremadura és la comunitat autònoma convidada a SIL Barcelona, que tindrà l’oportunitat de presentar les seves iniciatives en l’àmbit de la logística. “L’elecció d’Extremadura com a comunitat convidada al saló ha estat motivada, entre altres aspectes, per l’estratègia logística amb la qual s’ha dotat la regió i per les últimes notícies que posen en valor totes les accions desenvolupades en aquesta matèria”, indica Rafael España, conseller d’Economia, Ciència i Agenda Digital de la Junta d’Extremadura.

stats