Impulsar l'educació financera per construir un futur més sòlid

La proximitat que ofereixen tallers impartits per voluntaris marca la diferència per aprendre conceptes bàsics de l'economia del dia a dia.

1433490323
Redacció
12/10/2023
4 min

L'educació financera és una eina fonamental per al benestar social. Com gestionar les finances individuals o el pressupost familiar, la importància d'estalviar o com cal fer determinats tràmits formen part del dia a dia de tots els ciutadans. Aspectes bàsics per als quals, moltes vegades, falta formació i ajuda.

José Javier Mediel, Francisco Aguilar i Inmaculada Silverio, membres de Voluntariat CaixaBank, són tres dels centenars d'empleats i exempleats de l'entitat que dediquen part del seu temps a impartir tallers i sessions de formació en finances bàsiques a diferents col·lectius com joves, gent gran o persones vulnerables. Només entre el gener i el juny d'aquest any, s'han realitzat més de 2.000 activitats en aquest àmbit, que han beneficiat més de 45.000 persones.

L'objectiu és clar: que els participants puguin aprendre, de manera pròxima i senzilla, conceptes bàsics sobre educació financera, així com adquirir eines i pautes per gestionar el seu pressupost.

El programa d'educació financera de Voluntariat CaixaBank s'estructura en tres àrees, segons les característiques dels beneficiaris i amb materials dissenyats específicament per als diferents perfils: adults en risc d'exclusió social, persones amb discapacitat intel·lectual i joves. Durant el primer semestre, els voluntaris han impartit més de 325 tallers entre adults i persones amb discapacitat intel·lectual; i han ofert més de 1.580 sessions a joves. A més, han fet més de 190 xerrades d'educació financera per a gent gran.

Les sessions, d'entre una i dues hores de durada, s'han realitzat en col·laboració amb més de 640 entitats i centres educatius de tot Espanya, i hi han participat més de 440 voluntaris amb coneixements tècnics en economia i finances personals.

José Javier Mediel, que és voluntari a l’Aragó, posa en valor la varietat de continguts que imparteix en els seus tallers, dissenyats per abordar les necessitats de persones amb diferents graus de discapacitat intel·lectual. ‘Administrar els nostres diners’ i ‘En el banc. Compres i Seguretat’ són dos dels temes clau, centrats en l'aproximació a l'educació financera i conceptes fonamentals d'economia en la vida quotidiana.

Els beneficiaris d'aquests tallers comprenen totes les edats, encara que la major part d'ells tenen entre 25 i 40 anys. José Javier assenyala que el contingut que més interès genera és el control i el coneixement sobre com gastar els diners, així com l'administració d'un pressupost i el maneig de targetes, especialment en compres per internet.

La relació i les dinàmiques amb alumnes són part fonamental de l'èxit d'aquestes activitats. José Javier destaca que, durant aquestes sessions, els participants s'obren i comparteixen les seves vivències. A més, ha impartit tallers sobre com administrar una nòmina, cosa que ratifica la importància de la formació financera en el dia a dia.

Pel que fa als beneficis personals que obté d'aquesta activitat, José Javier incideix en la satisfacció que li genera explicar de manera senzilla coneixements financers fonamentals a persones que realment els necessiten. "Tenir proximitat amb gent que necessita assessorament és una recompensa molt valuosa", assegura.

D'altra banda, el voluntari Francisco Aguilar, de Huelva, fa tallers sobre ‘Com administrar els diners’. A través d'aquestes activitats, consciencia un grup de persones amb diferents graus de discapacitat intel·lectual de la importància de gestionar les despeses fixes i variables. L'objectiu dels tallers és explicar els tipus de despeses, des dels més necessaris fins als prescindibles.

Els beneficiaris dels tallers que imparteix Francisco tenen edats compreses entre els 20 i 40 anys. El voluntari ressalta que l'entesa de conceptes clau, com els tipus de despeses, va generar un gran interès en el grup. De fet, destaca que l'empatia durant les sessions va ser crucial. Francisco esmenta que els participants es van interessar per la seva experiència en el sector bancari i van valorar que algú amb aquesta trajectòria professional els expliqués aquests continguts de manera altruista.

En termes personals, Francisco destaca la satisfacció que li produeix el tracte humà i la reciprocitat que obté d'aquesta activitat. Ajudar els altres a comprendre conceptes financers importants per a la seva vida quotidiana és molt reconfortant, i és un dels motius pels quals s'anima a participar en aquestes activitats.

Inmaculada Silverio, de Cadis, és una altra de les voluntàries que comparteix la seva experiència a l'hora d'impartir cursos d'‘Economia Familiar’, en col·laboració amb l'entitat social Nuevo Hogar de Betania a La Línea de la Concepción.

A més de transmetre coneixements financers, ha regalat guardioles per fomentar l'estalvi diari. Els beneficiaris en els tallers d'Inmaculada són d'edats que oscil·len entre els 30 i 65 anys. Molts d'ells estaven a l'atur o buscant feina, situació que els dificultava tornar a la normalitat financera.

Per a aquests beneficiaris, l'interès se centra en com utilitzar targetes de manera efectiva i, sobretot, en qualsevol aspecte relacionat amb l'estalvi. La connexió emocional i l'adaptació a les necessitats individuals van ser aspectes distintius de les sessions. Inmaculada destaca que troba molta felicitat a dedicar el seu temps als altres i compartir la seva experiència per millorar la vida de qui més ho necessita.

Com demostren aquests exemples, la tasca dels voluntaris de CaixaBank en la promoció de l'educació financera és molt important per empoderar persones de totes les edats i circumstàncies. Això cobra especial rellevància en un context en què només el 19% dels ciutadans espanyols té un alt nivell de coneixements financers, davant el 26% de mitjana de la UE i el 43% dels Països Baixos, segons l'Eurobaròmetre 2023 sobre el nivell d'educació financera a la UE, publicat recentment per la Comissió Europea.

La tasca dels voluntaris de CaixaBank en la promoció de l'educació financera és molt important per empoderar persones de totes les edats i circumstàncies.

Gema Escola, responsable de Programes de Voluntariat CaixaBank, explica: “Ens esforcem en dotar els voluntaris del material específic per impartir els tallers a cadascun dels col·lectius als quals ens adrecem, així com en impartir formacions del contingut dels tallers i compartir consells pedagògics des de l’experiència d'altres voluntaris”.

“Tot això sempre partint de la base de detectar les necessitats del nostre entorn, a qui podem ajudar i com i, a partir d'aquí, preparar tot l'entramat que suposa l'elaboració d'aquests tallers o xerrades, formacions a voluntaris, col·laboracions amb entitats, conselleries d'Educació o centres escolars; i així poder arribar al màxim nombre de persones a les quals dotar d'aquestes eines, tan necessàries per al seu dia a dia i que els ajudin a prendre decisions amb més coneixement, seguretat i confiança”.

Voluntariat CaixaBank, a través de l'empatia, l'ensenyament i el tracte humà, estan marcant una diferència significativa, ajudant moltes persones a prendre el control de les seves finances i construir un futur més sòlid.

stats