Innovació com a palanca de la recuperació

Els Premis BNEW 2021 donen a conèixer els projectes de nou ‘start-ups’ emergents

Foto de família dels premiats amb la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, i el delegat especial de l'Estat al CZFB, Pere Navarro
A.G.
06/11/2021
6 min

La segona edició de la Barcelona New Economy Week (BNEW), organitzada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, va donar a conèixer els premis Millor Innovació 2021, uns guardons que van distingir la feina de nou start-ups emergents. Els projectes emprenedors guanyadors, que van ser seleccionats entre 72 participants, aspiren a convertir-se amb talent i innovació en una de les principals palanques de la recuperació de diferents sectors de la indústria. 

Frederik Vyncke, cofundador d'Utvyatka

Utvyakta: eficiència energètica per als compressors d’aire

La distinció BNEW Digital Industry va ser per a Utvyakta. “El nostre projecte se centra en l’eficiència energètica a través de l’ús de l’internet de les coses i la intel·ligència artificial en la fabricació dels compressors d’aire. Utilitzen molta energia de la fàbrica, però sovint no estan optimitzats i malgasten molts recursos. Amb la nostra solució oferim eficiència energètica i també la reducció dels costos de manteniment”, argumenta Frederik Vyncke, cofundador de la start-up. Aquesta solució proporciona un estalvi mínim d’un 15% en energia i un 10% en costos de manteniment, i això redueix la petjada de carboni i proporciona un gran estalvi per a l’usuari. “Tenim un producte madur que s’està posicionant entre els fabricants, els distribuïdors i els contractistes de compressors d’aire, així com entre els usuaris finals”, conclou. 

Joan Buch, CEO de Decoditive

Decoditive: neuromàrqueting per optimitzar esforços

Decoditive va alçar-se amb el guardó de BNEW eCommerce. “El que nosaltres fem són estudis de neuromàrqueting amb intel·ligència artificial. Apliquem el nostre software per fer testos de qualsevol material audiovisual. Agafem un grup de persones i, mentre els ensenyem un contingut, els fem un seguiment dels ulls a través d’una webcam per saber on estan mirant i analitzar les microexpressions de la cara per detectar emocions”, argumenta Joan Buch, CEO de Decoditive. L’oportunitat de mercat que han detectat és fer estudis de neuromàrqueting molt complets i, al mateix temps, més assequibles que els que es fan en laboratoris. “És un procés més ràpid i àgil. Les aplicacions són molt àmplies. Podem analitzar campanyes audiovisuals, anuncis o webs per fer estudis de mercat, millorar l’experiència de l’usuari o estudiar la competència”, conclou.

Antonio Vázquez García, 'business developer' i fundador d’Alén Space

Alén Space: petits satèl·lits amb infinitat de possibilitats

Alén Space, que va rebre el premi BNEW Economic Zones, és una empresa dedicada a la comercialització de negocis a l’espai, centrada en la tecnologia i operabilitat de petits satèl·lits. “Dissenyem, fabriquem i operem petits satèl·lits que poden dur a terme múltiples aplicacions per a diferents negocis. Normalment, aquests satèl·lits es poden utilitzar en quatre grans àrees: observació de la Terra, comunicacions, navegació i projectes científics i tecnològics. Les dades que detecten els nanosatèl·lits permeten fer una lectura ràpida d’un problema i donar-hi una solució real”, explica Isolina Pérez, responsable de vendes. L’start-up està en una fase de creixement i maduració de la indústria. “Hi ha un mercat molt ampli en el qual volem entrar, ja que hi ha tant petites com grans empreses que busquen adaptar el seu negoci a la nova realitat”, explica Pérez.

Ruth Ruso, CMO de Newe

Newe: una app de gestió de lloguer i logística

La solució de Newe, que va rebre el premi BNWE Logistics, dona un servei complet de lloguer a les empreses d’e-commerce. “El servei està format per una part tecnològica i una altra d’operativa. Tenim un software de gestió que permet als consumidors llogar productes a través de la nostra plataforma. A més, aquest software proveeix els retailers de dades i anàlisis. A més, ens encarreguem de gestionar la logística directa i inversa, l’emmagatzematge i el control de qualitat i la higienització quan els productes tornen després del lloguer”, explica Ruth Ruso, CMO de Newe. Una de les motivacions és la de potenciar el consum responsable a través d’una economia circular. La start-up acaba d’aixecar una ronda d’inversions de 170.000 euros. “El premi és un reconeixement a l’esforç que l’equip ha fet durant l’últim any. És un impuls i una motivació molt important per reforçar la nostra feina”, assegura. 

Judit Giró, CEO de The Blue Box Biomedical Solutions

The Blue Box Biomedical Solutions: detecció precoç del càncer de mama

El BNEW Science va ser per a The Blue Box Biomedical Solutions, un dispositiu biomèdic per a la detecció precoç del càncer de mama. “El nostre sistema permet fer la detecció des de casa, sense dolor i sense irradiació. A més, és low cost i molt fàcil d’usar. Ens hem inspirat en com la naturalesa ja és capaç de fer-ho. Els gossos poden olorar les persones i detectar si tenen càncer. Hem intentat replicar això amb un nas electrònic”, avança Judit Giró, CEO de The Blue Box Biomedical Solutions. El dispositiu està format per una capsa amb nou sensors sensibles a olors correlacionades amb el càncer de mama. “La informació s’envia a un núvol, on uns algoritmes amb intel·ligència artificial categoritzen la mostra. Els estudis fets han detectat el 95% de les mostres amb un càncer de mama avançat. Estem entrenant l’algoritme per aconseguir els mateixos resultats però en una fase del càncer inicial”, informa.

Aitor Martin, CEO de d’Advanced Air Mobility

Advanced Air Mobility: un taxi aeri per repensar la mobilitat

Advanced Air Mobility va ser la start-up que va guanyar el premi BNEW Mobility. “Estem desenvolupant un taxi aeri que és un avió. Això ens permet desplaçar-nos en línia recta i de manera molt més ràpida que en un vehicle terrestre. Les grans ciutats tenen problemes de mobilitat i tenir un mitjà de transport més ràpid, eficient i sostenible és una alternativa molt interessant. Aquest tipus de transport ens permet allunyar-nos del centre de la ciutat i viure on vulguem”, diu Aitor Martin, CEO de d’Advanced Air Mobility. Aquests taxis, que es començaran a construir l’any que ve, no hauran de dependre dels aeròdroms i competiran amb el cotxe o el tren. “El fet diferencial és que la seva aerodinàmica avançada ens permet un enlairament i un aterratge molt curt, de només 50 metres. A més, és més barat i fa menys soroll que un helicòpter”, detalla.

Paolo Tedone, responsable de vendes del sud d’Europa d'ECOncrete

ECOncrete: una solució sostenible per a les infraestructures marines

El destinatari del premi BNEW Sustainability va ser ECOncrete, una start-up que promou una tecnologia que permet que el formigó utilitzat en estructures marines atragui vida marina. “Això permet duplicar la biodiversitat, combatre el canvi climàtic i allargar la vida útil que tenen les estructures tradicionals”, resumeix Paolo Tedone, responsable de vendes del sud d’Europa. La tecnologia desenvolupada facilita que els organismes s’incrustin i s’adhereixin a la infraestructura. “Amb aquesta solució podem augmentar la biodiversitat de l’hàbitat marí. A més, reforcem aquestes estructures. Està demostrat que són més resistents quan estan cobertes per fauna i flora, una circumstància clau davant la perspectiva de l’augment del nivell del mar com a conseqüència del canvi climàtic”, afegeix el portaveu d’aquesta empresa fundada per dos biòlegs marins. 

Alonzo Romero, CEO de The Predictive Company

The Predictive Company: intel·ligència artificial per predir la necessitat energètica

The Predictive Company es va endur el premi BNEW Real Estate. “Proposem una solució d’eficiència energètica basada en la intel·ligència artificial. Es tracta d’un sistema que coordina tots els sistemes de calor i fred d’un edifici no residencial i prediu la necessitat energètica. Si la temperatura baixa i nosaltres apugem la calefacció, el consum energètic creix molt. En canvi, si sabem què passarà d’aquí a dues hores, podem col·locar la temperatura en el seu punt òptim i aconseguir el mateix resultat estalviant diners, ja que no consumirem tanta energia”, explica Alonzo Romero, CEO de la start-up. Cada edifici és un món, però l’estalvi que es pot aconseguir amb aquest control dinàmic pot anar del 10% al 40%. “A més, s’aconsegueixen altres beneficis, com allargar la vida de la maquinària, reduir les emissions i un millor confort”, argumenta.

Eduard Teixidó, CEO d'Opground

Opground: un reclutador virtual per posar fi als currículums 

El premi a la millor start-up de BNEW Talent va ser per a Opground. “Nosaltres som el primer reclutador virtual que elimina els currículums i agilitza el procés de selecció en un 80%. Hem identificat que tots els processos de selecció tenen un punt d’inflexió, que és la primera entrevista. El currículum serveix molt poc per fer el primer filtre. El nostre sistema replica aquestes primeres entrevistes. L’aspirant passa una entrevista amb el nostre chat bot intel·ligent i en cinc minuts el nostre algoritme detecta els candidats que millor encaixen per a una empresa determinada”, explica Jordi Vall, cofundador d’Opground. Aquesta solució està pensada per a programadors, però l’objectiu és estendre-la a altres professionals. “Les plataformes actuals no estan simplificant les coses. Nosaltres podem afinar molt millor el procés”, explica.

stats